Világhírű zenekarok a Kodály Központban!

2013. január 25. 08:15 - Dél-Dunántúl

baratikristof.jpgA Nemzeti Filharmonikus Zenekar januári 25-i műsora a Kodály Központban fantasztikusnak ígérkezik. A műsor különleges, a Diótörő részletei visszaidézik a karácsony hangulatát. Brahms D-dúr hegedűversenye a legnagyobb hegedűsök tudásának egyik fontos próbaköve. Az USA legnagyobb és a nemzetközi zenei élet egyik legrangosabb komolyzenei szaklapjában, a Fanfare-ban megjelent kritika így ír a hegedűverseny főszereplőjéről, Baráti Kristófról: "Baráti nem csak egy újabb díjnyertes 'hegedűvarázsló srác', hanem egy olyan tehetség, amilyenből évtizedenként vagy generációnként csupán egy születik. Ritmikai pontossága annyira precíz, hogy akár az atomórát is hozzá állíthatnánk..” Jerry Dubins . A Bartók darabban  (Egynemű karok) hallhatjuk a sokak szerint legszebb hangszert, a gyermekkart. A gyerekeket a Magyar Rádió Gyermekkórusából válogatta Thész Gabriella. A záró darab zeneszerzőjét a tavaly 120 éve született és idén február 16-án épp fél százada elhunyt Lajtha Lászlót életében úgy emlegették Franciaországban, mint „a három nagy magyar” egyikét, azaz Bartók és Kodály mellett a legtehetségesebb és legismertebb magyar zeneszerzőt. A négy isten ligete –mely három balettje közül a legkevésbé ismert–politikai állásfoglalásként, Adolf Hitler kigúnyolásaként született meg 1943-ban.

Az előadás a Mesteri Négyes Bérlet első, a Mesterbérlet második koncertje, amik az ország világhírű zenekarait léptetik fel. Mesteri Négyes Bérletek január 25-ig, péntekig még válthatók a Filharmónia jegyirodájában (13.400/18.800 Ft/ 4 előadás, Pécs, Király u. 18).

BFZtngk.jpgA bérlet keretében kerül megrendezésre február 4-én 19 órakor a Budapesti Fesztiválzenekar koncertje is. Mivel az év nagy részében a világ leghíresebb koncerttermeiben játszanak, vidéken az évad során csak 4 alkalommal hallható a világhírű együttes. Ritkán adatik hát meg, hogy élvezhessük azt a profi, minden rezzenésében teljes összhangban levő zenekar páratlan muzikalitását, ami miatt a Budapesti Fesztiválzenekart a világranglistán is a 10 legjobb együttes között jegyzik! Jól ismert és ritkaságnak számító klasszikus és romantikus zenei csemegéket kínál a Budapesti Fesztiválzenekar hangversenye, melyen Haydn „Meglepetés”-szimfóniája után egy zongorára és zenekarra írott művet hallhatunk Cesar Francktól, ezt Mendelssohn egy ma már alig ismert hangszerre, a basszetkürtre és a klarinétra írott kettős versenye követi, míg a zenei „Tavaszt” Schumann I.szimfóniája hozza el a Kodály Központba. Vezényel Takács – Nagy Gábor.  A koncertek természetesen nemcsak a bérlet keretében látogathatók!(jegyárak: 4900/6900Ft, kedvezményekről, pontos műsorról információk: www.filharmonia-dd.hu oldalon)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthondeldunantulon.blog.hu/api/trackback/id/tr225041300

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása