Irány a természet! - csatatéri séták a nemzeti parkkal

2013. augusztus 07. 12:45 - Dél-Dunántúl

1251806096_DDNP_szinhelyes_logo.jpg

2013. augusztus 10., szombat Jelvénygyűjtő túra a villányi Ammonitesz tanösvényen

Túránk a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság két népszerű programsorozatának – a csatatéri séták és a jelvénygyűjtő túrák – közös eseményeként valósul meg.

A korábban Mészhegy néven ismert terület kőbányája udvarán egyedülálló jura időszaki és pliocén-pleisztocén korú kőzettani értékek láthatók a sziklafalban. Az ammonitesz és gerinces maradványok több tízmillió év evolúciós történetét őrzik. A területen 1910-től folynak geológiai kutatások, melyek során 27 új állatfajt fedeztek fel. Az ősgerincesek között találtak itt Észak-Amerikából bevándorolt vadlovakat és farkasokat is. A résztvevők megismerhetik e különleges geológiai értékeket, valamint számos érdekességet hallhatnak a területen lefolyt nagyharsányi csatáról is.

A nagyharsányi csata vagy Szársomlyó hegyi csata (más nevein második mohácsi csata, villányi csata) 1687. augusztus 12-én Villány határában, a Szársomlyó (Harsányi-hegy) lejtőin ment végbe Károly lotaringiai herceg, Miksa bajor fejedelem, Lajos badeni őrgróf és Savoyai Jenő herceg egyesült osztrák-magyar-bajor-horvát hadtestei és Szulejmán török nagyvezér serege között. A „nagyharsányi csata” megjelölés a 19. században erősödött meg, valószínűleg hibásan Nagyharsány térségébe helyezve a csata fő eseményeit.

Helyszín: Ammonitesz tanösvény indító táblája (GPS: N45.875955 E18.447562)
Időpont: 10.00 óra (gyülekező: 9:45-kor)
Túra hossza, időtartama: 1 km, 2-3 óra
Részvételi díj: 500 Ft/fő

Hasznos: Fontos a kényelmes túracipő/bakancs és az időjárásnak megfelelő túrafelszerelés megválasztása, valamint a szúnyogok és kullancsok elleni védekezés!
A túrán mindenki saját felelősségére vesz részt.
A túrát a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság
Természetvédelmi Őrszolgálatának tagja vezeti.

További információ: www.ddnp.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthondeldunantulon.blog.hu/api/trackback/id/tr665445766

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása