Akik hittek Törökországban

2013. december 11. 10:00 - Dél-Dunántúl

 12o-torok-kiallitas-1-hpgy-color.jpg

Az 1923. december 18-án Törökország és Magyarország között létrejött Barátság Egyezmény 90. évfordulója alkalmából vándorkiállítás járja Magyarországot és végre megérkezett Pécsre is!

A több mint 66 tablóból álló vándorkiállítás azon nemzetek fiainak állít emléket, akik jelentős szerepet játszottak Törökország történetében, akik sokat tettek népük és a török nép barátságáért. Bemutat török személyiségeket, akik bátran szembe szálltak idegen hódítókkal, olyan török diplomatákat, akik a II. világháború poklában példát mutattak emberiességből.

A kiállításból olyan nemzeteket ismerhetünk meg, akik történelmük során kapcsolatba kerültek Törökországgal, segítették a törököket, vagy éppen Törökország nyújtott számukra menedéket. Ezen nemzeteknek nemcsak a nagy száma, hanem sokszínűsége is igen figyelemre méltó.  A magyarok, lengyelek, spanyolok németek mellett, olyan különleges népekről is olvashatunk, nézhetünk képeket a tablókon, mint pl. abházok, cserkeszek, kozákok, tunéziaiak, stb.

Kiemelkedően érdekesek és fontosak a magyar-török kapcsolatokat bemutató tablók. A kiállítás kiemelten foglalkozik Thököly Imre, II. Rákóczi Ferenc és Kossuth Lajos személyével. Közismert, hogy a magyar történelem e három meghatározó alakjának élete szorosan összefonódik Törökországgal. Mindhármuk számára Törökország nyújtott menedéket, mindhármukat Törökország fogadta be, lett szinte második hazájuk ez az ország.

A kiállítás megtekinthető 2013. december 6. és december 30. között, hétfő és vasárnap kivételével naponta 10-től 16 óráig.
Helyszín: Vasváry-Ház (7621 Pécs, Király u. 19.)
A belépés ingyenes.

t2.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthondeldunantulon.blog.hu/api/trackback/id/tr625679961

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása