Helyi ízek a Dél-Dunántúlon - bemutatkozik a Kaba Farm

2013. január 16. 10:36 - Dél-Dunántúl

Helyi termelők - helyi receptek

Dél-Dunántúlon a  népi konyha hagyományai, a táj jellegzetes ízei reneszánszukat élik e régióban. A legelegánsabb nagyvárosi éttermek csak úgy, mint a falusi vendéglátók a régi recepteket veszik elő napjainkban. Előbbiek újrafogalmazva, a konyhatechnika csúcseszközeivel és a világtrendeknek megfelelő módszerekkel, míg utóbbiak a hagyományokat szinte betűről betűre követve. S ezt a jelenséget még izgalmasabbá, még színesebbé teszi, hogy Dél-Dunántúlon együtt él a magyar mellett a sváb, a horvát, a roma és a székely népi konyha.

Almáskeresztúr_Kaba Lamine_Kaba Farm_sajt_Portré4_WU0Z6613_resize.jpgElső utunk a Baranya megyei Almáskeresztúrra vezet Kaba Lamine és Simone házába, akik a Kaba Farmon tavasztól-őszig kecsketejet, lágysajtokat, krémsajtokat, érleltebb sajtokat készítenek, ősztől-tavaszig pedig húsáruval foglalkoznak. Pástétommal, kolbásszal és szalámival a svájci, családi receptek szerint. A termékeikre a lehetőségekhez képest nagy a kereslet, Pécsre szállítanak be éttermeknek, de a farmon is sok látogatót fogadnak.

Kaba Lamine szülei a Balatonon ismerték meg egymást, amikor a Németországban tanuló, guineai származású édesapja Magyarországra érkezett egy barátjához. Mivel az akkori társadalmi berendezkedéssel nem igazán voltak megelégedve,Münchenben telepedtek le. Lamine gyakorlott szakácsként már innen került Svájcba, ahol megismerkedett egy elegáns szállodában dolgozó, mobilis családjával Alaszka után a soknemzetiségű országba hazatérő Simone-nal.

A farmon a kecskék a réti füvön túl rengeteg gyógynövényt,  útifüvet, ambróziát legelnek, mely köztudottan erősíti az immunrendszert. A sajtok 100%-os kecsketejből készülnek, tartósítószereket egyáltalán nem tartalmaznak.

És íme egy recept Lamine-tól:

Kaba Farm-saláta

Hozzávalók:
-    50 dkg (2 csomag)  Kaba Farm-i natúr lágysajt
-    szezonális saláták: madársaláta, freeze saláta, lollorosso, radicio
-    igény szerint koktélparadicsom
-    lilahagyma karikára szelve
Öntet
-    4ek jó minőségű olívaolaj
-    4 ek almaecet
-    2 ek virágméz
-    1 kk só
-    ízlés szerint frissen facsart citromlé

A sajtot kivesszük a csomagolásból, és legalább 1 órát hagyjuk kibontva állni, amíg a savó elpárolog róla. (A nedves sajt hamar odakap!). A kiválasztott salátákat megmossuk, alaposan lecsepegtetjük. Miközben a sajtunkat kevés olivaolajon aranybarnára sütjük, elkészítjük a mártásunkat. Az említett hozzávalókat alaposan összekeverjük, hogy egységes állagú mártást nyerjünk. A sajtunkra emlékezzünk! Amikor mindkét oldala aranybarna, ropogós, belül pedig finoman lágy, késznek minősítjük. Ennek a sajtnak a jellemzője, hogy nem olvad, csak lágyul!

Tálalás:
A salátát tálalás előtt egy perccel nagy méretű tálba tesszük, majd meglocsoljuk a mártással. Finoman összekeverjük, hogy a dresszing minden salátát bevonjon. Azonnal  mutatós tálakra kerül a saláta, melynek koronája lesz a sült-lágy sajtunk. Díszítésre a karikákra szelt lilahagymát, és a félbe vágott koktélparadicsomokat használjuk. Frissítő hatásként ajánljuk, kevés citrom levét a salátára.

Információ a Kaba Farmról:
7932 Almáskeresztúr, Fő utca 28.
Tel: 20/434-2763
E-mail: kabafarm@gmail.com
Nyelvismeret: magyar, angol, német

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthondeldunantulon.blog.hu/api/trackback/id/tr365021210

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása