Mecseki gyöngyszem: a püspökszentlászlói kastély

2016. június 03. 10:46 - Dél-Dunántúl

Páratlan természeti környezetben fekszik Püspökszentlászló. A 32 telekből álló Árpád-kori települést azonban nemcsak a vadregényes Kelet-Mecsek, hanem évszázados múltja és a falurészt (közigazgatásilag Hosszúhetényhez tartozik) övező legendák teszik misztikussá.

arboretum02.jpgPüspökszentlászlói arborétum (fotó: Pécsi Egyházmegye)

Már a falu nevéhez is mese fűződik. Népi elbeszélések szerint Szent László királyunk előszeretettel vadászgatott a környéken, míg nem egyszer óriási vihar tört ki a Mecsekben. A bölényvadászatban megfáradt uralkodónak és kíséretének az itt élő remeték nyújtottak menedéket egy sziklabarlangban. Szent László hálából egy kis kápolnát emeltetett a szerzeteseknek, mely köré a későbbiekben egy kis falu épült.

Innen eredeztethető a Zengő mítosza is, mely szerint a mai Püspökszentlászló helyén élt egy nincstelen fiatal pásztor feleségével és kisfiával. Egy nap, amikor a pásztor helyett a felesége ment a nyáj után, megjelent előtte egy tündér, aki megsajnálva a szegény asszonyt elmondta, hogy minden Virágvasárnap a misére hívó harang hangjára megnyílik a hegy, és megmutatja temérdek kincsét. De sietni kell, mert amint a kísérő harangozás felcsendül, be is zárul a barlang.
Elérkezett az idő, s az asszony kicsi gyermekével a karján ott állt a Zengő "kapujában". A hasadékban annyi arany, ezüst, gyémánt és drágakő szikrázott, hogy nem tudott betelni vele, s a kisfiút letéve igyekezett minél több drágaságot kivinni a hegy gyomrából. Ám ekkor a faluban véget ért a mise, s a hegy újra bezárult, elszakítva őt legdrágább kincsétől, egyetlen gyermekétől. A mérhetetlen fájdalom elvette eszét, sírt, sikoltozott, a fák pedig megsajnálták, és vele zokogtak, zengtek, osztoztak kínjában. Viharos időben még ma is hallani, ahogy sír, morajlik a hegy; azt mondják a pásztorasszony szelleme kísért ilyenkor.

És még egy hagyomány, amely Európában egészen egyedülálló: a férfi zarándoklat, vagyis a Bárányles. A legenda szerint az első világháború idején fogadták meg a környékbeli katonák, hogy ha épségben hazatérnek, minden Húsvét vasárnap felmennek a Zengő csúcsáig, s az ott álló kereszt tövében imádkozva várják majd a napfelkeltét, és ezzel együtt Jézus feltámadását, azaz az Úr bárányának eljövetelét. A fogadalomból hagyomány lett, amelyet a mai napig ápolnak a hosszúhetényi és környékbeli férfiak.

744_3014_zoomed_puspokszentlaszlo_atadas_web_logo-16-of-21-.jpgA püspöki nyári rezidencia (fotó: Pécsi Egyházmegye)

Ma Püspökszentlászlón egy gyönyörűen felújított későbarokk püspöki kastély és templom, valamint körülötte egy védett, egyedülálló arborétum várja a látogatókat.
A templomot és a nyaralókastélyt Gróf Esterházy Pál László pécsi püspök építtette 1797-ben a korábbi templom helyére.
A nyári rezidencia és az itt lakók nyugalmát 1955. július 12-én az Államvédelmi Hatóság (ÁVH) zavarta meg, amikor is az itt élőknek huszonnégy órán belül távozniuk kellett otthonaikból. Néhány nappal később itt helyezték házi őrizetbe titokban a koncepciós perben elítélt Mindszenty József esztergomi érseket. A kastély köré magas deszkakerítést emeltek, hogy senki ne láthassa, mi folyik a kastély falain belül. Ide került később Grősz József kalocsai érsek is. Mindszenty bíboros emlékezetét ma emlékszoba őrzi.

A kastélyt körülölelő arborétum ma a Duna–Dráva Nemzeti Park,  és ugyanakkor a Kelet-Mecsek Tájvédelmi Körzetnek is része. A látogatók nyolcvannégy fa- és cserjefajtát csodálhatnak meg a világ minden részéből. 

A Pécsi Egyházmegye kezelésében álló, 2015 őszére, pályázati támogatással teljesen felújított kastélyt és arborétumot május 1-jétől október 31-ig látogathatjuk előzetes bejelentkezés nélkül.
Az arborétumban szabadon bóklászhatunk, a kastélyt viszont szombaton és vasárnap 10 és 15 órai kezdettel vezetett túra keretében ismerhetjük meg. Természetesen a csoportok (12 főtől) előzetes egyeztetést követően bármikor megtekinthetik a kastélyt, és a téli időszakra is ezek a szabályok érvényesek.

21914355.jpgPáratlan panorámás falu a Zengő völgyében (fotó: Varga Tamás Kékesd )

Püspökszentlászlón nagyrészt eredeti állapotban megőrzött, több száz éves parasztházakat találunk. Állandó lakos ma már nagyon kevés van, a házak nagy részét üdülőként használják, és néhány házban falusi vendégfogadás (szállástippek <<<ITT>>>) is működik.

Kitűnő hétvégi program, ha ez ember hétvégén vidéki nyugalomra, lelki feltöltődésre és mégis felejthetetlen élményekre vágyik. Ha hétvége, irány Püspökszentlászló!

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthondeldunantulon.blog.hu/api/trackback/id/tr838770206

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása