A Bőszénfai Szarvasfarm új lakót kapott - megérkezett Éber

2016. február 16. 11:48 - Dél-Dunántúl

A Szarvasfarm új lakója

A múlt héten érkezett Éber, a 21 éves magyar hidegvérű tenyészmén a bőszénfai szarvasparadicsomba.


eber.jpg

S hogy érkezése mitől különleges? 

A ló egyedszámát tekintve egy rendkívül veszélyeztetett, őshonos ménvonal utolsó és mind genetikájában, mind küllemében a faj legértékesebb képviselője. Ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy az állat a Magyar Hidegvérű Lótenyésztő Országos Egyesület ménvizsgáján ELIT osztályzatot ért el.
Ha minden a tervek szerint alakul, a jövő évben magyar hidegvérű csődörcsikók nyerítésétől lesz hangos a környék; ez pedig egy újabb érv arra, hogy Bőszénfára látogassunk.

A farmról

Az egykor kutatási programként indult vadtenyészet 1300 hektárján találkozhatunk Magyarország 5 nagyvadjával, az őzzel, a dámvaddal, a gímszarvassal, a vaddisznóval és a muflonnal.
Mellettük számos háziállat is otthonra lelt; a gazdaság magyar szürke marha, rackajuh, szamár, kecske, vizibivaly és lótenyésztéssel és foglalkozik.

boszenfa_parkerdo.JPGSzelíd szarvasok simogatása (fotó: Bőszénfai Szarvasfarm)

A szarvasfarm házigazdái gondoskodnak arról, hogy minden betérő vendég egyedülálló élményekkel gazdagodjon, és alkalomadtán visszatérjen. A farmot megismerhetjük az előzetes bejelentkezéssel egész héten igénybe vehető látogatótúrák egyikén, ahol a szelíd szarvasok megsimogatása mellett trófea kiállítás, és saját termékekből készült kóstoló is várja a vendégeket helyben, a Zselicvad Étteremben.

pogany_csemege.JPGPogány csemege (fotó: Bőszénfai Szarvasfarm))

Vadgasztronómia minden mennyiségben

Az étterem ételeinek jelentős része kiváló minőségű helyi alapanyagokból - vad- és háziállatok húsából, a Zselicben fellelhető gombákból, vadgyümölcsökből és fűszernövényekből készül, melyek színvonalát Kocsonya Kálmán, Venesz-díjas mesterszakács garantálja. A hagyományos vadételek mellett kóstolhatunk dámtekercset, göngyölt vaddisznó oldalast, fűszeres raguval töltött palacsintát, vagy akár grillezett szarvas szeletet kakukkfüves vörösboros aszalt szilvával, parmezánnal pirított zöldségekkel, kemencés burgonyával. Ínycsiklandóan hangzik, ugye?

Mikor látogassunk el a Szarvasfarmra?

Előzetes bejelentkezéssel lényegében bármikor. De ha meg akarjuk várni a tavaszt, jegyezzük fel programként naptárunkba az első igazi hosszú hétvégére a látogatást.

10.jpgFogatos szarvasnézés (fotó: Bőszénfai Szarvasfarm)

Március 12. és 15. között Szezonnyitó hétvége lesz, ahol megismerkedhetünk a Somogyi huszárok hagyományos felszerelésével, a toborzási módokkal, a tábori élettel, és természetesen a kiképzési gyakorlatokkal is. Emellett természetesen lesz vadasparki séta, fogatos szarvasnézés, és persze az étterem is nyitva áll az éhes, megfáradt vándorok előtt.

A program tehát kész a hosszú hétvégére, most már csak a szép időjárásban kell bízni!

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthondeldunantulon.blog.hu/api/trackback/id/tr178395264

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása