TOP erdei szálláshelyek ősszel is

2014. november 07. 10:00 - Dél-Dunántúl

Már nem egészen egy hónap van csak vissza az őszből, de az időjárás, úgy tűnik szép idővel örvendeztet meg minket novemberben is.
Dél-Dunántúlon erdejeiben színvonalas szálláshelyek várják nemcsak a vadászokat, a turistákat is. A vadászidény miatt nem kell aggódni, az ügyes szervezők megoldják, hogy vadász és turista ne akadályozza egymást, és mindenki teljes mértékben élvezni tudja a természet adta lehetőségeket.

Zselickisfalud_Hotel-Kardosfa_Szálláshelyek_Ismeretlen-fotós_Légi_a.jpgA zselici erdő közepén Kardosfa (Fotó: SEFAG Zrt.)

A zselici rengeteg

A Zselici dombvidék egyik legszebb területén fekszik Kardosfa, a valamikori Esterházy erdészlak, alig negyed órára a somogyi megyeszékhelytől, Kaposvártól.
A háromcsillagos szálloda, konferencia- és ökoturisztikai központ nincs még 10 éves, 2006 tavaszán adták át a nagyközönségnek a Zselic első vadászházát.
A szállodában beltéri úszómedence, jacuzzi, szauna, szolárium és masszázs várja a kényeztetést kedvelőket, az aktív pihenést előnyben részesítők pedig túrázhatnak gyalog vagy akár kerékpárral is a környéken a ropolyi tóhoz (horgászbotokat nem otthon hagyni!), Mátyás király kútját, és látogatást tehetünk a közeli Bőszénfán is, ahol biztosan láthatunk gímszarvast, dámszarvast, vaddisznót és muflont, de szürkemarhát, vizibivalyt és egyéb háziállatot is.
A SEFAG Zrt. területén közel egy tucat vadászház várja még az erdőkedvelőket, válogathatunk kedvünkre!

Kaszó_Kaszó-Vadászház,-Üdülő-és-Sportcentrum_Szálláshelyek_Ismeretlen-fotós_Légifotó_a.jpgSomogy zöld szíve: Kaszó (Fotó: Kaszó Zrt.)

Somogy zöld szíve

Belső-Somogy talán kevésbé ismert terület, de legalább annyi kies látnivalóval büszkélkedhet, mint a Zselic. A védett Baláta-tó mellett bújik meg Kaszó, 80 férőhelyes üdülőjével. A szállodában szauna, szolárium, relax szoba, és masszázs áll a vendégek rendelkezésére, és kirándulni itt is érdemes, sőt, kötelező!
A település központjából kisvasúttal juthatunk el az ezerarcú erdőbe. Nyáron és ősszel gyalog, vagy kerékpárral, de télen akár lovas szánnal is megközelíthető Kaszó tanösvénye! A Baláta-tavat körülvevő láp az idei évtől már közvetlen közelről is megcsodálható a kb. 540 méter hosszú stégrendszeren keresztül, információs pontok segítségével. 
Jó tudni! Az "év ökoturisztikai létesítménye" pályázaton idén tanösvény kategóriában II. helyezést ért el a Dr. Marián Miklós sétány.

GCS_nagymate004.jpgNagymáté (Fotó: Mecsekerdő Zrt.)

Mecsekerdő

Az erdészet a Mecsek és a Zselic gyönyörű tájain működik, számos vendégházzal és tanösvénnyel. Természetesen itt is utazhatunk kisvasúton, lovaskocsin és biciklin, számtalan látnivaló akad. A legszebb házak talán Mészkemencén, Nagymátén és Sasréten találhatók!
Mészkemence az erdő mélyén bújik meg, Tolna és Baranya megye határán. A vendégház mellett egy gyönyörű tó található, ahol csónakázni lehet, de ha nem félünk a távolságtól, hát irány a Zengő, a Mecsek legmagasabb pontja!
Nagymáté a Zselic délkeleti, legmagasabb pontján fekszik. A kis község lakosainak száma mindösszesen 10 fő! Mindazoknak, akik szeretnek elbújni a világ zaja elől!
Ha Mecsekerdő, akkor kihagyhatatlan a 20. századi Biedermann vadászkastély, azaz a Sasrét Vendégház. Nemcsak a megye legrégebbi erdeje, a 200 éves ősbükkös miatt érdemes felkerekedni; innen indul a Zselici Csühögő, azaz a kisvasút, és a vendégház saját borospincével is rendelkezik!
Mindhárom vendégház SZÉP-kártya elfogadóhely!

DSCF2853.jpgSzent Hubertus kápolna (Fotó: Gyulaj Zrt.)

Ahonnan a legszebb dámtrófeák származnak: Gyulaj

Most elkalandozunk Tolna megyébe, egy igazi dimbes-dombos, vadregényes erdőkkel teli vidékre! Vendégházak, parkerdők, vadasparkok, tanösvények...ősszel a szarvasbikák bőgése, a dámok barcogása, télen háborítatlan havas táj várja az utazót.
Gyulaj turisztikai központja Lengyel-Annafürdő. A szállás lehetőségen túl horgászati és csónakázási lehetőség, bicikli kölcsönzés, vadaspark, tanösvények, szabadtéri kemence, grillező- és tűzrakóhely, kilátó, erdei pihenők, erdei büfé, interaktív játszva-oktató eszközök segítik a szabadidő hasznos eltöltését.
Innen nem messze áll a Szentkúti kunyhó. Egy igazi ökoházról beszélünk: "igazi" áram és ivóvíz nincs, mindezt napkollektorok, szélerőgép, nádgyökérzónás szennyvíztisztító és komposzt wc biztosítja. Kipróbálhatjuk, hogy milyen búbos kemencében sütni, csikótűzhelyen főzni, készíthetünk vályogtéglát és gyakorolhatjuk a fűzfavessző-építést is.
A dámvad rezervátum szívében fekszik Óbíród. Vendégházaitól alig néhány perces sétára két horgásztó is található, ahol a szemfüles turista egy-egy dámszarvast is megpillanthat! Kerékpározhatunk, lovas kocsikázhatunk, részt vehetünk esti vaslesen, majd fáradt tagjainkat egy esti szaunázás teheti tökéletessé. Ha van még elég keretünk, SZÉP-kártya a zsebbe, és irány Gyulaj!

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://itthondeldunantulon.blog.hu/api/trackback/id/tr106866425

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása