„Auf nach Ungarn”- Linzi Magyar Napok a Zsolnay Kulturális Negyeddel

2013. május 14. 09:19 - Dél-Dunántúl

zsolnay_logo.png2013. május 16-18.

A Zsolnay Örökségkezelő NKft. is részt vesz az utóbbi 20 év egyik legjelentősebb magyar kulturális rendezvényén Linzben. A fesztivál három napos forgatagában az osztrák város főutcáján és nagyobb terein helyet kap Magyarország népművészete, könnyű és komolyzenei élete, gasztronómiája és turisztikája.

A Magyar Turizmus Zrt. a Népművészeti Egyesületek Szövetségével karöltve látja el a belvárost magyar standokkal, a Collegium Hungaricum Bécs meghívására pedig a Sziget Fesztiválról ismert Hungaricum Falu is Linzbe érkezik.

A kulturális kínálatban megjelenik majd a két egykori Európa Kulturális Főváros (Linz 2009, Pécs 2010) együttműködése: a Zsolnay Kulturális Negyed a Collegium Hungaricum Béccsel közösen alakítja ki a kulturális program egy részét. A pécsiek egy erre az alkalomra tervezett és Linzben első ízben felépítendő, a jellegzetes eozin színben pompázó Zsolnay-pavilonban várják az érdeklődőket. Pécs mint világörökségi helyszín, valamint a városban 2012-re véglegesen kialakított Zsolnay Kulturális Negyed olyan különleges látványosság Közép-Európában, amire érdemes felhívni az osztrák közönség figyelmét.

 „A linzi jelenlétnek egyértelmű célja, hogy az osztrák közönség kapjon egy kis ízelítőt abból a különleges történelmi múltból és kulturális jelenből, amit a Zsolnay Kulturális Negyed jelent. Legyenek rá kíváncsiak, és jöjjenek el, nézzék meg a saját szemükkel” – mondta el Márta István, a Zsolnay Örökségkezelő NKft. ügyvezetője.

A linzi városházán tárlat nyílik a pécsi Marsalkó Péter fotóművész, többségében a Zsolnay-gyár területén készült képeiből, amik az Európa Kulturális Fővárosa Pécs2010 program keretében születtek; a fesztivál során a szintén pécsi Daniel Speer Brass Band ad vidám térzenét a Zsolnay-pavilon környékén.

Rajtuk kívül olyan jeles művészek szórakoztatják a közönséget, mint a Lajkó Félix Duó, a Bin Jip, a Transform Quintet, a Kék Nyúl Hammond Band, Mandel Róbert, a Balogh Kálmán Trió, a Dűvő zenekar.

A korábbi fesztiválok tapasztalata alapján a három nap alatt a szervezők közel 300 ezer látogatóra számítanak. Számos külföldi érkezik a környező országokból, Németországból, Svájcból, Szlovákiából, Olaszországból. A rendezvény fő sajtópartnerei a Kronen Zeitung Oberösterreich, az ORF és helyi rádió- és televízióadók.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthondeldunantulon.blog.hu/api/trackback/id/tr315299464

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása