Márciusban irány a Szennai Skanzen!

2015. március 05. 10:00 - Dél-Dunántúl

A Szennai Skanzen márciusban igazi programkavalkáddal várja a látogatókat, ahol a hónap jeles napjaihoz és a böjti időszakhoz kapcsolódóan hétvégenként különleges foglalkozásokon vehetünk részt.

szennateluzo.jpgTélűzés a Szennai Skanzenben (fotó: Szennai Skanzen, www.skanzen.hu)

Március 7-én, Gergely napjához legközelebb eső hétvégén az iskolásoké a főszerep. Gergely napja az iskolások napja, a múltban ezen a napon fejeződött be az iskola téli időszaka. Ilyenkor a diákok adományokat gyűjtöttek, és a kisebbeket arra buzdították, hogy lássanak neki ők is tanulásnak. Ezen a szombaton a jeles alkalomból nádtollat készíthetnek a Somogyszobi lakóházban a kicsik és a nagyok. Másnap, pedig a Nőnap alkalmából igazi csajos dolgokkal várják a hölgy vendégeket. Az öko szemlélet jegyében szépségápolási praktikákat, ötleteket és recepteket osztanak meg ezen a napon a látogatókkal.

A legnagyobb ünnep a hónapban, március 15-e, nemzeti ünnepünk! Ezen hétvégén már szombaton kora reggeltől indulnak a programok! Hazafias témájú kézműves foglalkozások, forradalmi játszóház várja a kicsiket és a nagyokat egyaránt kokárda- , kard- és vesszőparipa készítési lehetőséggel. A konyhában történelmi nagyjaink kedvelt édessége, a gőzölgő Kossuthkifli kerül az asztalra.
Vasárnap a kézműves programok mellett dalárda lesz Husi Gyula népzenésszel, aki Kossuth-nótákat és a '48-as katonadalokat tanít az egybegyűlteknek a Csököly Lakóházban. Délután a Somogyi Huszárok Hagyományőrző Egyesületének lovasbemutatóján ismerhetjük meg a híres nyalka magyar huszárokat.

Az ezt követő hétvégén, azaz március 21-22-én a Rinyakovácsi Lakóház nyitja meg kapuit. Mindkét nap böjti ételek kóstolója és böjti receptek várják a Nagyböjt iránt érdeklődő, a böjtölni vágyó látogatókat.

Március 28-29. már a húsvéti készülődés jegyében telik. A Rinyakovácsi lakóházban a Szennában jellegzetes ételnek számító húsvéti perec készítésének fortélyait leshetjük el, míg a Somogyszobi Lakóházban a locsolkodókra gondolva a lányok tojásokat díszíthetnek és festhetnek, így megismerve a "berzselés" és az "irókázás" hagyományos technikáját.

Megismerni Somogy kincseit, néphagyományait, híres vendégszeretetét, egy utazást megér! Kezdjük a márciust a Szennai Skanzenben!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthondeldunantulon.blog.hu/api/trackback/id/tr177236813

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása