Desszertünnep Dombóváron!

2013. szeptember 17. 10:00 - Dél-Dunántúl

Kapos-menti Gasztrokulturális Fesztivál Rákóczi János (1897 – 1966) mesterszakács és cukrász emlékére

1ba7611266cd36b5c8456b0a83ef70ce.jpg
Az egész onnan indult, hogy Gábor Sándor aranykoszorús mestercukrász és dr. Kriston Vízi József Podmaniczky-díjas örökségvédő a fejébe vette, hogy megismerteti az igazi Rákóczi-túrós történetét, ugyanis mindenki azt hiszi, hogy Rákóczi-fejdelem után kapta a nevét. Nos...hát nem, korántsem.

115 éve annak, hogy megszületett RÁKÓCZI JÁNOS, későbbi cukrász és mesterszakács, a Dél-Dunántúl  térségének egyik kiválósága.  A 20. század első felében Európa-szerte ismert magyar mester hosszabb párizsi tanuló éveit követően, aktív működése során a Nemzeti Kaszinótól a Lillafüredi Palota Szállón át a Gellért, majd a Bristol (Duna) Hotel neves konyháinak igazi lelke volt.  Ez évben 55 éve, hogy a Brüsszeli Világkiállítás (Expo) magyar pavilonjában mutatta be először legendás túrós lepényét, amely nem sokkal később már nevét viselve lett közismert a gasztronómia művelői és fogyasztói körében.

Ennek emlékére 2013. szeptember 27-28-án kerül először megrendezésre a Desszert Ünnep elnevezésű GASZTROKULTURÁLIS FESZTIVÁL.  


Program:
szeptember 27., péntek
13 órától, a  Helytörténeti Múzeumban:
•    „Tegyen rá egy lapáttal!” – Voytek Éva tortalapát gyűjteményének, „Régi szakácskönyvek”  Vinkó József gyűjteményéből, valamint   Kozák Éva fazekas, a Népművészet Mestere sütő- és főző edényeinek, süteményes asztali készleteit bemutató közös kiállítás nyitása  (A Magyar Konyha és a Magyar Cukrászat c. folyóiratok lapgazdáinak prezentációja)
•    Megemlékezés Rákóczi János (1897 – 1966) mesterszakácsról és cukrászról
14    órától, az  Omnia Kávézó Rendezvényteremben:
•    Diák Desszert Akadémia – A magyar vidéktől a nagyvilágig. Sikeres fiatalok prezentációja és tapasztalatcsere
16.30- tól (Gunaras Hotel Resort Spa rendezvénytermei) :
•    Kapos-menti Értéktárunk, I.: Döbröközi Hagyományőrző Néptáncegyüttes
•    Ünnepélyes megnyitó
•    Az I. Országos Desszert  Borverseny lebonyolítása, eredményhirdetés és kóstolás
•    A Hungarikum Akadémia Turizmus és Vendéglátás  tagozatának ülése
•    Egy Hungarikum - esélyes: a Magyar Rapszódia- család bemutatása (Gábriel Bon-Bon Manufaktúra, Dombóvár)
•    Ünnepi vacsora

szeptember 28., szombat:
10 órától:
•    Az I. Országos  Desszert Verseny: hagyományos recept szerint készült Rákóczi túrós lepénykészítő diák-tehetségek  bemutatója, majd  eredményhirdetés.  Helyszín: Művelődési Ház Nkft., Hunyadi tér 25.
•    Az Első Magyar Fehér Asztal Lovagrendjének felvonulása – Hunyadi tér, Dombóvár
•    Kapos-menti Korzó. A járás hagyományőrző csoportjainak bemutatója. Dombóvár-Belváros, Napsugár Áruház és Hotel Dombóvár előtti térség
•    „Felsőleperd ébresztése” – Hagyományőrző baráti találkozó elszármazottak és pártolók részvételével; főhajtás Rákóczi János emléke előtt, majd kiutazás a „Felsőleperdi  kereszt” avató ünnepségére (Dombóvár-Dalmand)
•    Ünnepélyes programzáró és állófogadás; sajtóbeszélgetés


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthondeldunantulon.blog.hu/api/trackback/id/tr625510475

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása