Zsolnay Szalon és a Magyar Kultúra Napja

2013. január 17. 10:00 - Dél-Dunántúl

Zsolnay Szalon – Alinda beszélget címen új kulturális programsorozat indul a Zsolnay Kulturális Negyed m21 Pécsi Galériában január 21-én.
A kéthavi rendszerességgel tervezett rendhagyó beszélgetéseken a közismert televíziós riporter-újságíró, a Magyar Tudományos Akadémia Akadémiai Újságírói Díjas, Prima Primissima-díjas Veiszer Alinda beszélget vendégeivel. A januári beszélgetés témája a játék/szenvedély.
Vendégek: Jávori Ferenc (zeneszerző), Jordán Tamás (színművész), Márta István (zeneszerző), Portisch Lajos (sakk nagymester)
Közreműködik: Krizsán Edit sakkmester, aki a beszélgetés alatt sakk-szimultánt játszik 15 önként jelentkezővel.

Veiszer Alinda a Magyar Televízióban éveken keresztül készítette a Záróra című műsorának adásait, amikből utóbb két vaskos kötetben jelentek meg a legérdekesebb beszélgetések. A Záróra „bezárása” után még néhány kulturális jellegű műsorban foglalkoztatták, ám már jó ideje nem látni a képernyőn. Nem tétlenkedik persze azóta sem, már csak azért sem, mivel a nyár végén kislánya született, de lassacskán a szakma is újból egyre nagyobb szerepet kap az életében. Ezért mindkét fél örült, amikor jött az ötlet, hogy az induló Zsolnay Szalonnak ő legyen háziasszonya, és természetesen a műsorvezetője, kérdezője is.

Bővebb információ:
http://www.zskn.hu/zskn_program/ZSOLNAY_SZALON_ALINDA_BESZELGET/2013-01-21/19:00
http://www.eozinmagazin.hu/cikk/Sztorizas_lesz_nem_lelkizes

Örkény táncban, Szabó Lőrinc dalban
Különleges programok várják a Magyar Kultúra Napján, január 22-én 19 órától (kedd) az érdeklődőket a Kodály Központban és a Művészetek és Irodalom Házában. Előbbi helyszínen Szabó Lőrinc versek, műfordítások válnak dallá a Kaláka együttes és Rátóti Zoltán előadásában, a Széchenyi téren pedig Örkény Egyperceseket fordít le Góbi Rita Társulata a tánc- és mozgásművészet nyelvére.

A Hangzó Helikon Kaláka – Szabó Lőrinc kötete nyomán született meg a Különbéke című est. A Kodály Központban a Kaláka a kötetben megjelent Szabó Lőrinc dalokat és műfordításokat énekli. Erre az alkalomra a Kalákához csatlakozik Rátóti Zoltán, az ő előadásában részletek hangzanak el a költő leveleiből, verseihez fűzött kommentárjaiból, és a róla szóló írásokból.

Örkény István születésének 100. évfordulójára, az Örkény István-emlékév záróeseményéhez kapcsolódóan az Egyperces- és a 2x1 perces novellák (kortárs írók egyperces parafrázisai) című könyvek irodalmi szövegeit idézi meg GoBe - Góbi Rita Társulata a tánc- és mozgásművészet nyelvén a Művészetek és Irodalom Házában.
Alkotók, előadók:
Táncművészek: Samu Kristóf, Sinthavong Zsófia, Góbi Rita, Fülöp Tímea
Takáts Eszter – dalszerző - ének és gitár
Dóczy Gabriella - ének és hárfa
Koreográfia: Góbi Rita

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthondeldunantulon.blog.hu/api/trackback/id/tr445021330

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása