Újabb szereplő a Magyar Értéktárban a Dél-Dunántúlról

2013. december 09. 10:00 - Dél-Dunántúl

Amikor a hungarikum elismerés odaítéléséről döntenek, a hagyomány és a műveltség egészét vizsgálja a bizottság azon előterjesztéseknél, amelyek a magyarság értékeinek megőrzőitől, egyesületektől származnak.
A Hungarikum Bizottság elé azok az értékek kerülnek, amelyek túllépik a települési és megyei, valamint külhoni értéktárak kereteit, és bekerültek a magyar értéktárba.

A Hungarikumok listáján már szerepel a mohácsi Busójárás,  Pécs (Sopianae) ókeresztény temetője; ennek előszobájába, azaz a Magyar Értéktárba került a Zsolnay-porcelán, eozin és épületkerámia képviseletében a Zsolnay Manufaktúra.

 

 

Ha Zsolnay, akkor Pécs!

A városképet meghatározó, gazdag kerámiadíszes homlokzatokat, színes mintájú tetőket Pécs a több mint 155 esztendeje itt működő, nemzetközi hírű Zsolnay Porcelán Manufaktúrának köszönheti.
A kreativitás és innováció jelképévé vált gyáralapító, Zsolnay Vilmos technológiai és művészeti újításaival számtalan ipari vásár és kiállítás legjelentősebb díjait érdemelte ki Bécstől Torinóig, Párizstól Kaliforniáig. Napjainkban Katti Zoób divattervező készített a Zsolnay eozinjára alapuló, Londonban is nagy sikerű ékszerterveket, és a 150 éves pécsi kesztyűgyártás mai formatervezői is előszeretettel alkalmaznak eozin gombokat, díszeket legújabb modelljeiken.

Az eozin az ún. redukciós máz egy fajtájának elnevezése. Az edény felületére felvitt fémoldatok égetés után fémfényű, irizáló felületet adnak.

A Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa program kiemelt beruházása volt a Zsolnay Gyár területén 35 ezer négyzetmétert felölelő Zsolnay Kulturális Negyed. Itt találjuk a gyárat alapító család és a gyár történetéhez és szelleméhez kapcsolódó kiállítások és műhelyek mellett a világ legrangosabb, historizáló és szecessziós tárgyakat bemutató Zsolnay magánygyűjteményét, az Amerikából hazaköltözött Gyugyi Gyűjteményt. Itt működik az ország egyetlen vidéki művészeti kara. A legkisebbeket a gyerek negyedbe várják, ahol a Bóbita Bábszínház előadásai mellett megismerhetik a bábkészítők munkájának kulisszatitkait.

A Zsolnay életművet a belvárosi Zsolnay Múzeumban tekinthetjük meg. Pécs egyik legismertebb köztéri szobra a bikafejes Zsolnay-kút. A főtéren a Megyeháza homlokzatán, az egykori takarékpénztár szimbólumait ugyancsak kerámia őrzi. Innen már csak pár lépés a Zsolnay márkabolt.

Pécs legjelentősebb sétálóutcájában, a Király utcában áll az ugyancsak kerámia frízekkel díszített Pécsi Nemzeti Színház. A Vasváry-ház homlokzatának neoreneszánsz burkolatát, majd egy utcával lejjebb az ún. Csukás-házat is Zsolnay-kerámia díszíti. A műemlék Szerecsen Patika, a Postapalota, vele szemben a Tüke-kút, a Szabadság út és a Rákóczi út kereszteződésében a 100 éves Zsolnay-szobor egyetlen belvárosi sétával bejárható. Kicsit távolabb ugyan, de kihagyhatatlan látnivaló az egykori Vasváry-villa a Mecsek oldalban (ma a Magyar Tudományos Akadémia regionális székháza).

Hm...mit is mondhatnék? Irány Pécs!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthondeldunantulon.blog.hu/api/trackback/id/tr575679864

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása