Pécsváradon kidoboltatik....

2013. október 03. 10:00 - Dél-Dunántúl

Pécsváradi Leányvásár_Tácsosok2.jpg

Már csak bő két hét és kezdődik a Pécsváradi Leányvásár, amelyre ma kaptuk a meghívót, még friss, ropogós...

Mint minden hagyományőrző rendezvénynek, ennek a fesztiválnak is megvan a maga története:

" Az erdős Zengő-hegy körül a török háborúkat átvészelt kis, magyar református falvak népének ifjúsága évenként találkozott egymással; Lukács napján (október 18.) vagy az azt követő szombaton Várkonyban és a rá következő országos vásáron Pécsváradon. Ekkorra már megérett a gesztenye és újbor is volt a pincékben. Távoli rokonok a Sárközből, Mohácsról, Belvárdról, és a szomszédos falvakból, Nagypallról, Hidasról, Váraljáról, Mázáról jöttek a lányok-legények seregestül. Nem volt sem Várkonyban, sem a váradi Fölsővárosban udvar messziről jött vendégkocsi nélkül. A leányok legszebb ruháikban sétáltak fel s alá az utcákon, nótáztak, karikában „léptek”, „futottak” és „ugrottak”, szállt a rőzsetűz füstje és a serpenyőkben piruló gesztenye illata.
Ifjúsági találkozó volt ez, ismerkedő, barátságkötő, szerelem-ébresztő alkalom. A maga fajtájából való párt itt találhatott magának minden fiatal... Este nagy bál volt a várkonyi nagykocsmában, Másnap pedig a váradi vásár sátraiban megvásárolhatták már a bábsütőktől a sokat ígérő mézeskalács szíveket, rajta az el nem mondott, csak üzent vallomással.
Ezt a kedves-izgalmas régi ünnepet nevezték el tréfásan lányvásárnak."
(dr. Andrásfalvy Bertalan)

Pécsváradi Leányvásár_Tácsosok1.JPG

A leányvásár programjai:

Október 18. péntek
17.00 "Lényeges részletek" a térség népviseleteinek kiegészítőiből, valamint "Ősz" a pécsváradi tankerület felső tagozatos munkáiból nyíló kiállítás megnyitója

Október 19. szombat
Baranya Megyei Gyermek Néptánc Csoportok Találkozója
14 órától Baranya Vadászkürt Együttes és hagyományőrző néptáncegyüttesek, népdalkörök műsora a művelődési központ előtt és a Szentháromság téren felállított színpadon
15 órától "Ördöngős Jankó" bábelőadás a Grimaszk Színház előadásában
"Ízek tere - Borok tára" a Szentháromság téren
18 órától táncházi zene az "Üzenet a kertből" zenekarral
21 órától Leányvásári bál

Október 20. vasárnap
9.00 Pécsváradi Városi Fúvószenekar ébresztőjea város terein
9.30 Menettánc, majd táncos műsor a Városi Könyvtártól (fellépnek: Bonyhád, Buzsák, Decs, Dunaszentgyörgy, Gyönk, Izmény, Kéty, Magyaregregy, Magyarkeszi, Pörböly, Tevel, Vaskút, Véménd, Zengővárkony)
11.00 "Hajts kocsisom szép hazámon át!" - a Kákics Együttes népzenei műsora
15.00 Leányvásár Szépe és Legszebb Párja választás
16.00 Sárközi össztánc - Zengő-rezek a környék fúvószenészeiből alakult 100 tagú zenekar műsora

A Leányvásár ideje alatt a Pécsváradi Élményvár is tárt kapukkal várja vendégeit a vármúzeumban, a várkápolnában, az István Király Étteremben ünnepi menüvel, az Európa téren a Játék-Vár sátorban, a Szentháromság téren finomságokkal. 1.000 Ft feletti vásárlás esetén a vármúzeumba ingyenes belépésre jogosító kupon jár!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthondeldunantulon.blog.hu/api/trackback/id/tr735540917

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása