Megérkeztek a fekete gólyák a Gemenci erdőbe!

2013. március 18. 09:24 - Dél-Dunántúl

Megfigyelő kamera telepítése 3.jpgMár az interneten is figyelemmel lehet kísérni a gemenci fekete gólyákat webkamera segítségével!

Megérkezett az első fekete gólya pár Afrikából a Gemenci erdőbe. A madarak régi fészkelő helyüket foglalták el, jelezve, hogy visszavonhatatlanul itt a tavasz. A Gemenc Zrt., a Duna – Dráva Nemzeti Park, valamint a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület együttműködésének köszönhetően mától bárki megfigyelheti az interneten keresztül ezeket a fokozottan védett madarakat. Az általában március közepén érkező fekete gólyák főleg a Sió csatorna torkolata és a déli országhatár közötti, Duna-menti védett erdőterületen fészkelnek kora tavasztól késő őszig.

kamera kép2_resize.jpgA fekete gólyák többsége március 15-e után érkezik meg a faj legnagyobb hazai állományának otthont adó Gemenci erdőbe. Tipikus fészkelő helyei a tölgy-kőris-szil ligeterdők idős kocsányos tölgyfái. Az egyes párok területhűsége rendkívül változó.
Fő táplálékuk az apró hal, béka, rovar.
Az első fiókák május elején jönnek a világra. A kirepülés akár már július közepén megkezdődhet, de zömmel augusztus 10-e körül zajlik. Ezt követően néhány hetet még a fészkelőhely közelében tartózkodnak, majd útra kelnek.
A fekete gólyák két fő vonulási útvonala közül az egyik a Gibraltári-szoroson, a másik a Boszporuszon vezet át.
Magyarországon az 1990-es évek közepe óta 150 párról 300-ra nőtt a fekete gólyák állománya.

A faj a legnagyobb létszámban a Baltikumban fészkel, a legsűrűbb hazai állománya - hozzávetőlegesen 55-60 pár - a Duna mentén, a Gemenc Zrt. területein található.

 WEBKAMERA: http://www.gemenczrt.hu/index.php?apps=news&news=272#

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthondeldunantulon.blog.hu/api/trackback/id/tr875140698

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása