A népművészet ifjú mestere: Rosta Endre maszkfaragó

2013. február 28. 10:00 - Dél-Dunántúl

GAB_7437.jpgAz Utazás kiállításon a régió standján (DÉL-DUNÁNTÚL 310/A) az első közönségnapon, pénteken vendégünk lesz Rosta Endre maszkfaragó, népi iparművész, aki tudományát kis színpadunkon be is mutatja az érdeklődőknek.

A busójárás hagyományának fontos eleme a busókhoz kapcsolódó tárgyak készítése.
A hagyományos kézművesség több formában is jelen van. A korábbi hagyományokhoz hasonlóan a busók egy része ma is saját maga faragja maszkját, amit az élő rítusban használ. Előfordul, hogy többet is farag, és azokat évről évre cserélgeti, hogy megőrizze inkognitóját. Egyesek busótársaik számára is faragnak. Közülük több olyan tehetséges specialista került ki, akik kiállításokon, és vásárokon is megjelennek maszkjaikkal. Néhány csoportban kialakult gyakorlat, hogy (általában a vezető busó) „stílusát” követve faragnak, vagy ő maga faragja a csoport többségének maszkját. Így egyes csoportok a maszkok jellemző jegyei alapján is beazonosíthatóak. A kevésbé ügyesek vásárolják (kapják) a maszkjukat.
Mohácson többen kézműves mesterségként is foglalkoznak álarcfaragással.  Annak ellenére, hogy a maszkok nagyon változatosak, és magukon viselik készítőjük egyéniségét, stílusát mégis stabilan őrzik a mohácsi jellegüket, ezzel is továbbörökítve, védelmezve a hagyományt. Egymás munkáit számon tartják, minősítik, kritizálják, és elismerik.

Rosta Endre 2007-ben nyitotta meg saját látványműhelyét. Álarcai állati vérrel festett művek, melyekre jellemző a meghúzott szemöldök, nyújtott forma, mosolygós kifejezés, de mégis összességében "mérges" hatás. 2009. október 21-én nyerte el a "népi iparművész" címet.

Busómaszkok_roll up_resize.jpg

Szólj hozzá!
Címkék: maszk busó Utazás

A bejegyzés trackback címe:

https://itthondeldunantulon.blog.hu/api/trackback/id/tr195106065

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása