"Luca, Luca, kitty-kotty, kitty-kotty..."

2013. december 10. 10:00 - Dél-Dunántúl

 

Kevés olyan jeles nap van, amelyhez annyi hiedelem és szokás kapcsolódna, mint Luca napjához. Ez a nap éppúgy alkalmas volt termékenységvarázslásra, mint házasság-, halál- és időjárásjóslásra, bizonyos női munkák tiltására, valamint a lucaszék készítésére.

Ezek közül talán a legismertebb a lucaszék készítése:
A boszorkányok felismerésére készült az ún. lucaszék, melyet ugyancsak Luca-naptól karácsonyig kellett elkészíteni. „Luca-naptól karácsonyig csinálták a lucaszéket, vasnak nem volt szabad benne lenni. Kerek szék, három három lábbal. Azt elvitték a templomba, ha készítője ráállt, meglátta róla ki a boszorkány a templomban. A boszorkányoknak szarvuk volt, de azt csak a lucaszékről lehetett látni.

A legérdekesebb pedig talán a házasság jóslása:
A Drávaszögben a szemétdombra állva hallgatóztak, s ahonnan a kutyaugatást vagy kakaskukorékolást hallották, úgy vélték, abból az irányból jön majd az a legény, aki őket elveszi feleségül. Gombócot is főztek. A gombócba férfineveket rejtettek cédulára írva, s amelyik a leghamarabb feljött, úgy vélték, hogy abban a gombócban rejtőzik a jövendőbeli neve. Ahol több lány volt a családban, úgy jósoltak, például a Drávaszögben, hogy a saját neveiket tették a gombócba. Amelyiké legelőször jött fel, az megy elsőként férjhez.

Ha férjet nem is találunk, érdemes a hétvégére a Zselicben található gyönyörű kis településre, Patcára látogatni, ahol a Katica Tanya számtalan Luca-naphoz kötődő szórakoztató programmal várja a vendégsereget:
A programok között Luca-napi búzaültetés, férjjóslás, szaloncukor keresés, seprűnyélen lovaglás, kenyér- és langalló dagasztás, de még hajítógéppel való lövés is szerepel!
Ez még nem minden! Itt található Közép-Európa legnagyobb, 7 pályás fedett óriás csúszdaparkja. A 4.5, illetve 6.5 méter magas csúszdákon akár a szabadesés érzését is megtapasztalhatják a látogatók; aki a hirtelencsúszdát választja, úgy érezheti magát, mintha egy igazi repülőből ugrott volna ki. Az élmény kicsiknek és nagyoknak egyaránt elérhető, hiszen nincs súlykorlát és korhatár sem.
Tehát december 14-15-én irány Patca!
Információ: www.katicatanya.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthondeldunantulon.blog.hu/api/trackback/id/tr35679842

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása