Már "hátizsákos" szállásunk is van!

2015. június 23. 13:51 - Dél-Dunántúl

 A "csillaggal" rendelkező szállodákat ma már minden utazó egy elvárt minőséggel társítja. Talán sokan még nem tudnak róla, de ma már így van az ifjúsági szálláshelyek esetében is.

banner-vedjegy.jpgForrás: Magyarországi Ifjúsági Szállások Szövetséges (MISZSZ)

Az ifjúsági szálláshelyek "hátizsákos" tanúsító védjegyét a turizmusért felelős minisztérium hozta létre, hogy garanciát nyújtson a szálláshely szolgáltatás minőségének, megfelelő szakmai színvonalának.

A szálláshelyek minősítése a Magyarországi Ifjúsági Szállások Szövetsége (MISZSZ) által kidolgozott és a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) által jóváhagyott szakmai szempontrendszer alapján történik.

A védjegy jogainak birtokosa az NGM, a védjegyjogot a miniszter ítéli oda, a minősítés operatív teendőit pedig a MISZSZ látja el. A szálláshely szolgáltató által benyújtott pályázatot a szövetség ellenőrzi oly módon, hogy végigjárja a helyszínt, majd a minősítő bizottság javaslatot tesz a bíráló bizottságnak, melynek tagjai az NGM-ből, a MISZSZ-ből és az iparkamarából kerülnek ki.

A minősítést öt évre lehet elnyerni, a színvonal megőrzését folyamatos ellenőrzik, valamint a minősítést el is lehet veszíteni. A minősítés során az ifjúsági szálláshelyek 1, 2 vagy 3 hátizsákos minősítést nyerhetnek el.

De mit jelent ez "turistául"?

A minősítés során vannak alapkövetelmények, amelyet mindhárom kategóriának teljesítenie kell. A szállásnak tisztának, rendezettnek kell lennie, megfelelő világítással, ivóvíz szolgáltatással, hulladékkezeléssel, főzőhelyiséggel, mellékhelyiségekkel stb. kell rendelkeznie.
A kategóriánkénti megkülönböztetés pedig már kitér a szobák méretére, fűtésére, az ágyak méretére, de még a takarítás sűrűségére is. 

ifjusagi3_masolata.jpg 140 pont,
ifjusagi3_masolata.jpgifjusagi3_masolata.jpg 160 pont, 
ifjusagi3_masolata.jpgifjusagi3_masolata.jpgifjusagi3_masolata.jpg pedig 200 pont elérése szükséges.

Országosan az elsők között minősíttette magát a Dél-dunántúli régióban található somogyszobi Mocz Magánerdészet Erdészeti Erdei Iskolája, amely 2 hátizsákos minősítést kapott. Az erdei iskola összesen 50 férőhellyel rendelkezik, szolgáltatásai között tanösvényt, állatsimogatót, fogatozást, kerékpár bérlési lehetőséget is találunk.

További információk a minősítési rendszerről: www.miszsz.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthondeldunantulon.blog.hu/api/trackback/id/tr977567194

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása