A Magyar Kultúra Napja

2013. január 22. 14:21 - Dél-Dunántúl

A Wikipédia meghatározása szerint a "A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük meg január 22-én, annak emlékére, hogy  Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le Csekén a Himnusz kéziratát. Az évfordulóval kapcsolatos megemlékezések alkalmat adnak arra, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk évezredes hagyományainknak, gyökereinknek, nemzeti tudatunk erősítésének, felmutassuk és továbbadjuk a múltunkat idéző tárgyi és szellemi értékeinket.
Az emléknapon országszerte számos kulturális és művészeti rendezvényt tartanak. E naphoz kapcsolódva adják át a magyar kultúrával, továbbá az oktatással, pedagógiai munkával kapcsolatos díjakat."

A Magyar Kultúra Napján Pécsen, a Kodály Központban este 7 órakor Szabó Lőrinc-est lesz:
A Hangzó Helikon Kaláka – Szabó Lőrinc kötete nyomán született meg a Különbéke című est. Az esten a Kaláka az itt megjelentetett Szabó Lőrinc dalokat és műfordításokat énekli. Erre az alkalomra a Kalákához csatlakozik Rátóti Zoltán, az ő előadásában részletek hangzanak el a költő leveleiből, verseihez fűzött kommentárjaiból, és a róla szóló írásokból.

Ugyancsak este 19 órakor a belváros is tartogat izgalmas programot:
ÖRKÉNY 100, Egypercesek – táncban elbeszélve
Helyszín: Művészetek és Irodalom Háza
Örkény István születésének 100. évfordulójára, az Örkény István-emlékév záróeseményéhez kapcsolódó rendezvény. Az Egyperces- és a 2x1 perces novellák (kortárs írók egyperces parafrázisai) című könyvek irodalmi szövegeit a GoBe - Góbi Rita Társulata a tánc- és mozgásművészet nyelvén idézi.
Bővebb információ az előadásokról: www.zsn.hu

Szekszárdon este 6 órakor "Önarckép értékkel" címmel Szabadi Mihály Bessenyei és Csokonai-díjas koreográfus, mint a helyi kultúra és közélet ismert személyisége,  lesz Orbán György házigazda vendége. Bővebb információ az előadásról: www.szekszard.hu

Kaposváron a "déli harangszótól az esti harangszóig" ünnepelnek ma: kaposvári általános és középiskolások, felnőttek, magyar szerzők műveit adják elő különböző műfajokban az Együd Árpád Kulturális Központban 12 órától 18 óráig! Ha sietünk, a végére még odaérünk! Bővebb információ: www.kaposvar.hu

Ha egy kis vidéki meghittségre vágyunk, látogassunk el Dunaföldvárra ma este. A magyar kultúra napján a Dunaföldvár Kultúráért Díj, az Év Mecénása Díj átadására kerül sor egy gálaműsorral egybekötve a Városi Művelődési Központban. Bővebb információ: www.dunafoldvar-muvhaz.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthondeldunantulon.blog.hu/api/trackback/id/tr35034958

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása