A Gemenci erdő ölelésében: Baja és Szekszárd

2013. február 26. 09:17 - Dél-Dunántúl

A varázslatos Gemenci erdő, Baja csodálatos hangulata, és Szekszárd kultúrtörténeti aurája természetes egységet alkotva lépi át a régiós határokat. A Gemenc Zrt., valamint Baja és Szekszárd városa idén is együttesen várják a turistákat. Az „Utazás” kiállításon közös stand („A” pavilon 311E)  fogadja az érdeklődőket, ahol együtt mutatják be természeti, kulturális, gasztronómiai és ökoturisztikai értékeiket a nagyközönségnek. A látogatók megismerkedhetnek mindazokkal a programokkal, melyek bepillantást engednek Gemenc egyedülálló növény- és állatvilágába, dunai holtág-rendszerébe, a halászlé fővárosának, Bajának, valamint a tüzes borok és az irodalom hazájának, Szekszárdnak az értékeibe.

A két nagyváros, valamint a településeket összekapcsoló, több megyét érintő, a Gemenc Zrt. által kezelt Gemenci erdő turisztikai kínálatát olyan összefogás keretében mutatják be, melynek lényege, hogy a három partner által biztosított programok, turisztikai szolgáltatások egymást kiegészítve jelennek meg, így színesebb kínálatot biztosíthatnak a térségbe érkező turistáknak. Az idei teljes kínálatot az „Utazás” kiállítás „A” pavilon 311E standjánál mutatják be a szervezők. A közösen összeállított színes prospektusokon kívül szakemberek állnak a nagyközönség rendelkezésére, hogy személyesen is információkat nyújtsanak az érdeklődőknek. Élményszerű programokban sem lesz hiány, hiszen a Gemenc Zrt. szombaton egy bűvésszel teremt varázslatos hangulatot, Baja a semmivel össze nem téveszthető halászlevével, Szekszárd pedig borkóstolóival (csütörtök-péntek) és a 2011-ben, 2012-ben az Év Baristájának választott Tóth Sándor által készített kávékülönlegességekkel (csütörtök) örvendezteti meg a kiállításon az utazni vágyókat. A standon az információs kiadványokon kívül bemutatják a közösen készített rövidfilmet is.

Gemenc - az élményadó vadon.jpgGemenc Zrt. a bakancsos turisták szolgálatában
A Gemenci erdő különleges ökoszisztémáját, a védett növény- és állatfajokat és az egyedi erdőtársulásokat a Gemenc Zrt. tartja fenn. Az erdő- és vadgazdálkodási, természetvédelmi feladatok ellátása mellett az erdőgazdaság komplex szolgáltatást nyújt az ökoturizmus kedvelőinek. A bakancsos kirándulókra gondolva a Gemenc Zrt. nemcsak díjnyertes turistatérképet adott ki, hanem szervezett programokkal és kiváló minőségű szállásokkal várja az aktív kikapcsolódást keresőket a világrekorder gímszarvasok hazájában.

Az M6 autópálya Bátaszéki csomópontjától (163. km szelvény) mintegy 10 km-re, az 55. számú főúton haladva közelíthető meg a Bajától nyugatra, a Duna jobb partjától néhány kilométerre, Pörbölyön épült Ökoturisztikai Központ, mely széleskörű szolgáltatásokat nyújt. Az itt található kiállítás betekintést enged a Sárköz néprajzába, bemutatja a táj legismertebb nagyvadját, a gímszarvast és az ártér élővilágát. Az innen induló ösvényen könnyű sétával elérhető az arborétum és a nagyrezéti vadmegfigyelő hely is. A gyalog-, vízi-, és kerékpáros túrák kiindulási pontja is ez a centrum, ahol nemcsak kerékpárokat, hanem kenukat is lehet bérelni a túrák idejére, sőt jól képzett túravezetők segítségével bárki megismerheti Gemenc védett, csodálatos titkait. Az erdőgazdaság üzemelteti a Gemenci Erdei Vasutat, melynek kiinduló állomása az Ökoturisztikai Központ. A vasút nyomvonala jellemzően a Duna holtágai mellett kanyarog, miközben látványos erdőrészleteket, réteket, vadföldeket érint. Menetrend szerinti megállóhelyei közelében tanösvények, kirándulóerdők, tájjellegű múzeum, pihenő- és játszóparkok szolgálják a kényelmet és a természetjárást. A kisvasút minden nap menetrend szerint közlekedik. Hétvégenként a „Rezét”nosztalgiagőzös is munkába áll a gyermekek legnagyobb örömére. Az erdei vasútra a Szekszárdtól néhány kilométerre található Keselyűsi megállóhelyen is fel lehet szállni és Pörböly irányába bebarangolni az erdőt. A kisvonatos természetjárás kiegészíthető sétahajózással, lovasfogatozással, kenutúrával, kerékpározással, valamint gyalogtúrával is.

Ki gondolta volna, hogy Ferenc József osztrák császár és magyar király, illetve II. Vilmos német császár is élvezte a Duna árterébe épített vadászkastélyok vendégszeretetét? A Hercegszántó mellett található karapancsai műemlékegyüttes – melyet öt éve újított fel teljesen az erdőgazdaság – két kastélyból, vadászházból, majorsági épületekből és lóistállóból áll egy ősfás terület közepén. A XIX. században kialakított Karapancsa Kastély és Major jellegzetes monarchia korabeli, ódon hangulatú épületei közül a legimpozánsabb a Vadászkastély, ahol rekonstruálták az eredeti enteriőrt, modernizálták az épületet és felújították a kastélyt övező angol mintájú parkot. A Vadászkastély, valamint a térség erdő- és vadgazdálkodását, mezőgazdaságát, néprajzát bemutató kiskastély mellett új szálláshelyekkel rendelkező, teljes körű szolgáltatást nyújtó turistacentrum várja a látogatókat. A parkerdőben felállított tanösvényen ökológiai ismereteket nyújtó kirándulások tehetők. Mindemellett az országos lovas túrák útvonalába bekapcsolódva a kastély várja a tereplovaglás szerelmeseit is, hiszen ideális lovasturisztikai központja a térségnek.

A Gemenc Zrt. Ökoturisztikai Központjában, Pörbölyön, „A” kategóriás ifjúsági szállásokon várja a turistákat 2-3 ágyas pótágyazható szobákkal. Nagyobb csoportok számára szállás az Erdei Iskola épületében foglalható. Vadászati idényen kívül (március 15. – augusztus 15.) a turistáknak lehetőségük nyílik a Gemenc Zrt. I. osztályú vadászházaiban is megszállni, ahol 2 ágyas, fürdőszobás szobák várják a barangolókat. A Karapancsa Kastély és Major komplexumban az úgynevezett „L” alakú ház és a Vadászkastély várja a megfáradt utazókat.

Baja - a halászlé fővárosa.jpgCsodálatos Baja
A tavaly elindított „Csodálatos Baja” programsorozat idén is folytatódik, melyből a hagyományőrző programokon kívül kiemelendő az idén 18 éves „Bajai Halfőző Fesztivál”! A Miss Saigon tavalyi hatalmas sikere után újabb nagyszabású produkció érkezik Bajára, az ország egyik legszebb szabadtéri játszóhelyére. A Rómeó és Júlia, az Operettszínház sztárjaival, az elmúlt évek egyik legnagyobb hazai musicalsikere, amit nem lehet kihagyni!  Az örökérvényű szerelmi történet 2013 augusztusában Baja főterén elevenedik meg. A rendezvénysorozatban koncertek, operagála, Víziparádé, szabadtéri fesztiválok és kiállítás is helyet kaptak a programok között.

Baja történelmi belvárosa 2012-ben megújult és megszépült egy Európai Uniós beruházásnak köszönhetően. Részleteiben és egészét tekintve is impozáns lett, növényzetével és térköveivel, térbútoraival és felújított épületeivel, díszkútjával és új tereivel, megszépült lépcsőivel és kényelmes padjaival, kellemes helyszínt és kikapcsolódást nyújtva a városba látogatóknak.

2013-tól további fejlesztések kapnak helyet - pályázati támogatásoknak köszönhetően –, így Baja igazi turistaparadicsommá válik. A város szívében található Petőfi-szigeten felújítják és kibővítik az Ifjúsági Szállót és Kempinget, valamit megépül egy „Ökoturisztikai Központ és a – Pandúr-falu” eredeti természeti környezetben, a Nagy- Pandúr-szigeten.  Létrejön egy, a természet megközelítését elősegítő gyalogos és kerékpáros híd a Petőfi-sziget és a Nagy-Pandúr-sziget között. Baja fő látnivalóit összekötő, összefüggő turisztikai kerékpárút építése is várható. Baja szívében, a Sugovica kanyarulatában, festői környezetben található Vízi Színpad korszerűsítése és bővítése is megtörténik. A bajai szabadstrand ugyancsak visszanyerheti régi fényét. Látványos szolgáltatások, háttér-infrastruktúra és fogadóépület várja majd a Sugovica közel 750 méteres homokos partszakaszán a felfrissülni vágyókat. A város felől érkezve, a Sugovica kanyarulatában tárul a szemünk elé a folyó által ölelt kis öbölben a város Vízi Színpada. A festői környezet turisztikai értékét növeli a 3D szökőkút kialakítása, ahol a turisták a jó idő beálltával, meghatározott időpontokban egy 3D show-t tekinthetnek majd meg. A korszerű technológiának köszönhetően vízsugárra vetített képek ejtik majd ámulatba a vendégeket. Az esti fényshow elmaradhatatlan nyári program lesz Baján. A környezet rendezését követően valósul meg a „Torelli strand központ” épülete, ami egyben látványos, szoborszerű alkotás is lesz, izgalmas építészeti megoldásokkal. A tarajos hullám alakú strand-ház tetejéről indul a Petőfi-szigetre átkötő, onnan visszacsúszást biztosító dupla kötélpálya.

Szekszárd - a tüzes borok városa.jpgMegújuló Szekszárd
Szekszárd városában számos beruházás, építkezés indult az előző években nagyrészt uniós forrásból, melyek átadásával jelentősen megnőhet a turistaforgalom és az idelátogatók száma.

Tavaly megnyitott a „Szekszárdi Családbarát Strand- és Élményfürdő” hét medencével, óriáscsúszdákkal, hatalmas zöldfelülettel és számtalan, valóban családbarát szolgáltatással. Ebben az évben adják át az „Agóra program” kapcsán megújuló kultúrközpontot, a „Babits Mihály Művelődési Ház és Művészetek Háza” épületegyüttest, ahol hatalmas színház- és rendezvényterem, közösségi terek és XXI. századi technika várja a látogatókat. Megújul a történelmi belváros, a Béla király tér és a piactér együttese. A város főtere új díszburkolatot kap, új közösségi terek, fedett és szabadtéri helyek létesülnek rendezvények és közösségi programok számára. Turisztikai fejlesztésben sem lesz hiány. Új háromcsillagos, 50 főt befogadó szálloda épül a városközponthoz közel, a Mészáros-borház mellett és egy uniós támogatásnak köszönhetően a történelmi Garay-pince is borturisztikai attrakciós fejlesztésekbe fog. Átépül a Tourinform-iroda, az eredményes TDM-pályázatnak köszönhetően hamarosan új turisztikai portál készül és új kiadványok, térképek népszerűsíthetik a város és a térség programjait, rendezvényeit.

Szekszárd rendezvényei közül továbbra is a legnépszerűbb a „Szekszárdi Szüreti Napok”, ami egy igazi összművészeti fesztivál, ahol a bor, a kultúra és a hagyományok egymást erősítve jelennek meg. 2013. szeptember 19-22. között négy napon át koncertekkel, borudvarral, szüreti felvonulással, kézműves- és kirakodóvásárral, illetve a helyi gasztronómiát bemutató Ízek Utcájával és számtalan gyerekeknek-felnőtteknek egyaránt izgalmas és látványos programokkal találkozhatnak a fesztivál vendégei.  A borkedvelő sportemberek legnagyobb ünnepe újabban a „Szekszárdi Borvidék Félmaraton”, ami ebben az évben május 11-én lesz. A szekszárdi szőlősdombok és pincészetek között kanyargó, embert próbáló táv egyedülálló a maga nemében, melyet tavaly több mint 1500-an teljesítettek. Május 18-21. között a „Pünkösdi Fesztivál” várja a látogatókat egész napos folklór és gyermekprogramokkal, sörkerttel, kirakodóvásárral, gasztronómiai kínálattal, minden este bállal és sztár fellépőkkel. Június 28-30. között zajlik a város védőszentjének ünnepe, a „Szent László Napok”, amely igazi kora középkori hangulatot varázsol a városközpontba. Lovagrendi bemutatók, vásári komédiások, középkori népi és harci játékok szórakoztatják a vendégeket. Hagyományosan ezen a hétvégén zajlik a „Szekszárdi Bor és Pörkölt Ünnepe”, ahol a város főterén családok és baráti társaságok rotyogtatják bográcsaikban fűszeres ételeiket. Július 26-28-án immáron harmadik alkalommal a szekszárdi sportcentrum és atlétikapálya ad otthont az Országos Atlétikai Bajnokságnak, melyen számos olimpikon és híres sportoló is részt vesz. Novemberben a „Márton-napi Borünnep” alkalmával a szekszárdi pincék és borházak gazdag gasztronómiai programajánlatokkal várják a vendégeket.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthondeldunantulon.blog.hu/api/trackback/id/tr375105948

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása