A behajtás ünnepe Kaposváron - VIII. Kaposvári Állattenyésztési Napok

2014. szeptember 10. 10:00 - Dél-Dunántúl

A házigazda Kaposvári Egyetem az idén immár nyolcadik alkalommal rendezi meg a Kaposvári Állattenyésztési Napokat. A rendezvény időpontja visszatér a Szent Mihály-napjához kötődő dátumhoz, szeptember utolsó hétvégéjéhez.

KÁN.jpg

Kaposvári Állattenyésztési Napok (KÁN)
Kaposvár, Pannon Lovasakadémia
2014. szeptember 26-28.

 

A mintegy 40 hektáros Pannon Lovasakadémia területe ideális helyszín a rendezvény számára. A rendezvény tematikájának megfelelően megjelennek itt az állattenyésztést kiszolgáló gépeket, eszközöket, berendezéseket, valamint az állattenyésztéssel kapcsolatos háttéripari termékeket, szolgáltatásokat kínáló cégek, ahogy itt lesznek a takarmányipart, az állategészségügyet, az élelmiszeripart, valamint az agrárfinanszírozást képviselő vállalkozások is.
A tenyészállat-kiállításon showbírálatokra, szarvasmarha-fejési, -nyírási bemutatóra, valamint felvezetők ügyességi versenyére számíthatnak a látogatók. Ez utóbbi igazi megmérettetés, hiszen ember és állat együttműködéséről szól. Ezek a programok a nagyközönség számára is kuriózumot jelentenek, hiszen láthatják az állatok felkészítését egy-egy versenyre vagy a fejőberendezéseket működés közben.

A VIII. Kaposvári Állattenyésztési Napok ad otthont a XIII. STIHL Országos Fakitermelő Bajnokság döntőjének. A 2001-ben útjára indított versenysorozatot évente rendezik meg, a döntőben 40, négyfős csapat méri össze tudását több versenyszámban. A fakitermelő verseny után a sportfavágás csúcsának számító STIHL Timbersports Series versenysorozatba is bepillantást nyerhetnek az érdeklődők, hiszen a magyar Timbersports válogatott tagjai egyórás bemutatót tartanak.

KAN 2011 082.jpg

A mintegy 1500 négyzetméteres természetes élőhelyet bemutató Vadasparkban a térség vadállományát és a vadgazdálkodás feladatait tekinthetik meg a látogatók, és természetesen sor kerül a Vadgazdálkodási és Vadgasztronómiai Napokra is, melynek megnyitóján Böjte Csaba ferences rendi szerzetes celebrál Hubertusz misét, majd tiszteletet adnak az elejtett vadnak. Idén trófea bemutatóval és -bírálattal, sólyomreptetéssel, vadászkutya bemutatóval és interaktív előadással várják a nagyközönséget.

A színpadi programok között többek között néptáncegyüttesek biztosítják majd a jó hangulatot. A média képviselői az idén is összemérik tudásukat a Vadfőző Bajnokságon, ebben az évben vadból készült ételeket bírál majd a neves szakemberekből álló zsűri.

A magyar ízeket bemutató kis- és középvállalkozások külön blokkban mutatkoznak meg. A kóstoltatással egybekötött árubemutatón főleg a somogyi ízek megismertetésén, a zselici tájegység termékeinek népszerűsítésén van a hangsúly. Aki megízlelte és megszerette a termékeket, helyben meg is vásárolhatja azokat.

KAN_DSC_1041.jpg

A közel 3000 fő befogadására alkalmas fedett lovardában három napon át tart majd a lovasprogram, amely az elmúlt években mindig teltházas volt. A fedett lovarda az agrár-felsőoktatási intézmények gazdászversenyének is helyszínéül szolgál. A megmérettetésen 3 fős csapatok vesznek részt és mérik össze elméleti, gyakorlati tudásukat, a győztes csapat az aranyvasvilla mellett elviheti a jubileumi vándorkupát is.

A gyerekek nagy örömére idén is lesz Gazdaudvar, ahol lehet krumplit ültetni, veteményezni, állatot etetni, kis időre felvenni a vidéki életformát. A nyuszi- és őzsimogató, a póni lovagoltatás, a játszóház és a családi nap is a kicsiknek nyújt élvezetes programokat. A népi iparművészeti termékeket bemutató vásár pedig elmaradhatatlan eleme a kiállításnak. Az elmúlt évben nagy sikert aratott offroad tesztvezetést idén is megszervezik, és egy rendkívül látványos haszongépjármű-bemutatóval készülnek a szervezők.  Az érdeklődők nemcsak megtekinthetik majd, de ki is próbálhatják a korszerű járműveket, láthatják és megtapasztalhatják, miként küzdik le az olykor leküzdhetetlennek tűnő akadályokat és miként segítik a gazdák mindennapjait ezek a járművek!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthondeldunantulon.blog.hu/api/trackback/id/tr576654667

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása