Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság - Két nap négy program!

2013. május 27. 09:36 - Dél-Dunántúl

1251806096_DDNP_szinhelyes_logo.jpgA Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság június első két szombatján összesen négy programra várja a természetkedvelőket.
 
Június 1-jén délelőtt 10 órától a Csatatéri séták programsorozat helyszíne Kisbajom lesz, ahol a második világháború harcainak nyomait hadtörténész mutatja be. 19 órától a Barcsi Borókásban a lappantyú hangját lehet meghallgatni, valamint megfigyelni a terület változatos élővilágát.
Június 8-án 10 órától Majs településen és környékén a gyógynövényekről, azok hatásairól, felhasználási módjukról és a tradicionális gyógyászatban betöltött szerepükről lehet sok érdekességet megtudni. 18.30-tól a Boronka-melléki Tájvédelmi Körzetben tett kisvasutas utazást követően a csillagos égbolt megfigyelésére lesz lehetőség csillagász szakember közreműködésével.

A programok:
Csatatéri séták - Kisbajom
A túrasorozat a hadtörténelem nyomait követi végig terepen a török időktől az 1950-es évekig, hadtörténész kutató közreműködésével.
A program során az I. bolgár hadtest 1945. márciusi harcainak nyomait kereshetik fel az érdeklődők.
Találkozás helyszíne: Kisbajom, faluközpont
Időpont: 2013. június 1. 10.00 óra, gyülekező: 9.45-kor
Program időtartama: 2-3 óra
Részvételi díj: 500 Ft/fő
Utazás: egyénileg
Hasznos:
Fontos a kényelmes túracipő/bakancs és az időjárásnak megfelelő túrafelszerelés megválasztása!
A túrán mindenki saját felelősségére vesz részt.

Lappantyúk nyomában - Barcsi Borókás
A túrán szakvezető mutatja be a Barcsi Borókásban élő, különleges éjszakai madarat, a lappantyút, melyet kis szerencsével meg is pillanthatunk. A lappantyú a borókás gyepek, erdőfelújítások fészkelője. A résztvevőknek lehetőségük nyílik a homoki élőhelyekhez kötődő növény- és állatfajok megfigyelésére, valamint az éjszakai erdő hangulatának megismerésére is. Szerencsés esetben sisakos sáskát, fekete gólyát és rétisast is láthatunk, valamint sakálüvöltést is hallhatunk.
Helyszín: Barcsi Borókás parkolója (6-os főút 253 km-szelvény)
Az eredetileg meghirdetetthez képest ÚJ IDŐPONTBAN!!! 2013. június 1. 19.00 óra (gyülekező: 18.45)
GPS: N45.978713 E17.569971
Túra hossza, időtartama: 2-3 km, 4 óra
Részvételi díj: 500 Ft/fő
Utazás: egyénileg
Hasznos: Fontos a kényelmes túracipő/bakancs és az időjárásnak megfelelő túrafelszerelés megválasztása, valamint a szúnyogok és kullancsok elleni védekezés!
A túrán mindenki saját felelősségére vesz részt.

"Az éjbe megy a vonatunk..." túra - Mesztegnyő
A Boronka-melléki Tájvédelmi Körzet területén a Zselici Csillagoségbolt-parkhoz hasonlóan alacsony a fényszennyezés. A lakott területektől, városoktól távoli, mesterséges fények nélküli helyeken olyan látvány tárul a túrázók elé, amely nem csak Magyarország, hanem egész Európa területén is ritkán adatik meg. Derült égbolt esetén az ismert csillagképek mellett a halványabb csillagok sokaságát és a Tejutat is lehet látni.
A túra során a mesztegnyői állomástól a SEFAG Zrt. által üzemeltetett kisvonattal indulunk a Boronka-melléki Tájvédelmi Körzetbe. A kakpusztai állomástól kellemes sétát teszünk az erdőben, és számos érdekességet hallhatunk a terület természeti értékeiről. Napnyugta után az érdeklődők csillagász segítségével ismerkedhetnek meg az égbolt csodáival, és távcsővel vizsgálhatják a szabad szemmel nem látható jelenségeket.
A túra résztvevőinek létszáma korlátozott, ezért minden esetben előzetes jelentkezés szükséges!
Telefon: +36 (30) 405-4571
Helyszín: Mesztegnyő, kisvasút állomás
GPS: N46.507736 E17.433473
Időpont: 2013. június 8. 19.00 óra (gyülekező: 18.30)
Túra hossza, időtartama: 5 km, 5-6 óra
Részvételi díj: felnőtt: 800 Ft/fő; 18 éves korig: 600 Ft/fő + a kisvasút jegyára
Utazás: egyénileg
Hasznos:
Fontos az időjárásnak megfelelő túrafelszerelés megválasztása, valamint a szúnyogok és kullancsok elleni védekezés! A túrán mindenki saját felelősségére vesz részt.

Gyógynövénytúra Majson
Az interaktív túra során a Majsi Kiserdőben kalandozva ismerhetjük meg a legáltalánosabb gyógynövényeket, azok felhasználását a népi gyógyászatban. Hallhatunk a gyógynövények gyűjtéséről, előkészítéséről és alkalmazásáról. Utunk első szakasza egy síkvidéki tölgyes erdőn vezet keresztül, majd a Borza-patak mellett haladva egy erdei ösvényen érkezünk vissza a kiindulási helyre.
Helyszín: Majs, futballpálya
GPS: N45.907288,E18.607895
Időpont: 11.00 óra (gyülekező: 10.45)
Túra hossza, időtartama: 3-4 km, 3 óra
Részvételi díj: 500 Ft/fő
Utazás: egyénileg
Hasznos:
Fontos az időjárásnak megfelelő túrafelszerelés megválasztása, valamint a szúnyogok és kullancsok elleni védekezés! A túrán mindenki saját felelősségére vesz részt.


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthondeldunantulon.blog.hu/api/trackback/id/tr125319816

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása