Mit csináljunk a hosszú hétvégén?

2015. augusztus 17. 11:31 - Dél-Dunántúl

Nem kérdés: utazzunk! Hogy hová? Természetesen a Dél-Dunántúlra.
A hosszú hétvégén kellemes időben lesz részünk az előrejelzések szerint. Bár nem strandidő, de tökéletes alkalom arra, hogy a nyár végén egy kis kultúrát magunkba szippantsunk.

nevtelen.jpgForrás: weather.com

Kezdjük az Államalapítás ünnepének programjaival, azaz augusztus 20-ával:

Idén, már 5. éve kerül sor a Magyarok Kenyere Ünnepre Pécsen, amely a baranyai megyeszékhelyről indult el hódító útjára! Dr. Korinek László egyetemi tanár, akadémikus kezdeményezte 2010-ben, és mára nemzeti mozgalommá vált! Magyarország összes megyéjéből, megyeszékhelyéről, a kisebb településekről, sőt a Kárpát-medence egyéb magyar lakta településeiről érkezik a búza, amelyet az ünnepi összeöntést követően őrölnek meg Mohácson a Szent Miklós Vízimalomban, és készítenek lisztet belőle. Ebből a lisztből készül el a Magyarok Kenyere, amelyből 2015-ben már nemcsak a pécsiek, hanem az országban számos település részesül.

S ha már Mohácson vagyunk, kihagyhatatlan program a Nemzetközi Néptáncfesztivál! Augusztus 20-án még éppen odaérhetünk a menettáncos felvonulásra, majd az azt követő főtéri parádéra is! Este 8 órától kerül sor a a szabadtéri fesztivál gálára, ahol magyar néptáncosok mellett török, lengyel, bosnyák, bolgár, litván és román együttesek műsorát is élvezhetjük.

58o26a7959.jpgSzamárfül Fesztivál a Zsolnay Negyedben (fotó: Zsolnay Örökségkezelő NKft.)

Egy kis pihenő, aztán másnap irány Pécs, és a Szamárfül Fesztivál! Az ingyenes nyárbúcsúztató rendezvényen kicsik és nagyok, gyerekek, szülők és nagyszülők vehetik birtokba a hatalmas játszóházzá változó Zsolnay Negyedet! Lesznek gyerekkoncertek, báb- és színházi előadások, sport- és kézműves foglalkozások, falmászás, vívás, rodeóbika - itt mindenki garantáltan megtalálja a maga számítását.

Éppen a Balatonról hazafelé tartunk ezekben a napokban? Akkor álljunk meg a hétvégére Igalon. Augusztus 20-án, hagyományteremtő céllal Nemzetközi Huszártalálkozót tartanak. Az egész napos programra több szomszédos országból érkeznek huszárok, és a  nap folyamán részesei lehetünk egy a főtérről induló és a város utcáin végigvonuló látványos zenés felvonulásnak, lovas illetve huszárcsapat bemutatóknak és egy igazi csatajelenetnek is, amit ágyú dörgés, puska ropogás fog kísérni. Az állami ünnepet az Igali Strandfesztivál követi számtalan koncerttel, játékkal és egyéb meglepetésekkel!

nemzeti_vagta_kaposvar_dsc_0312.jpgKaposvári Vágta (fotó: Kaposvár és a Zselic vidéke TDM Egyesület)

Innen pedig már csak egy ugrás "Somogyország" fővárosa, Kaposvár, ahol 23-án vasárnap a Nemzeti Vágta elődöntőjére, azaz a Kaposvári Vágtára kerül sor. Az izgalmas versenyt solymászok, lovas kaszkadőrök, középkori lovagok, a somogyi betyárok és táncosok színesítik.

Az élményekkel teli hétvége után, pedig csak egy marad hátra: kiélvezni a nyár utolsó hetét, és felkészülni a szeptemberi dolgos hétköznapokra.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthondeldunantulon.blog.hu/api/trackback/id/tr887712082

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása