Készül az új pécsi lakatfal

2013. május 15. 13:53 - Dél-Dunántúl

138440.jpgKét-két és fél méteres acélcsövek alkotják majd az új pécsi lakatfalat, amelyet a júniusi országos színházi találkozó keretében adnak át a városban.
hirdetés

Bachmann Bálint, a Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály műszaki karának dékánja Pécs egyik nevezetessége, a lakatfal fejlesztésére kiírt pályázat szerdai díjátadóján elmondta: az első helyezett, Zöldhegyi Zoltán egyetemi hallgató által tervezett 8x3 méteres alkotás a Janus Pannonius utcai lakatfal közelében lesz.

Az összesen százötven, ujjnyi vastag, hármasával összehegesztett acélcső illeszkedik a sétáló utca fasorába, és körbejárható, így a lakatolók könnyen eldönthetik, hova szeretnék tenni függőzáraikat, amelyekből az új építmény hétezret is elbír. Az önkormányzat márciusban hirdetett pályázatot egyetemi hallgatóknak a pécsi egyetem műszaki karának honlapján, arra biztatva őket, vegyenek részt Pécs jelképének megőrzésében.

A lakatfal leendő helyszínére, elhelyezésének módjára, külsejére vonatkozó ötlettervek leadási határideje áprilisban volt, a győztes elképzelés kivitelezését egy vasipari vállalkozás a saját költségén végzi el. A kiírásra negyven pályamű érkezett, amelyek közül a zsűri hármat díjazott 70, 50, illetve 30 ezer forinttal, mintegy 1500 szavazat alapján pedig a közönségdíjat is odaítélte. Páva Zsolt, Pécs fideszes polgármestere a szerdai díjátadón utalt rá, hogy a lakatolás mintegy 30 éves hagyomány Pécsett, helybéliek és turisták mellett több hírességnek, köztük Letícia spanyol hercegnének és férjének is van már lakatja a városban.

A pécsi lakatolás eredetére az elmúlt évtizedekben több magyarázat is született. Az egyik szerint először egy kollégista tett lakatot a Janus Pannonius utcában található rácsra, mások úgy vélik, e szokás kialakulását a szerelem motiválta: a függőzárak elhelyezésével a titkos vagy nem titkos randevúra készülők jeleztek egymásnak. Mára szerelmespárok, turisták tízezrei fejezték ki ezzel a városhoz vagy egymáshoz való kötődésüket. A különböző színű és alakú, esetenként monogramokkal, kisebb ábrákkal ellátott lakatok tömege a megyeszékhely egyik látványossága lett, és bekerült több Pécsről szóló idegenforgalmi kiadványba.

A lakatfal fejlesztésére azért van szükség, mert a lakatok száma évente mintegy ötezerrel nő, és már az az új rács is megtelt függőzárakkal, amelyet a régihez építettek 2010-ben a pécsi görög kisebbség és egy vállalkozás adományából.
(Forrás: turizmusonline.hu)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthondeldunantulon.blog.hu/api/trackback/id/tr485301588

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása