Ha február, akkor Busójárás - ha Busójárás, irány Mohács!

2013. január 21. 16:58 - Dél-Dunántúl

Mohács_Angyal az ordogok kozott (Szökőcs Béla)_Busójárás_resize.jpgFebruár 7-12. között egy hétnyi programmal készül Mohács városa és az 1000 beöltözött busó a világ egyik legkülönlegesebb télűző karneválján: határtalan jókedv, bábuégetés farsangfarkán, nagyvonulás vasárnapon, sokác étekkel, maszkkészítőkkel.

Pécstől 47 km-re fekvő egyik legdélebbi városunk különösen a Mohácsi-vész révén nyert történelmi ismertséget. Egy lehetséges felfogás szerint ennek - kulturális eseménnyé alakult - vonzata a busójárás. A történet szerint a törökök támadását a Mohácsi-szigeten elrejtőzött emberek fegyver híján kecskeszarvval díszített, ijesztő maszkos maskarába bújva verték vissza. Másik elmélet szerint a busójárás a mohácsi sokácok hagyományos télűző rituáléja, ahol a hétköznapi morális szabályokat némileg tágabb értelemben kezelik a vörös fűzfából faragott maszkok mögé bújt busók.
Az XX. század elejétől fokozatosan karnevállá kiteljesedő rítikus népszokást az UNESCO szellemi örökség reprezentatív listájára 2009-ben vette fel.


További információk, érdekes riportok és videók <<ITT>> olvashatók!

"Čisto srido alaj si nam blizo,
Od polnoći poklade će proći!"

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthondeldunantulon.blog.hu/api/trackback/id/tr995032165

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása