A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság megkezdte a saját tenyészetében nevelt szürkemarha feldolgoztatásával előállított termékek hivatalos árusítását Pécsen, a Tettye tér 9. szám alatt, a Pintér-kert Arborétum bejáratánál található közönségszolgálati irodában.
A nemzeti park 900 hektár természetvédelmi oltalom alatt álló gyepterület kezelését végzi magyar szürke szarvasmarha, racka- és ciktajuhok legeltetéses állattartásával. A szarvasmarhák takarmányozása nyáron legelőn, télen a védett rétekről betakarított szénával történik, ebből eredően teljesen természetes körülmények között nevelődött jószágok húsa kerül feldolgozásra Szomor Dezső szürkemarha tenyésztő, ökogazdálkodó, dömsödi húsüzemében. A húsüzem a szürkemarha feldolgozását kizárólag adalékmentes fűszerekkel végzi, a termékek a természetes körülményeket tanúsító nemzeti parki védjegyet, valamint a fajta-azonosításhoz szükséges ENAR számot viselik. A fajta-azonostó védjegyet kidolgozó Magyar Szürkemarhát Tenyésztők Egyesülete minden jószág vágásához az ENAR szám feltüntetésével igazolást állít ki a tenyésztő részére, mely ENAR szám kötelezően szerepel a terméken, így a fogyasztó egy SMS beküldésével, vagy közvetlenül ide kattintva is megbizonyosodhat a hús eredetéről.
A termékek megvásárlására minden héten hétfőn 9.30 és 11.30 óra között van lehetőség.
(Forrás: Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság márciusi hírlevele)