Óbányai tüzeskerék gurítás

2013. február 13. 16:41 - Dél-Dunántúl

Recovered_JPEG_712.jpgAz idei - 2013-as - évben Nagyböjt első vasárnapja február 17-ére esik. Ez a nap Óbányán a Tüzeskerék-gurítás hagyományának felelevenítését jelenti.

Mi is ez a látványos, ősi ünnep? Termésjósló szokás, tavaszköszöntő, télűző...s nevezhetnénk még sokféleképpen, de ami a legfontosabb: ilyen helyszínen, ilyen gyönyörű és ritka élményben csak annak lehet része, aki ellátogat Óbányára!

Az óbányai fő helyszínen - a falu elején, felállított Hutzel-sátorban és környékén - vasárnap kora délutántól indul a vásár és a kulturális program.

Mivel az a nap a helyiek elnevezésében HUTZELSONNTAG, azaz az ASZALVÁNYOK VASÁRNAPJA, így természetesen az aszalványok kínálata évről-évre gazdagabb, de mézes árus, frissen sültek, lángos, forró tea, kézműves áru is várja a látogatókat.
A Hutzel-sátor a helyszíne a kulturális programoknak, ahol a gyerekeket, felnőtteket egyaránt színes műsorokkal, sváb zenével várják.
Aki a falu közepén felejti magát, azt a Mecseknádasdi Német Nemzetiségi Fúvószenekar muzsikája tereli a tűzgurítás helyszínére vasárnap este 5 órától. Az esti harangszót követően - 6 óra után - a szép, óbányai domboldalról legurul a Tüzeskerék!

Az aktívabb programokat kedvelők pedig csatlakozhatnak a mára már szintén hagyománnyá vált Tűzkerék-túrához, amely kora délután (13 órakor) indul Pécsváradról, mintegy 10 km megtétele után Óbányán ér véget. A résztvevőket kerámia emlékplakettel, meleg teával, zsíros kenyérrel várják!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthondeldunantulon.blog.hu/api/trackback/id/tr45078771

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása