Tippek a hosszú hétvégére - Hagyományőrzés és helyi termékek Dél-Dunántúlon

2014. október 13. 10:00 - Dél-Dunántúl

Végre elérkezett az idei év második hosszú hétvégéje! A legutóbbi májusban volt, igazán ránk fér már egy kis pihenés!

Őszi hosszú hétvége
2014. október 23-26.

Ez alkalommal Szigetvár és Dél-Zselic az úticél.

G3_95x130_i1_Szigetvár_Gyógyfürdő_Saját fotó_1.jpgFotó: Szigetvári Gyógyfürdő (Magyar Turizmus Zrt. fotóarchívuma)

Szigetvár városában sétálgatva lépten-nyomon találkozhatunk a történelmi időszak nyomaival. A város szívében található Zrínyi vár az év minden napján várja a turistákat. A felújított várkertben történő sétán, a múzeum megtekintésén kívül az idelátogatók bátorságukat tehetik próbára, íjászat, dárdadobás, ágyú vontatás, ágyúgolyó gurítás játékok kipróbálásával.
A hétpróbában elfáradt vendégektől egy karnyújtásnyira található a vár mellett lévő, impozáns épület a Szigetvári Gyógyfürdő, mely több, egymást kiegészítő egységből áll (nyári strandfürdő, uszoda, termálvizes medencék, élménymedence, gyógyfürdői szolgáltató részleg), így minden korosztály számára színvonalas pihenési, felüdülési lehetőséget nyújt. A fürdő szolgáltatásai az idei évben is bővültek: különböző kényeztető masszázsokkal, fényterápiás infraszaunával, valamint egy sószoba kialakításával.
A város 2013 év végén elnyerte a „gyógyhely” minősítést, mellyel hivatalosan is igazolva lett, hogy a Szigetvári Vár és Várpark, valamint a Gyógyfürdő nem csak kitűnő minőségű gyógyvize miatt, hanem infrastrukturális,- természeti,- éghajlati,- levegőminőségi szempontból is ideális környezetet biztosít a gyógyuláshoz, feltöltődéshez és a kikapcsolódáshoz.

Magyarlukafa_Vendel-napi-búcsú_Rendezvény_Ismeretlen-fotós_Vendel-napi-búcsú_a.jpgFotó: Vendel-napi Búcsú (Kaptár Egyesület, Magyarlukafa)

Magyarlukafa Baranya megye és egyben az ország egyik legkisebb települése, mindössze 100 körüli lakosságszámmal. Az itt élők az elmúlt évszázadok során elsősorban állattartással foglalkoztak, hiszen a hatalmas zselici erdőség igen alkalmas volt a makkoltató disznótartásra. Ma már ennek sajnos semmi nyoma nincs, viszont az állatok védőszentjének, Szent Vendelnek a tisztelete a mai napig él a településen.
Az ő nevéhez fűződik a falu legnagyobb ünnepe a Vendel-napi búcsú, melyen évről évre több ezer látogató vesz részt.Az idén jubiláló, XXX. Vendel-napi búcsú 2014. október 26-án kerül megrendezésre. Ma már sokan gyűlnek itt össze ezen a napon közeli és távoli vidékről, hogy Vendelnek szobra előtt köszöntsék a pásztorok patrónusát, és mint névnaphoz illik, ünnepeljenek. A búcsúhoz hozzátartozik a kirakodó vásár is. Itt az igényes áruk nemcsak a közeli vidékről, hanem távolabbi régiókból is szép számmal érkeznek. A gyerekeket kitűnő gyerekműsor, foglalkozás várja, s a hagyományos folklór műsor is szerves tartozéka a lukafai búcsúnak.

lamin3.jpgFotó: Kaba Farm (Kaba Lamine)

A Baranya megyei Almáskeresztúron található a Kaba Farm, ahol tavasztól-őszig kecsketejet, lágysajtokat, krémsajtokat, érleltebb sajtokat készítenek, ősztől-tavaszig pedig húsáruval foglalkoznak. Pástétommal, kolbásszal és szalámival a svájci, családi receptek szerint. A termékeikre a lehetőségekhez képest nagy a kereslet, Pécsre szállítanak be éttermeknek, de a farmon is sok látogatót fogadnak. A farmon a kecskék a réti füvön túl rengeteg gyógynövényt, útifüvet, ambróziát legelnek, mely köztudottan erősíti az immunrendszert. A sajtok 100%-os kecsketejből készülnek, tartósítószereket egyáltalán nem tartalmaznak. A Kaba Farmon válogathatunk a Kiránduló tál, vagy akár a Kaba Farm menüi közül is. Előzetes bejelentkezés szükséges.

IMG_1052.jpgFotó: Zselici Csühögő (Mecsekerdő Zrt.)

Sajátos élményt nyújt a Mecsekerdő kezelésében működő erdei vasút, a „Zselici Csühögő”. Az ország legkeskenyebb nyomtávú vasútja Almamellék és Sasrét között közlekedik. A pálya széles, szép panorámájú völgyön halad, 6 km hosszban. A kiinduló állomáson erdészeti és kisvasúti kiállítás tekinthető meg. Innen indulva a vonat a nádasokkal szegélyezett halastavak mellett halad el, majd fordul a sasréti erdők irányába. Utazás közben gyönyörködhetünk a jellegzetes, lankásan dombos zselici tájban. Sasréten az erdei iskola, az ősbükkös és végül a vadászkastély előtt elhaladva érkezünk meg a végállomásra. A vonatozás mintegy 25-30 percet vesz igénybe. A vonat visszaindulásáig üdítő sétát tehetünk Sasréten, ahol a Biedermann Rezső báró által építtetett patinás vadászkastély (ma vendégház), a KIKERICS Erdészeti Erdei Iskola és az ősbükkösben vezető tanösvény tekinthető meg.
Ősszel a kisvasút október 31-ig közlekedik menetrendszerűen hétvégén, és ezen időszakban ünnepnapokon a sasréti fővonalon.

TIPP: Őszi szállásajánlatok a Dél-Dunántúlon

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthondeldunantulon.blog.hu/api/trackback/id/tr506773249

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása