Húsvéti programok a Míves Tojás Múzeumban

2014. április 02. 10:00 - Dél-Dunántúl

Nagyhét, húsvét, locsolkodás, hagyományápolás és hímes tojás  -  mindez hozzátartozik Zengővárkonyhoz, ehhez  a mecsekalji kis faluhoz; az itt működő Míves Tojás Múzeumhoz. Minden évben, így az idén is a múzeum szervezésében lázas munka kezdődik az ősi ünnep jegyében.

Zengővárkony_Tájház,-Működő-Takácsműhely_Látnivalók_Horváth-Gábor_Pásztory-Dóra-(híres-emberek)_a.jpg

A múzeumban a tojásdíszítő népművészet összegyűjtött remekeinek páratlan látványa, a szépség sugárzása közelebb visz Húsvét misztériumához, a hozzá kötődő népszokások, hagyományok átéléséhez, megőrzéséhez. Az ünnepi felkészülés időszakában ezért is érdemes felkeresni a múzeumot, ahol lesznek olyan események is, amelyek az idelátogatók figyelmére érdemesek.

 

muzeumbels_2011_1 (2).jpg

Nagyheti programok a múzeumban:

Az első ezek sorában a Virágvasárnapon (április 13.-án) délután 13 órakor megrendezésre kerülő Országos Ifjúsági Tojásfestő verseny. Ezzel is lehetőséget kíván adni a múzeum a hagyományos tojásfestéssel, díszítéssel foglalkozó fiatalok bemutatkozására.A 10-15 év közötti résztvevő jelölteket egy  bíráló bizottság véleményezi az előzetesen beküldött munkáik alapján, majd közülük választja ki azokat, akiket meghív a versenyre.

Zengővárkony_Míves-Tojás-Gyűjtemény-Múzeumi-Intézmény_Látnivalók_Csonka-Károly_Tojásfestés_a.jpg

A hagyományos „Hímes Tojás Szeretteinknek” (2014. április 14-18.) program keretében naponta 10-től 17 óráig szakértő kezek, neves tojásfestők segítik az ajándékozásra szánt alkotások létrejöttét. Ekkor az idelátogató közönség nemcsak a kiállított műtárgyakban gyönyörködhet, hanem nyomon követheti, hogy hogyan válik egy közönséges tyúktojás igazi hímessé.

Azonban nem kell mindenkinek okvetlenül elsajátítania a tojásfestés tudományát ahhoz, hogy hímes tojáshoz jusson, mivel kedvére válogathat a múzeumban vásárolható szebbnél-szebb hímesek, ajándéktárgyak közül. Ezenkívül megismerkedhetnek hagyományos locsoló versekkel,  ill. a múzeum által készített minden korosztály számára érdekes játékokkal. Mind a Memória Játék, mind a Hímestojás Négyzet szebbnél szebb hímestojás mintákkal ismerteti meg a játékosokat, a minták, a díszítmény színösszeállítása részleteinek megfigyelésére is ösztönözve.

 

Zengővárkony_Tájház,-Működő-Takácsműhely_Látnivalók_Csonka-Károly_Népviselet_a.jpg

Az idén is ráadás a tojáspatkolás bemutatása (hétfőtől szerdáig) a törékeny tojás felületére ügyes kezek kovácsolt patkókat, fémdíszeket képesek rögzíteni.

Húsvéthétfőn, reggel ½ 10-kor  kezdődő istentiszteletre népviseletbe öltözve sétál a Zengővárkonyi Népiegyüttes és délután 15 órakor „Húsvéti locsoló”-című néptáncos műsorával a Míves Tojás Múzeum előtt köszönti az idelátogatókat.

További információ:
mivestojasmuzem@gmail.com
tojas@museum.hu
www.facebook.com/mivestojasmuzeum
Tel:  00-36-72-466-605
nyitva tartás: minden nap 10-18 óráig, szünnap szerda (Nagyhét kivételével)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthondeldunantulon.blog.hu/api/trackback/id/tr925887177

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása