Húsvétoljunk a Dél-Dunántúlon!

2016. március 17. 12:45 - Dél-Dunántúl

Végre itt a tavasz és a Húsvét is nagyon korán érkezik az idén. Nincs is más hátra, mint előre, azaz pakoljuk be a bőröndöt, a hátizsákot, keljünk útra, hiszen ünnepi kavalkád, rengeteg program és fesztivál vár ránk országszerte!

A Dél-dunántúli régiót választani úti célnak március második hétvégéjén is ideális alternatíva. Talán nincs is olyan magára valamit adó település, ahol ne ünnepelnének zenével, tánccal, kézműveskedéssel. Nézzük a választékot!

"Hagyományőrzős"

husveti_forgatag_szenna_kaposvariprogramok_1.JPG
Hagyományos locsolkodás a Szennai Skanzenben (fotó: kaposvariprogramok.hu)

Hímestojás, Nagyhét, Húsvét, locsolkodás a Míves Tojás Múzeumtól több, mint másfél évtizede elválaszthatatlan fogalmak. A múzeum húsvéti programjai hagyományosan virágvasárnapon (az idén március 20-án), a múzeum megnyitásának évfordulóján kezdődnek az Ifjúsági Tojásfestő versennyel. Versenyen kívül mindenki, még a kevésbé ügyesek, vagy a teljesen kezdők is asztalhoz ülhetnek, tanulhatnak tojást hímezni már Virágvasárnap is és a Nagyhét minden napján.
Húsvét hétfőn, délelőtt fél tíztől kezdődő istentiszteletre népviseletbe öltözve sétál a Zengővárkonyi Népiegyüttes és délután 15 órakor „Húsvéti locsoló” című néptáncos műsorával a Míves Tojás Múzeum előtt köszönti az idelátogatókat.
Ha Zengővárkonyban járunk, szakítsunk időt a település egyéb kiállításainak, parókiájának, tájházának, szelíd gesztenyés erdejének megtekintésére is.

Március 26. és 28. között (szombat-vasárnap-hétfő) hagyományokat megelevenítő locsolkodás, népi játékok, szagosvíz készítés, tojásfestés, bábszínház, táncház és zenés előadás várja a látogatókat a Húsvéti forgatagon a Szennai Skanzenben.


"Gasztroélményes"

baranypecsenye.jpgBáránypecsenye (fotó: Tenkes Csárda facebook oldala)

Dél-Dunántúl egyik legnépszerűbb, Rozmaring-díjas csárdájában, a Tenkes Csárdában Húsvét mindkét napján finomabbnál finomabb étkek csábítanak "bűnözésre".
Fonott kalács, libamáj pástétom, házi szarvas kolbász, bárány raguleves, ürüpörkölt hagymás dödöllével, akácmézes báránypecsenye, sajtos-medvehagymás pite, kávébabtöretes karamellás csoki hív ízutazásra. Tovább is van, mondjam még?

"Természetjárós"

husveti-nyuszi-5.jpgNyuszi ül a fűben (fotó: pecsma.hu)

A természetközeli élményekre vágyók a bükkösdi Ökoparkban biztosan megtalálják számításaikat. Húsvét vasárnapján tojáskereső kincsvadászattal, élménypajtával, látványetetéssel, családi versenyekkel és rengeteg ajándékkal színesíthetjük a hosszú hétvége vasárnapját. Sőt, ha letöltjük a park honlapján található szórólapot, kedvezményes belépőhöz is juthatunk az egész család számára!

Az "Év ökoturisztikai létesítménye 2014" tanösvény kategóriában 3. helyezést elért Kaszón, március 26-án Húsvéti kisvasutazás, tojáskeresés és nyuszisimogatás várja a kalandra vágyó gyermekeket és felnőtteket egyaránt.
Kisvasutazás a Mecsekerdőben is lesz; idén is közlekedik a nyuszijárat Almamellék és Sasrét között 25-én és 26-án tojáskereséssel, állatok húsvétjával fűszerezve.
Hasonló élményekben lehet részünk az ország egyik talán leghangulatosabb kisvasútján a Mesztegnyői Erdei Vasúton is, 26-án, szombaton.


"Aktívkodós"

csaladinap_20120929_132_1.jpg
Ügyességi játékok a Mecsextrém Parkban (fotó: Mecsekerdő Zrt.)

Nem indulhat a tavasz a Mecsextrém Park nélkül, ahol a húsvéti nyuszi már ugrásra készen ül a fűben! A park játékai között megkereshetjük az elrejtett tojásokat, részt vehetünk kézműves foglalkozáson, arcfestésen, ügyességi játékokon, március 28-án Húsvét hétfőn!

További programokért jövő héten érdemes felkeresni az itthon.hu Vasárnapi program oldalát, ahol az ország húsvéti programjainak tárháza tárul az érdeklődők elé!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthondeldunantulon.blog.hu/api/trackback/id/tr588489124

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása