Hagyományőrző húsvéti programok Zengővárkonyban

2013. március 18. 15:50 - Dél-Dunántúl


A Húsvétot megelőző Nagyhéten ismét élménydús programok várják a Zengővárkonyba látogatókat!

jo_tanacsokat_is_kapunk_kompr.jpgHímes Tojások a 2013 évi húsvéti bélyegeken - Bélyegbemutató a Míves Tojás Múzeumban

A Magyar Posta idei húsvéti bélyegeinek motívumait a Míves Tojás Múzeum anyagából választotta. A Filatelia Üzletág Kereskedelmi Igazgatója a bélyegek bemutatóját Virágvasárnap Zengővárkonyban (Kultúrház) tartja március 24-én 13 órakor. A bemutató napján filatéliai vásár lesz a múzeumban is: borítékok első napi bélyegzéssel, bélyegkülönlegességek nemcsak gyűjtőknek.

Virágvasárnapi hagyomány a Míves Tojás Múzeumban - Országos Ifjúsági Tojásfestő Verseny

A verseny keretében 2013. március 24-én 13:30 órakor bemutatkoznak a jövő tojásdíszítő reménységei.
A díjazott alkotások bekerülnek a Míves Tojás Múzeum Gyűjteményébe
Azon vendégeink sem fognak unatkozni, akik nem ülnek a versenyasztalnál. Tojásírással, két játékos fejtörővel és hagyományos locsolóversekkel ismerkedhetnek meg a délután folyamán.

Nagyheti programok a Míves Tojás Múzeumban
„Hímestojás Szeretteinknek”
Az ezernyi húsvéti hagyományos tennivalók egyike - sok háztartásban még ma is – a hímes tojások megfestése. Ezek elkészítéséhez a Nagyhét napjain, hétfőtől péntekig,  10-18 óra között segítséget  ad a Múzeum. Bárki arrajáró asztalhoz ülhet és  gyakorlott tojásírók segítségével maga készítheti el az  ünnepre, ajándékozásra szánt hímestojásokat.  Ha ez mégsem sikerül  ízlése szerint a Múzeum  készletéből szebbnél szebbeket vásárolhat.

Verseny_Viragvasarnap_2011.jpgTojáspatkolás
Hétfőn, kedden, szerdán tojáspatkoló bemutató is lesz a napi programban.  „Úgy vigyázz rá, mint a Hímestojásra” szól a figyelmeztetés, ha valamivel óvatosan kell bánni.
A törékeny tojás felületére ügyes kezek mégis kovácsolt patkókat, fémdíszeket képesek  rögzíteni.

Hímestojás játékok, hagyományos locsoló versek
Memória Játék és  Hímestojás Négyzet:  játékos fejtörő és vetélkedés szebbnél szebb hímestojás mintákkal, ahol nemcsak az összkép, hanem a részletek megfigyelése, a hagyományos népi elnevezések megismerése is fontos. A program során a múzeum néprajzi gyűjteményéből származó hagyományos locsoló versek megismerésére is lesz lehetőség.

Húsvét Hétfő
A Húsvét hétfőn délelőtt a ½ 10-kor  kezdődő Istentiszteletre népviseletbe öltözve vonul a Zengővárkonyi Népiegyüttes,  délután 3 órakor „Húsvéti locsoló” című néptáncos műsorával a Míves Tojás Múzeum előtt  köszönti az idelátogatókat.  Ezután a Népiegyüttes Gyermektagozata, a helybéli óvodások, iskolások is porondra lépnek, locsolóverseket és népitáncot adnak elő.

Ünnepi Múzeumlátogatás 
 Az ünnepi programnak része – természetesen -  a múzeum gazdag és látványos gyűjteményének megtekintése is  A kiállítás ünnepi hangulata, a díszített tojások szépségének látványa, harmóniája a művészi élmény közelebb visz Húsvét misztériumához, a hozzá kötődő népszokások, hagyományok átéléséhez, megőrzéséhez.

A Míves Tojás Múzeum az év minden napján, így Húsvét időszakában is (igény szerint meghosszabbított nyitvatartási idővel) szeretettel fogad minden érdeklődőt, várja látogatóit!

www.tojasmuzeum.ini.hu
mivestojasmuzem@gmail.com   tojas@museum.hu
www.facebook.com/mivestojasmuzeum
tel:  00-36-72-466-605, fax: 00-36-72-566-012
nyitvatartás: minden nap 10-18 óráig, szünnap szerda (Nagyhét kivételével)
csoportoknak előzetes telefonos bejelentkezését kérjük

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthondeldunantulon.blog.hu/api/trackback/id/tr55143457

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása