Az év ökoturisztikai létesítmény cím második helyezettje: a kölkedi Fehér Gólya Múzeum!

2013. október 04. 10:00 - Dél-Dunántúl

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság közleménye...
A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság által működtetett kölkedi Fehér Gólya Múzeum 2. helyezést ért el az Év Ökoturisztikai Létesítménye pályázaton. A díjat a Turizmus Világnapján, szeptember 27-én adták át ünnepélyes keretek között Budapesten.
 images_5.jpg
A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) Környezet- és Természetvédelmi Helyettes Államtitkársága, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) Turisztikai és Vendéglátóipari Főosztálya és a Magyar Turizmus Zrt. (MT Zrt.) a nyár elején írt ki pályázatot „Az év ökoturisztikai létesítménye" cím elnyerésére. A pályázat célja az volt, hogy az ökoturisztikai létesítmények, illetve működtetőik számára lehetőséget adjon kínálatuk látogató- és családbarát jellege alapján történő megmérettetésére.
 
Baranya délkeleti szegletében, Mohács határában terül el Közép-Európa ártéri erdőségeinek egyik legszebbike, Béda-Karapancsa. A Duna áradásai révén ma is működő, „élő” ártéri terület többek között ritka, fokozottan védett madárfajok táplálkozó- és fészkelőhelye. A gólyák az ártér közelében fekvő településeken évszázadok óta visszatérő vendégek.

000076754-4139-330.jpg
 
Különösen sok gólya választja évről évre Kölkedet, ezért nem véletlen, hogy itt létesült a Fehér Gólya Múzeum, ahol minden látogató élményt adó, információkban gazdag vezetés keretében ismerheti meg a gólyafélék életét. A vendégek többek között azt is megtudhatják, hogy a nálunk fészkelő gólyák hány kilométert tesznek meg egy évben, mivel táplálkoznak, hogyan választanak párt maguknak. A múzeum udvarán és a környező villanyoszlopokon élőben is láthatóak a gólyák. A látogatók mindemellett a gólyák ihlette képzőművészeti és irodalmi alkotásokat is megtekinthetnek.
 
A gólyák élőhelye, a Duna ártéri rendszere működésének megértését interaktív digitális árvízmodell, vízzel elárasztható fokrendszer modell és homokasztal segíti. A Duna áradását, a folyószabályozás hatásait oktatófilm mutatja be. A múzeumban szakkönyvtár is rendelkezésre áll. A múzeum rendszeresen ad helyet oktatási-, gyermek- és családi programoknak. Az ajándékkészítő kézműves foglalkozásokon a résztvevők természetes alapanyagokból készíthetnek tárgyakat, szakértő segítők közreműködésével. A múzeum a nemzeti park területére induló természetismereti programok bázishelye: a Külső-Bédán kenutúrázni, a Nagy-réten gyalogos- vagy lovaskocsis kiránduláson lehet résztvenni, továbbá a Boki-Duna mellett a térségre jellemző régi, hagyományos halászati eszközöket, a tradicionális ártéri gazdálkodás módszereit lehet megismerni.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthondeldunantulon.blog.hu/api/trackback/id/tr205541069

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása