Szekszárdi borvidéki túra

2016. szeptember 20. 10:29 - Dél-Dunántúl

"Ha sürün tölt a szegszárdi,
Hát ne bánja senki se!
Mert hazája színeivel
Honszerelmét szíjja be!"

Mi mással is kezdhetnénk virtuális túránkat, mint Garay János, szekszárdi költő bordalával...

illatkapszulak.jpgA Garay ÉlményPince illatkapszulái (fotó: Sáfrány Szilvia)

Szekszárdon valóban (szinte) minden a borról szól. Az ország legkevesebb lakosú megyeszékhelyének szívében fekszik a néhány éve új életre kelt Garay ÉlményPince. Az egyedülálló hangulatú, középkorban épült pincerendszer látogatása során egy pohár zamatos szekszárdi borral a kezünkben megismerhetjük a bor útját a szőlő ültetésétől az isteni nedű pohárba kerüléséig 67 tablón keresztül.
Végre megtudhatjuk, mit kell az avatatlan borkóstolónak éreznie egy-egy pohár bor ízlelése során - mégpedig speciális illatkapszulák segítségével, melyekből a borokra jellemző egyedi illatok sokkal intenzívebben érzékelhetők.
S ha eddig nem lettünk volna vele tisztában, a gasztrokerék támogatásával itt megtanulhatjuk, melyik ételhez melyik szekszárdi borfajta illik a leginkább.

kenuzas.jpgKenuzás a Sió-csatornán (fotó: Sáfrány Szilvia)

A különleges élmény után jöhet egy kis aktív kaland; irány a palánki híd, vízre szállhat a csapat! 
Sió környezete Natura 2000 területek közelében halad, és csodálatos látnivalókat tartogat. Egyedülálló madár- és növényvilág tárul a túrázók szeme elé, és ha szerencsénk van, egy-egy fekete gólyát, vagy réti sast is megfigyelhetünk utunk során. A csatornán nem képtelenség vízfolyással szemben sem evezni, lévén, hogy a sodrás sebessége 0,5-4 kilométer óránként; azaz a kenuzás a kezdőknek is tökéletes, hiszen olyan a víz, mintha állna. 

14364823_1143171442425866_633912530063741040_n.jpgA Guiness-rekorder szarvasbika élethű mása (fotó: Sáfrány Szilvia)

A borvidéki túra következő állomása Szálka. Az üdülőfalu mellett a Szekszárdi-dombság leghosszabb völgyének elzárásával jött létre a víztározó, a falubeliek legnagyobb örömére. A települést körbeölelő erdő leghíresebb lakója minden bizonnyal az a szarvasbika volt, amelyet 1891-ben lőttek, és amelyik 14,5 kg-os (!) agancsával hosszú ideig világrekorder volt. Talán ma is itt bújik meg a csúcs következő várományosa...
De nemcsak ezért érdemes ide jönni! A falu közepén gasztrokulturális missziót vállalva nyílt meg az az étterem, ahol a hagyományos sárközi és dunai sváb ételeket szekszárdi fiatal borászok kézműves boraival kínálják, melyek a helyi termék sarokban egyébként meg is vásárolhatók.

nkbaba02.jpgSárközi Babamúzeum (fotó: szeki.hu)

Szekszárd látogatóinak kihagyhatatlan program a decsi Babamúzeum és a Sárközi Tájház. Mindent, amit tudni illik és kell a Sárközről, az őslakosok életéről a születéstől az elmúlásig, a mirtusztól és bíbortól kezdve, a tejfölös kerek kalácson keresztül, a tikverőig; megtudhatjuk Pál Bözsi nénitől és "gyöngyfűző" Zsuzsa nénitől olyan előadásban, amelynél szebbet, ízesebbet garantáltan nem hallhatunk széles e vidéken (korábban ITT írtunk róla).

land_szekszard.jpgKihagyhatatlan a borvidéki túra (fotó: facebook: Land Szekszárd)

A nap csúcspontja - a sok-sok csúcspont között - egy terepjárós extrém borvidék túra egy nyolcszemélyes, turisták számára átalakított Land Rover-rel. A túra soán bejárhatjuk a legnevesebb szekszárdi borászok - Bodri, Fritz, Mészáros, Takler (szigorúan abc-sorrendben) - szőlőültetvényeit a híres lösz szurdikok között. A hab a torán pedig, hogy a kalandhoz olyan kísérőt kapunk, akinek egész szíve és lelke a Szekszárdi borvidéké és a Sárközé. 

Jó tudni! A szurdik sajátos szekszárdi tájszó, a löszmélyutat, löszszakadékot, löszszurdokot nevezték így. Szekszárd környékén Európában egyedülállóan magas számban fordulnak elő.
A löszfelszín az emberi tevékenység és a lefolyó csapadék hatására löszmélyutakká alakul
. Óriási esőzések alkalmával függőleges, meredek falú utak V-keresztmetszetű löszszakadékok is keletkeznek. A löszszakadékok különlegessége, hogy a benne időszakosan lefolyó víz a mai napig formálja, alakítja. 

kilatas1_640.JPGPanoráma a a Maus-kápolnától (fotó: szalka.hu)

A nap végén pedig nincs is más hátra, mint hogy megálljunk a szálkai Maus-kápolnánál. A kis kápolna azon a ponton áll, ahol a Szekszárdi-dombság a Sárközzel találkozik. Felejthetetlen kilátás nyílik az egész Duna-mentére; tiszta idő esetén akár Kalocsáig elláthatunk.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthondeldunantulon.blog.hu/api/trackback/id/tr3911724385

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása