A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság programjai május 11-én

2013. május 08. 09:26 - Dél-Dunántúl

1251806096_DDNP_szinhelyes_logo.jpgIgazi programkavalkád várja a természetkedvelőket május 11-én, szombaton, a Dél-Dunántúl mindhárom megyéjében lesz legalább 1-1 esemény a nap folyamán.

- A Kelet-Dráva Tájegységben, Felsőszentmárton határában orchideaszámlálás lesz.

Az élőlények egyedszáma a környezeti tényezők hatására évenként változik, ez a változás akár negatív, akár pozitív irányban állandósulhat is. A folyamatot csak a rendszeres egyedszámlálással tudjuk nyomon követni. Hazai orchideáinkra különösen jellemző a rapszodikus virágzás. Egyik legimpozánsabb orchideánk a vitéz kosbor. Miközben a területen élő egyéb növény- és állatfajokkal is megismerkedünk, a vitéz kosbor egyik legjelentősebb baranyai élőhelyén az Önök segítségével végezzük el a faj 2013-as monitoringját.
A túránk első állomása a falu alatt található Mrtvica holtág lesz, ahol egy öregedő holtág életébe pillantunk be. Reményeink szerint bütykös hattyút, vörös gémet, kis kócsagot, bakcsót láthatunk. Utunkat a legelőn folytatjuk, ahol a gémeskútban rejtőző hegyvidéki növényt nézzük meg, majd a Dráva parton lévő orchidea élőhelyre érkezünk.

- A kölkedi Fehér Gólya Múzeumba elsősorban a gyerekeket várjuk, a "Kamilla és Koszta kalandjai a gólyák birodalmában" című gólyabábos foglalkozásra
Kamilla, a gondoskodó gólyamama bevezeti fiókáját, a csintalan Kosztát a gólyák kalandos életébe. A program során a gyermekek bábok segítségével ismerkedhetnek meg a gólyák táplálkozásával, fészkelési szokásaival és vonulásukkal. A bábozás végén a résztvevők is kipróbálhatják, hogy milyen fészket építeni, gólyalábon járni és egy kis ügyességi játékon is megmérkőzhetnek a lelkesebbek. Emlékül mindenki elkészítheti a saját gólya-pálcabábját.

- A Dél-Mezőföld Tájvédelmi Körzetben a Cikta tanösvényen szakvezetéses túra lesz.
A Dél-Mezőföld Tájvédelmi Körzet Szenes-legelőjén kialakított tanösvény útvonalán haladva a homokpuszta természeti értékei csodálhatóak meg. A túrán az árvalányhajas puszta növény-, rovar- és madárvilágával találkozhatunk, megfigyelhetjük a játékos ürgéket, az itt költő gyurgyalagokat, búbos bankákat, parlagi pityereket és más madarakat. Az állattartó telepen őshonos háziállatok, mint pl. a tolnai cikta juh, vagy a mangalica tartásával ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

- Este a Zselici Csillagoségbolt-parkban csillagnéző túra indul.

A Zselicben a lakott területektől, városoktól távoli, világítás nélküli helyen olyan látvány tárul a túrázók elé, amilyen nemcsak Magyarország, hanem egész Európa területén is ritkán adatik meg. Naplemente után derült égbolt esetén az ismert csillagképek mellett a halványabb csillagok sokaságát és a Tejutat is lehet látni.
A program résztvevői csillagász szakember segítségével ismerhetik meg az égbolt csodáit. Az érdeklődők távcsővel figyelhetik meg a szabad szemmel nem látható jelenségeket, és számtalan információt hallhatnak a Zselic természeti értékeiről a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrétől.
A programon a csillagos égbolt megfigyelése mellett számos érdekességet tudhatnak meg a résztvevők a fényszennyezésről, arról, hogy mi „hétköznapi” emberek mit tehetünk annak érdekében, hogy mindennapi tevékenységünkkel, a mesterséges világítással minél kevésbé zavarjuk a környezetünket.

A programok részletes leírásai elérhetőek a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság honlapjának nyitóoldalán: www.ddnp.hu 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthondeldunantulon.blog.hu/api/trackback/id/tr975287628

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása