A téli álomból ébredő medve első tápláléka

2013. április 08. 10:00 - Dél-Dunántúl

Orfűi Medvehagyma Fesztivál, 2013. április 13-14.

medvehagyma.jpgA medvehagyma kifejezés német eredetű (Bärlauch), és egyszerű magyarázata, hogy a téli álomból ébredő medvének ez az első tápláléka tavasszal. Ma már alig őrzött, régi magyar népi neve a sásihagyma, poszhagyma, erdei fokhagyma, vagy boszorkányhagyma.

Az utóbbi elnevezésen nincs is mit csodálkoznunk, ha számba vesszük e csodanövény élettani hatásait:  étvágyjavító, gyomor és béltisztító, fertőtlenítő, szívzavar csökkentő, az artériák meszesedését csökkentő, koleszterinszint csökkentő, mellkasi hurutokat enyhítő, vese, vér és hólyagtisztító, sebhegesedést gyorsító, magas vérnyomást csökkentő, memóriafrissítő, alkoholéhség csökkentő, stresszoldó, mindkét nem számára potencianövelő, a szervezetet ólommentesítő hatású.

medvehagymás ételek kóstolója.jpgAz ismert humorista és író, egyben példás orfűi lokálpatrióta, Nagy Bandó András szerkesztésében, kiadásában pár éve megjelent Orfűi Medvehagyma Kincseskönyv részletesen leírja, mikor, hol érdemes medvehagymát gyűjteni, és számos, a környék háziasszonyaitól származó receptet is közöl felhasználási módjairól. Fogyaszthatjuk méz vagy tea formájában, szelhetjük nyersen vajas kenyérre, ehetjük salátaként, és élvezhetjük főtt és sült ételekben, sós süteményekben is.

A régióban elképzelhetetlen a tavasz az Orfűi Medvehagyma Fesztivál nélkül! Dél-Dunántúl egyik legjobb étterme, az orfűi Muskátli Vendéglő vezetője, Serényi Ákos teremtette ezt a hagyományt is, mint annyi mindent e festői mecseki kistelepülés gasztronómai értékeiből. A fesztivált a kemencés udvarban rendezi meg, ahol végigkóstolhatunk megannyi, e csodanövényből készült, egyedi finomságot.

Program és szállás információ: www.orfu.hu

Kedvenc medvehagymás receptem:

medvehagymás kiflik.jpgDráva kifli  medvehagymával
75 dkg liszt, 5 dkg élesztő cukros tejben felfuttatva, 4.5 dl langyos tej, 2 nagykanál kristálycukor

Mindezeket összegyúrjuk, 6 részre osztjuk, cipókat formálunk, a cipót kerekre sodorjuk és megkenjük sós margarinnal, majd 8 részre vágjuk, kifli formára hengergetjük.
Sós margarin:1 egész margarint kikeverünk 1.5 evőkanál sóval, és bármivel ízesíthetjük. Medvehagymával nagyon finom!
1 egész tojást felverünk, megkenjük vele a kifliket, majd ízesítjük sajttal, vagy köménymaggal, vagy szezámmaggal, tetszés szerint.
24-24 db-ot tegyünk sütőpapírral kibélelt 2 nagy tepsibe, 15-20 percet pihentessük, majd 200 ºC- ra előmelegített sütőben maximum 22-24 percig süssük.
Isteni finom!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthondeldunantulon.blog.hu/api/trackback/id/tr415190699

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása