A Város Napja Pécsváradon

2013. április 22. 09:40 - Dél-Dunántúl

vár.jpg2013. április 28-án a város napját rendezik meg Pécsváradon. A "Főzni-enni - együtt lenni" szlogennel megrendezésre kerülő ünnep gazdag programkínálattal várja a városba látogatókat.
Ízelítő a programokból: 3. Várad-Futás, Eurodance Táncstúdió bemutatója, zumba bemutató, zen bu kan kempo harcművészeti bemutató, Fordan Táncegyesület bemutatója, Pécsváradi Big Band, lovag-játék, lovaskocsizás, "végvár-légvár"...

És ha már erre járunk egy kis tudnivaló Pécsváradról és környékéről:

Pécstől karnyújtásnyira található a Kelet-Mecsek, amely ideális helyszíne a barangolásnak, túrázásnak. Sokszínűsége várakban (várromokban), kilátókban, forrásokban, a táj változatosságában nyilvánul meg.
Pécsvárad a Mecsek legmagasabb pontja, a Zengő (682 m) lábánál fekszik. Hazánk egyik legősibb, igen gazdag történelmi múltú települése. A Pécsváradi várat, mint bencés monostort, államalapítónk, Szent István király alapította. A várban rendszeresen szerveznek gyerek íjászatot, és az előre bejelentkezők a Zengő túrához térképet és útravalót kaphatnak. A város számos kortárs művész állandó kiállítását, múzeumát is kínálja,mint például Kígyós Sándor szobrászművész, vagy Platthy György festőművész állandó kiállítása. Fedett uszodája a kortárs építészet letisztult vonalainak szép megjelenése. (További információ: www.pecsvarad.info.hu)

óbánya_1.jpgA szomszédos Zengővárkony múzeumairól, népi hagyományairól nevezetes. 2000 óta működik a kisközségben az ország első, díszített tojásokat bemutató Tojás Múzeuma. A Szalmakincstár muzeális gyűjtemény. A Zengővárkonyi Tájház a magyar népi építészet egyik legszebb lakóházaként számon tartott épület, a mai napig szövőműhelyként is működik. Itt készül és meg is vásárolható a helyi specialitás, a bodor vászon.

Pusztabánya (egykori település, ma a kelet-mecseki túrák egyik kedvelt pihenőhelye. Egyike a környék azon településeinek, ahol a 18. században üveget fújtak a német bevándorló mesterek. A megmaradt kemencéket a kortárs üvegművészek sátoros ünnepekkor, napjainkban is használják.

Óbánya minden bizonnyal az egyik legfestőibb település a régióban. A tájvédelmi körzet a Mecsek legnagyobb védett területe, legfőbb látványossága az Óbánya és Kisújbánya közötti patakos völgy, amely a Kelet-Mecsek legszebb kiránduló útja. A nagyhírű óbányai fazekas gyűjtemény sok érdeklődőt vonz a településre.

Az egy órás, kényelmes sétával elérhető, aprócska Püspökszentlászló néhány tornácos, fehérre meszelt házból áll. Érdekessége a zsindelyes kápolna, mely a kastély arborétumában áll. A kastélyt Eszterházy Pál László építette az 1790-es években.

Mecseknádasd németajkú település. A 12. századi Árpád kori Szent István-kápolna volt egykor a település központja. A monda szerint Nádasd határában, a Rékavárban született Skóciai Szent Margit: a várromhoz szép erdei út vezet. Jól megközelíthető a török időkből megmaradt várrom a Schlossbergen, kilátója tornácáról páratlan látványban lehet részünk. A népi és ipari műemlékek sokasága várja az ideutazót: malmok, pincesor, tájház.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthondeldunantulon.blog.hu/api/trackback/id/tr515238666

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása