2014-ben készül el az Ős-Dráva Látogató- és Bemutatóközpont

2013. április 02. 09:50 - Dél-Dunántúl


Az Ormánság területén elhelyezkedő Szaporca község határában 2014-ben valósul meg a nagyszabású Ős-Dráva Ökoturisztikai Látogatóközpont és Bemutatóhely.

A létesítmény a közeli Duna-Dráva Nemzeti Park természeti értékei, a Dráva folyó bemutatása mellett óriási hangsúlyt fektet az ormánsági élet, a hagyományos gazdálkodási formák, a hagyományok élő, interaktív formában történő bemutatására, valamint a természetvédelmi, gazdálkodási, tájhasználati problémákra való figyelemfelkeltésre.


A látogató- és bemutatóközpont az Ős-Dráva Program részeként valósul meg a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság projektjeként, a DDOP Komplex turisztikai termékcsomagok kialakítása pályázat támogatásával. A program egy komplex, a természeti, társadalmi és gazdasági szférát egyaránt érintő területfejlesztési koncepció, amely hosszútávon a fenntartható fejlődés feltételeit teremtheti meg hazánk egyik leghátrányosabb térségében, az Ormánságban. Az Ős-Dráva Programról az 1242/2012. (VII. 17.) Kormányhatározat rendelkezik.


A látogatóközpont  főépülete több funkciót fog ellátni. A vendégek a fogadótérbe érkeznek, ahonnan a térség természeti és kultúrtörténeti értékeit, hagyományait felvonultató kiállítótérbe, illetve az interaktív oktatóterembe léphetnek. Az épülethez kilátótorony is tartozik, melyből a bemutatóközpont területe és a környező táj tekinthető meg. Az épület körül hagyományos tájfajtákból álló gyümölcsös, valamint fűszer- és gyógynövénykert létesül. A fogadóépülettől távolabb a térségre egykor jellemző régi magyar háziállatokat (pl. szürkemarha, mangalica, sertés, hucul ló, szamár, juh, baromfi) bemutató épületegyüttest alakítunk ki.


A látogatóközponthoz három tanösvény kapcsolódik. A központi épület és az állatbemutatóhely közötti tanösvény a gyümölcstermesztés, méhészkedés, kosárfonás, fűszer- és gyógynövény termesztés eszközeit és szakmai fortélyait mutatja be. A két további, hosszabb tanösvény a Dráva-menti tájat mutatja be. A tanösvények tematikája: Ős-Dráva Program, a Dráva élővilága. Az információs táblák mellett többek között madármegfigyelő valamint pihenőhely szolgálja a terület élményszerű bemutatását.


A helyszínen valódi élményt adó természetismereti, környezeti nevelési programok fognak megvalósulni. Lehetőség lesz az iskolai oktatást kiegészítő gyakorlati foglalkozások, szakmai kutatások, vagy terepgyakorlatok lebonyolítására.


A létesítmény egyedisége a másutt ilyen formában nem hozzáférhető tartalom mellett az, hogy legnagyobb része akadálymentes, a mozgáskorlátozottak számára elérhető. A tanösvények hanganyagos vezetővel is végigjárhatók. A táblák és feliratok magyar, horvát és angol nyelvű szövegekkel készülnek el, az információkat a vakok Braille-írással olvashatják.


A projekt költségvetése: nettó 1 038 386 480 Ft, befejezésének tervezett időpontja 2014. augusztus 31.
(Forrás: Turizmus Panoráma Bulletin)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthondeldunantulon.blog.hu/api/trackback/id/tr475188347

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása