Pécsváradi Leányvásár

2012. október 18. 12:48 - Dél-Dunántúl

elmenyitthon_okt_Pécsvárad.jpgNe ijedjenek meg, fiatalemberek! Szó sincs arról, hogy Pécsváradon a szerelmet pénzért vesztegetnék. Ellenben alkalom az ismerkedésre, barátságkötésre, szerelemébresztésre. A leányvásár, ez a több évszázadra visszanyúló, szép szokás az őszi termény betakarítások utáni időszakban a fiatalok ismerkedési eseménye volt, felvonulással, gesztenyesütéssel, újbor kóstolással, bállal.

Ezt elevenítik fel a pécsváradiak évről évre, - idén október 19. és 21. között. Megtelik élettel a város főutcája, a térség népviseletbe öltözött folklór csoportjai zenélnek, táncolnak. A régió hagyományőrző kézműveseinek kirakodóvásárán érdemes a helyi különlegességeket keresni, mint amilyen például a szomszédos Zengővárkonyban készülő bodor vászon. A díszes mézeskalács szívek egy szemérmesebb korban a ki nem mondott szavak helyett beszéltek.

elmenyitthon_okt_Pécsvárad2.jpgHa itt járnak, szánjanak időt az államalapítás korában alapított monostor várra is. Nem csak az ország legrégebbi freskó részletét találhatják itt, az altemplomban, de nagy élmény meghallgatni a várbaráti kör önkéntes idegenvezetőinek interpretálásában a vár (magyar történelem órának is beillő) históriáját. Szép időben innen alig másfél óra séta a Zengő, a Mecsek legmagasabb csúcsa, ahonnan pazar a panoráma. Aki gyerekeinek igazán nagy kalandot, meglepetést szeretne szerezni, jelentkezzen be a várban íjászatra. A helyi, közel száztagú íjász kör vezetője már négy éves kortól szerez feledhetetlen élményeket saját készítésű, a legkülönbözőbb méretű és erősségű íjaival.

elmenyitthon_okt_Pécsvárad3.jpgAutón, gyalog, vagy kerékpáron is szép kirándulás a szomszédos Zengővárkony, ami nem csak gyönyörű református templomáról, Fülep Lajos emlékszobájáról, szebb napokat látott szelíd gesztenyéséről és benne Rockenbauer Pál sírjáról híres, hanem 2007-ben „Az év vendégbarát múzeuma” címet is elnyert Míves Tojásgyűjteményéről, élő szövőműhelyként is működő tájházáról és idén 20 éves Szalma Kincstáráról.  Aki becsüli a kézműves alkotásokat, innen élményekkel telve fog távozni: 19 ország számos tájegységének míves tojásait, és 15 ország szalmából készült mestermunkáit ismerheti meg.

 

Programok:

Október 18. csütörtök
Német emlékkő koszorúzási ünnepsége, Külsheimi vendégekkel

Október 19. péntek
17.00 óra „Pécsváradi Leányvásár viseletei régen és ma” kiállítás megnyitója
Megnyitja: Dr. Andrásfalvy Bertalan
Megtekinthető november 10-ig a művelődési ház nyitva tartási idejében.

Október 20. szombat
9.00 óra Pécsváradi Városi Fúvószenekar csalogatója a város terein
13.00 órakor köszöntőt mond dr. Bíró Ferenc, Pécsvárad Város Polgármestere
A rendezvényt megnyitja Horváth Zoltán országgyűlési képviselő
„Ízek tere – Borok tára” a Szentháromság téren közben helyi és vendég amatőr együttesek bemutatói a téren felállított színpadon
15.00 órakor Lúdas Matyi a BM EGYMI Pécsváradi tagintézménye tanulóinak előadása
A műsorban fellépnek pécsváradi csoportok
(FORDAN Pécsváradi Csoportja, Eurodance Pécsváradi Csoportja, Ritmus és Mozgás Szakkör, KJ ÁMK Német Nemzetiségi Óvodája, THAI BOX bemutató, Zengő-Várad Zenekar)
Este táncház az alábbi zenekarok közreműködésével: Köpűfa, Üzenet a kertből

Október 21. vasárnap
9.30 óra Pécsváradi Ifjúsági Zenekar csalogatója
10.00 órakor Menettánc a Szentháromság térről
10.15 órakor „Szerelem-ébresztő” az Európa téren
10.30 órától Fellépnek Báta, Buzsák, Decs, Izmény, Himesháza Pécsvárad, Pörböly, Véménd, Zengővárkony települések hagyományőrző népi együttesei és dalkörei a művelődési központ előtti és a Szentháromság téren
11.00 órakor Vitéz László és az ördögök vásári bábjáték a Fabula Bábszínház (Budapest) előadásában
15.00 óra Leányvásár Szépe és Legszebb párja választás
Sárközi össztánc
16.00 órakor ZENGŐ-REZEK a környék fúvószenészeiből alakult 100 tagú zenekar műsora
18.00 óra Gála
21.00 órakor Leányvásári bál (zenél: Harold zenekar)
Belépő:
21.00-22.00 óráig 1.000 Ft
22.00-23.00 óráig 1.500 Ft
23.00-03.00 óráig 2.000 Ft

Színes vásári szőttes:
„Ízek tere – Borok tára” a Szentháromság téren közben helyi és vendég amatőr együttesek bemutatói a téren felállított színpadon
Kísérő programok mindkét nap:
Kézműves bemutatók és foglalkozások az uszoda folyosón

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthondeldunantulon.blog.hu/api/trackback/id/tr134856126

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása