Karácsonyváró receptek a Dél-Dunántúlról 2.

2013. december 20. 10:00 - Dél-Dunántúl

Egy jó kis töltött káposzta, hm?

118633_toltott-kaposzta111.jpg

"Koronás" szárma – Karácsonyi töltött káposzta

Elkészítés: 240 perc

Hozzávalók:
100 dkg savanyú, hordós káposzta
12 db nagyobb levél,
5 db libacomb,
akkora sertés oldalas, hogy a „korona" forma kialakítható legyen - kb. 2 kg,
80 dkg darált hús, vegyesen is lehet, fele marha, fele sertés,
pulyka, tyúk aprólékok,
10 dkg kolozsvári szalonna,
10 dkg gyulai kolbász
10 dkg árpagyöngy,
3 tojás,
1  nagy doboz tejföl
só, bors, majoránna, babérlevél, piros paprika, borsika fű, piros arany, ízlés szerint
3 hagyma,
8 gerezd fokhagyma,
2 db paprika,
2 db paradicsom,
1 evőkanál liszt a rántáshoz.

A sertésoldalast egészben megtartom, előző nap sóval, borssal, majoránnával fűszerezem, tepsibe teszem, mellé rakok néhány szelet szalonnát, 1-2 fokhagymagerezdet, fél hagymát, fóliával beborítom, hidegen tartom. A libacombok bőrét bevagdosom, kis vizet aláöntve a zsírját kisütöm. Ezt a libazsírt használom a káposzta és a húsok elkészítéséhez. 1 hagymát lereszelek, kis libazsíron megpárolom, beleteszem a darált sertés és marhahúst, amikor kihűlt a tojásokat és a fűszereket. A gerslit félig megfőzöm, kihűtöm, majd a hússal összekeverem. Az így elkészített töltelékkel a káposztaleveleket megtöltöm.  A kisült libazsírból teszek a nagyobbik lábosba, az aljára néhány kocka kolozsvári szalonnát és gyulai kolbász karikát szórok, 1 hagymát belevágok, kicsit pirítom, majd az aprókáposztát rárakom.  Néhány percnyi párolás után a káposztát piros paprikával megszórom, vízzel felengedem. Beleteszem a pulyka- és tyúkaprólékot, egy libacombot, egy darab oldalast, 1 db paprikát és 1 db paradicsomot és rárakom a megtöltött káposztaleveleket. Annyi vízzel felöntöm, hogy ellepje. 3 órát főzöm. Ha megfőtt, vékony rántással berántom.
Amíg fő, a maradék libazsírból forrón öntök az előző nap fűszerezett sertésoldalasra, - hogy szaftos legyen, - kis vizet öntök alá, a sütőben pirosra sütöm és „korona" formára összetűzöm. A libacombokat sóval, borssal, babérlevéllel, hagymával, fokhagymával fűszerezem, néhány szalonnadarabbal piros-ropogósra sütöm.
Tálalás: középen az oldalasból készített „korona", benne a húsok és a sültek, körülötte a megtöltött káposzta levelek.
Díszítése: paprika, paradicsom, szalonna, kolbászdarabok, tejföl, kefir.
Friss kenyér illik hozzá.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://itthondeldunantulon.blog.hu/api/trackback/id/tr655699157

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

micsoda? 2014.01.17. 11:04:26

Nem mondom, ez ám a recept. Ha elkészült finom lehet. (elmentem jövőre)
Csak az irás vezetésével készíthető, ezt még hozzátenném:-)
süti beállítások módosítása