Az ökoturizmust népszerűsítik egy magyar-horvát közös projekt keretében

2013. október 24. 10:00 - Dél-Dunántúl

Zselic.jpg

Az ökoturizmust népszerűsítik egy magyar-horvát közös projekt keretében, ehhez több mint 200 ezer euró támogatást nyertek el az Európai Uniótól az abban résztvevő szervezetek.

A jövő év szeptember végéig tartó projekt nyitórendezvényét csütörtökön tartották a Somogy megyei Kardosfa ökoturisztikai központjában.

Varga József, programban a zalai kamarával együttműködő Somogy Megyei kereskedelmi és Iparkamara elnöke kiemelte: a két ország határhoz közeli területei hasonló adottságokkal rendelkeznek, ez alapot ad az együttműködéshez, amelynek célja, hogy megőrizzék a természeti értékeket. Cél az is, hogy közösen olyan programokat kínáljanak a látogatóknak, amelyek különleges élményt nyújtanak számukra, a vállalkozóknak pedig megélhetést biztosítsanak az ökoturizmusból.

Fullérné Verger Renáta, a projektvezető Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara munkatársa újságíróknak elmondta: a program részeként tanulmányutakon bemutatják, hogy miként is lehet sikeresen működtetni egy ökoturizmusra épülő vállalkozást, továbbá az ökoturizmussal kapcsolatos előadásokat és felnőttoktatásokat szerveznek a határ mindkét oldalán, kétnyelvű - magyar-horvát - távoktatásos tananyagot készítenek, amely más hasznos információkkal együtt egy weboldalon lesz elérhető.

Kristina Svrznjak, a krizseváci mezőgazdasági főiskola tanára elmondta: a projekt keretében ökoturizmussal kapcsolatos kutatásokat is végeznek, az eredményeket egy tanulmányban összegzik, amelyet a főiskolán is felhasználnak. Horvátországban nagyon kevesen foglalkoznak az ökoturizmussal, ez a program lehetőséget ad arra, hogy fejlesszék ezt a területet - tette hozzá.

Szűcs Márton, az IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program igazgatója arról számolt be, hogy az Európai Unió a 2007-től 2013-ig tartó költségvetési időszakban több mint 50 millió euróval - mintegy 16 milliárd forinttal - támogatja a közös magyar-horvát fejlesztéseket. Ebből 21 millió eurót a turizmussal kapcsolatos célok megvalósítására fordíthatnak a pályázók.

Az igazgató tájékoztatása szerint a mostani programmal együtt eddig 153, a két országban közösen indított projektet támogattak azzal a céllal, hogy közelebb hozzák a két ország gazdaságát.

Az ökoturizmust népszerűsítő - 60 millió forintot meghaladó uniós támogatásban részesülő - programban a somogyi és a zalai kereskedelmi és iparkamara, a Kaposvári Egyetem, a krizseváci mezőgazdasági főiskola és a horvát élelmiszer-ügynökség eszéki irodája vesz részt. A tervek szerint a két országban legalább félszáz vállalkozót szeretnének felkészíteni az ökoturizmussal kapcsolatos ismeretekre, szolgáltatásokra.
(Forrás: Turizmus Panoráma Bulletin)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthondeldunantulon.blog.hu/api/trackback/id/tr955583389

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása