Új elemekkel bővült a Pécsváradi Élményvár

2015. március 25. 10:00 - Dél-Dunántúl

Ezer éve szól a harang (1015-2015)

Éppen ezer éves a pécsváradi apátság alapítólevele. A pécsváradi bencés apátságot Szent István királyunk alapította, és ő adományozott az apátságnak birtokot is. A jubileumi ünnepi év keretében számos újdonsággal találkozhatunk a várban és a település eseménynaptára is tartalmas kikapcsolódást ígér a Pécsváradra látogatóknak.

pecsvarad_pecsvaradi_var_latnivalok_horvath_gabor_levendulas1444_a.jpgLevendulamező a várudvaron (fotó: Magyar Turizmus Zrt.)

A vár újdonságai

A vármúzeum felújított kiállításán régészeti leletek, korabeli dokumentumok segítségével ismerkedhetünk meg a vár történetével, és a szerzetesek életével. Az udvarban látogatható kőtár épült, amely megmutatja az eddig raktárba zárt, faragott köveket, a régi monostor épületeinek maradványait.

Szintén a várudvarban kovácsműhely és látványkonyha várja az érdeklődőket. Itt megismerkedhetünk a régi sütő-főző eszközökkel, sőt rendezvények idején fantasztikus kóstolók várnak ránk! A kemencében sült medvehagymás pogácsát ki ne hagyjuk!

A vár minden bizonnyal legérdekesebb része az Ispotály. A pécsváradi bencés szerzetesek kezdetektől segítették a rászorulókat, és gyógyítottak. Ma az ispotályban megismerhetjük és ki is próbálhatjuk a korabeli gyógymódokat. Gyógynövényekből magunk készíthetünk teákat, kenőcsöket és keverékeket. Az Illatkamrában és a Sókamrában fantasztikus illatok, tiszta levegő várja a látogatókat, a Dögönyözőben pedig ellazulhatunk, sőt frissítő lábfürdőt is vehetünk.

dsc03953.jpgHőspróbák a pécsváradi várban (fotó: Pécsváradi Élményvár)

Ami pedig a programokat illeti

Április 26-án, Pécsvárad Város Napján helyi együttesek, főzőverseny, valamint az V. Várad Futás várja a vendégeket. Május 9-én "1000 éve gyógyítunk" címmel fűszer- és gyógynövény vásár lesz bemutatókkal, előadásokkal tarkítva. Júniusban feszületekkel és kegytárgyakkal ismerkedhetünk meg, július 31-én pedig az Europa Cantat Pécsváradra látogat!
Augusztus igazán különlegesnek ígérkezik! Augusztus 2-8 között kerül sor a második Magánszínházak Országos Találkozójára olyan előadássokkal, mint az Apácák (Dan Goggin), a Makrancos Kata (Shakespeare) vagy a Spanyolul tudni kell (Tabi László). 15-én Ünnepi szentmise orgonakoncerttel, 16-án Boldog Asztrik küldetése címmel várszínházi előadás vetítés, a Pécsváradi Várszínház első előadásának szereplőivel.

Szeptemberben Pannonhalma Pécsváradra látogat. 12-én, a Szüreti fesztivál forgatagában művészekkel, kézművesekkel, borászokkal, helyi termelőkkel is találkozhatunk. Egy héttel később pedig vár minket a "Határtalan lakoma'" a nemzetiségek és a testvértelepülések fazekából.

Ha október, akkor Pécsváradi Leányvásár! A hónap harmadik hétvégéjén hagyományőrző programok, kiállítás, koszorúzás, zenekarok táncegyüttesek bemutatója, gála, bábszínház, kézműves foglalkozás várja a kedves érdeklődőket.
Nem feledkezhetünk meg az állandó programokról sem! A várudvar nyugati oldalán kicsik és nagyok egyaránt gyakorolhatják az íjászatot vagy részt vehetnek a májustól szeptemberig tartó Hőspróbák egyikén. 
Minden hónap 2. vasárnapján kerül sor a kézműves portékákat, helyi termékeket felvonultató vásárra az alkotók jóízű, múltidéző meséivel tarkítva.

Érdemes hát útnak indulni, mert Pécsvárad megér egy kirándulást!

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthondeldunantulon.blog.hu/api/trackback/id/tr117293787

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása