Egy kis tudnivaló a villányi borok "eredetéről"

2013. szeptember 09. 10:00 - Dél-Dunántúl

Kikerics.jpg

Mit érdemes tudni a Villányi borvidék eredetvédeleméről?

A magyar kikericset ábrázoló védjegy jelentése a villányi borok címkéjén - csak a 2006-os évjárattól kezdve - a gondos és szorgalmas kezek által, szabályozott körülmények között készített, a borvilág egyik legérdekesebb borvidékén – a villányin- termett bort jelenti. A kikerics a villányi védett eredetű borok szimbóluma, a villányi borok védelmét és hitelét jelzi.

A kikerics egyedülálló, kizárólag a Szársomlyó hegy déli oldalán, a meleget elsőként megháláló, a legkorábban nyíló virágunk. Ahogy a kikerics védett növénye a magyar élővilágnak, úgy védjük a villányi bor eredetét és karakterét is, mint a magyar borkultúra kincsét.
 kikerics-vedjegy.jpg

Mit jelent a villányi borok eredetvédelme?

Védjük a termőhelyet, mert a borok gazdagságát, gyümölcsösségét és érettségét ilyen talajon érik el. A hegyoldalak, völgyek fekvése teszi a villányi bort villányivá. Kijelöljük és védjük a borvidék határait, a termőhelyet minősítjük, a dűlőket megkülönböztetjük.

Az itt termeszthető fajták listájához, a termesztési és borászati technológiáját megadjuk, és ellenőrizzük. A hagyományokat megvédjük, a borok érlelését és mennyiségét folyamatosan számon tartjuk.

Melyik bor kapja meg a védjegyet?

Ha egy bor a Villányi borvidék eredetvédelmi szabályzatában előírt követelményeknek megfelel és a Borvidéki Borbíráló Bizottság is megfelelő minőségűnek, - a „Villányi classicus” vagy a „Villányi prémium” kategóriára alkalmasnak - tartja, akkor viselheti a kikerics védjegyet.


Bor.jpg

Mi a classicus és mi a prémium?

Az eredetvédelem a címkén is látható módon két kategóriát különböztet meg.
A Villány classicus kategóriába a borok nagy többsége tartozik, amely a borvidékre és azon belül a fajtára jellemző borokat csoportosítja.
A prémium kategóriába azok a borok kerülnek, amelyek a classicus-nál szigorúbb szabályozásnak tesznek eleget, és sokkal több egyedi dűlő jelleget, valamint a borász, a borászat részéről további sajátságos értékeket mutatnak fel.

Keresse a villányi borok címkéjén a kikericset!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthondeldunantulon.blog.hu/api/trackback/id/tr85494939

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása