Megújul a szennai skanzen

2013. március 06. 10:38 - Dél-Dunántúl

Hivatalosan 2012. december 30-tól a szennai szabadtéri Néprajzi Gyűjtemény a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum filiáléjaként működik tovább. A két intézmény fúziójának rövid-, közép-, és hosszútávú tervei között szerepel a lokálpatriótizmus erősítése, ökomúzeum kialakítása, a kiállítási enteriőrök interaktívvá tétele, a Múzeum kulturális centrummá alakítása.

15165.jpgA szennai Szabadtéri Néprajzi Gyűjtemény a Zselicség népi építészetét, lakáskultúráját, életmódját, gazdálkodását mutatja be. Kaposvártól csupán karnyújtásnyira fekvő Intézmény a városi lakosság számra is fontos rekreációs, feltöltődési helyszínkén szolgál. Az elsődleges cél a szennai Gyűjtemény kapcsán az intézmény társadalmi bázisának megerősítése, hogy a közösség aktívan használja az Europa Nostra díjas intézmény által őrzött hiteles tudást.  

A kiállítási épületek enteriőrjeit újragondolva, élő múzeumi helyszínek létrehozására nyílik lehetőség. Így például a Rinyakovácsi lakóház interaktív kiállítássá alakul, ahol minden kipróbálható, tapintható, ezáltal kiváló helyszín lesz gyermekek és felnőttek számára is, hogy megismerjék milyen házkörüli teendőket végeztek az egykor ott lakók. A Somogyszobi lakóházban somogyi díszítő motívumokat bemutató tér kialakítására kerül sor.  A Kisbajomi portán az állatok kapnak főszerepet, ahol az őshonos állatokkal, és a somogyi állattartással ismerkednek majd meg a látogatók. A Skanzen kihasználva Szenna és környezete, valamint a múzeum adottságait öko múzeumi szemlélet kialakítását tervezi a Gyűjteményben. A portákon konyha- és gyógynövénykertek létesülnek már a nyitásra való készülődés során. A kertek létrehozásával, az állatállomány növelésével és a területen lévő növénykultúra összehangolásával lehetőség nyílik a későbbiekben egy
példamutató permakultúra kialakítására.15169.jpg

A szennai Gyűjtemény további fejlesztési tervei között szerepel a korszerű látogatófogadás érdekében új bejárati épület, valamint - a korábbi fejlesztési tervekkel összhangban - a Múzeum területén egy iskola felépítése.
A fejlesztések érdekében hazai és EU-s finanszírozású pályázatokra is épít a Skanzen, melyben komoly tapasztalatokra tett szert az elmúlt években. Ezt példázzák az elismerések sora, csupán csak a legutóbbiakat megemlítve; 2011-ben a szentendrei Skanzen Észak-Magyarországi falu tájegysége elnyerte „Az év kiállítása 2010” díjat, 2012-ben pedig a múzeumpedagógiai gárdája Nívó-díjban részesült. Ezt a szakmai tudást kamatoztatva kíván a Múzeum hozzájárulni az oktatási intézményekben zajló ismeretátadáshoz. Ennek érdekében a helyi és környékbeli iskolák tantervéhez igazodva múzeumpedagógiai programkínálat létrehozásán dolgozik, amelyben a foglalkozások szervesen illeszkednek a hon- és népismeret, az alap- és készségtantárgyakhoz, biztosítva azt, hogy a szennai Gyűjtemény állandó színtere legyen a tanulásnak. Első lépésként a közoktatási intézményekkel való együttműködési megállapodást köt a szennai Gyűjtemény, és a Pécsi Tudományegyetem Néprajz - Kulturális Antropológia Tanszékével, valamint a Corvinus Egyetemmel partnerkapcsolat keretében kiemelt szakmai helyszínt biztosít a leendő építész és Erasmus ösztöndíjas hallgatóknak.

15170.jpgA szentendrei Skanzen célkitűzése, hogy innováció által a 21. századi látogatói igényeknek megfelelő kulturális, szolgáltató intézménnyé alakítsa a szennai múzeumot, és Szenna gyönyörű természeti környezetén, a Zselicség egyediségét bemutató szabadtéri gyűjteményén, vala-mint élmény gazdag ismeretterjesztő programcsomagok, tevékenységeken alapuló ökoturisztikai gócponttá fejlessze.

További információk: Aranyos Sándor muzeológus, a Szennai Szabadtéri Néprajzi Gyűjtemény vezetője, aranyos.sandor@sznm.hu 26/502-567

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://itthondeldunantulon.blog.hu/api/trackback/id/tr615118272

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Anita12-3 2017.02.23. 09:07:42

Éljen..éljen.. a skanzen nagyon szép.tetszik.. mikor ott jártam akkor viszont a múzeumban dolgozó emberek mentalitása nem tetszett..hol van a vendégcentrikusság?? Sok helyen tapasztalja az ember hogy slendrián lekezelő stílusban részesítik..Van hová fejlődni..a humánerőforrás is fontos.. hiába újítanak fel épületeket ha marad minden a régiben a hozzáállást illetően..

Anita12-3 2017.02.23. 09:19:46

A lokálpatriotizmus igen..egy nagyon szép és követendő eszme..ha már a szennai skanzen a téma..a Zselic nekem a szülőföldem..Kaposváron születtem,érzelmileg kötődöm e csodálatos vidékhez..van területi kötődésem..lokálpatrióta mindenki aki szereti a szülőföldjét... nyilván rosszul esik az ember lelkének ha a szülőföldjén,azon a területen melyhez érzelmileg kötődik ha mondjuk nem azt a bánasmódot kapja..mert akkor azt mondja ja hát ide se jövök vissza szívesen..mert van pár emberileg alkalmatlan személy akik a szolgáltatói oldalon állnal..én meg kvázi turistaként teszek látogatást a szülőföldemen..szóval ha már ennyire fontosnak tartják a lokálpatriotizmust akkor akikre vonatkozik erőltessenek már magukra némi kedvességet ..legyen szó múzeumban dolgozókról,skanzenben dolgozókról..kávézó..cukrászda stb.dolgozóiról..akinek meg nem inge az ne vegye magára..Éljen a Zselic!
süti beállítások módosítása