II. Zsolnay Fesztivál - 2013. május 17. péntek

2013. május 17. 08:00 - Dél-Dunántúl

A II. Zsolnay Fesztivál pénteki programjai:

10.00, 11.00, 14.00, 15.00, 16.00, 17.00 Kaleidoact - Underwater Mirage (F/H)
Az előadás az első óriás kaleidoszkópban játszódó tárgy- és mozgásszínházi produkció, mely négy napon át, naponta hat alkalommal várja fesztiválozóinkat. Az optikai illúziót, Op Art-ot, formatervezést és előadó művészetet ötvöző előadás művészetileg és látványilag is úttörő jellegű. A mozgással, tánccal, báb-, fény- és árnyjátékkal színezett bemutató, a „víz alatti délibáb” címet kapta. A valóság és illúzió határát folyamatosan elmosó játékot, a mélytengeri élőlények formája, mozgása, fényei, valamint Ernst Haeckel (német tudós, kutató és képzőművész) kaleidoszkópikus élőlényeket ábrázoló szecessziós rajzai inspirálták. Fantázia, valamint tér - és valóságérzék próba a köbön.
kaleiodact.jpg
11.00 Művészeti Kar a II. Zsolnay Fesztiválon - kiállításmegnyitó

A „Negyedben lakó” egyetemisták, a Média- és Alkalmazott Művészeti Intézet, a Képzőművészeti Intézet festő és szobrász szakos hallgatói, valamint a DLA képzés hallgatói a Negyed ihlette munkákkal, installációkkal nagy sikerrel vettek részt az I. Zsolnay Fesztivál programsorozatában. Idén a szervezők egy pályázat keretében válogatták ki azokat az installációkat, amelyek végül megvalósításra kerülnek a második Zsolnay Fesztiválon. Emellett a negyedben dolgozó több művész egyedi munkákkal is megjelenik, melyek közül az idei év egyik slágere feltehetően az az interaktív lépcsőzongora, avagy zongoralépcső lesz, melyet a PTE-MK MAMI Elektronikus zenei médiaművészet szakos hallgatói fognak elkészíteni a Negyed egyik leghosszabb lépcsősorán.

10.30, 13.30., 15.30, 17.30 Detectivity

A Detectivity az első élő nyomozójáték, melynek főszereplői maguk a látogatók. Az ötlet egy lelkes budapesti
csapaté, akik a játékot egy budai lakásból most a Negyed tereire adaptálják. Látszólag ezek csak egyszerű
terek, de valójában bűnügyi helyszínek, tele nyomokkal: különös parfüm illata terjeng a levegőben, egy hátborzongató email, idegen hang a telefonban, fotók ismeretlen arcokról. Kérdés, hogy a vállalkozó kedvű fesztiválozó képes-e mindebből összerakni a történetet, megfejteni a rejtélyt? A Detectivity játékon 5-6 fős csapatok regisztrálhatnak és játszhatnak egyszerre, akár egymás ellen is naponta négyszer.
misina.jpg
14.00-19.00 Inkubátor Ház

Pécsett erős a civil szervezetek, különböző kreatív aktivitásokat folytató baráti társaságok jelenléte és tevékenysége. Ez adta az ötletet, hogy egy külön helyszínt biztosítsunk számukra a Negyeden belül, ahová nap
mint nap más-más szervezet „költözik be”, hogy interaktív formában megismertessék tevékenységüket a
látogatókkal, egyszersmind szórakoztató aktivitásokként színesítsék a fesztivál programját. A Misina Egyesület és a Duna-Dráva Nemzeti park bemutatkozása.
állatbáb.jpg
14.00-17.00 Varrjunk állatokat!

Természetbarát anyagok felhasználásával, gyerekek által is könnyen elkészíthető filcállatkák varrhatók. A foglalkozáson sablonok alapján azok is könnyedén elkészíthetik saját figurájukat, akiknek semmilyen tapasztalatuk nincs e téren. A nagyobbacskák egymaguk is könnyedén boldogulnak kedvenceik megvarrásával, a kisebbek egyszerűbb technikával szintén részt vehetnek a foglalkozáson.

15.00-19.00 Kodály Központ Nyílt Nap

A Kodály központ munkatársai a kiváló akusztikájú hangversenytermén és konferenciatermein túl a kiemelkedő adottságokkal rendelkező komplexum számos érdekességét és olyan helyiségeit mutatják be a közönség számára, mint az ügyelői állás, az öltözők, a hang- és fénystúdiók, vagy a rezidens zenekart befogadó próbaterem és hangstúdió.

16.00 Bóbita Bábszínház - Tettyei Muzsikusok

Egy uránvárosi állatkereskedésben éli megszokott hétköznapjait az öt barát: Aran, az aranyhal, Masa, a mosómedve, Sün Balázs, Teknős Tóni és Vica, a kakadu. Egy nap aztán kettejüknek vevője akad: el kell válniuk
egymástól. Ám a többiek nem hagyják annyiban: útnak indulnak, hogy kiszabadítsák „elrabolt” társaikat…
virgin.jpg
17.00 Pittmann Zsófia - Falvédők - kiállításmegnyitó

Pittmann Zsófia grafikus megőrizve a kézzel készítés varázsát, sajátságos humorával egy hagyományos technikához nyúlt, elkezdett falvédőket „gyártani”. Ez a rég elfeledett technika nagyon sokunk emlékeiben
még tisztán él, épp ezért nagyon üdítő mai kontextusban látni, mai emberekkel, mai dalok refrénjeivel és kortárs szlogenekkel találkozni ezeken a munkákon.

palya bea.jpg
17.00 Ráhangolás-barangolás - zenés séta Palya Beával a Zsolnay Negyedben

A tavalyi nagy sikerre való tekintettel újra a Zsolnay Fesztiválon: új dalokkal, új útvonalon! „A Zsolnay falai újraélednek. Lelkük van, fülük, mindent hallanak, és hangjuk is van, visszhangjuk. Velünk énekelnek. Amikor Párizsban éltem, teleénekeltem a várost, így ismerkedtünk egymással. Parkokban tóparton, templomok karzatain, kis belső udvarokban, félig kész épületekben, éjszakai metróalagútban, mindenhol hangicsáltam... Így kezdtem magamévá tenni a Zsolnay Negyed falait, tereit is. Daloltam, rezegtek a cserepek, kacsintgattak rám a
cserép-apostolok…” Palya Bea

köztársaság.jpg
17.00 A Köztársaság Bandája

A zenekar célja a magyar népzene modern megszólaltatása, izgalmas átértelmezése akusztikus, népi hangszerekkel. Törekednek eddig kevésbé ismert dalokat feldolgozni, mai környezetbe helyezni. Hangzásuk jellegzetessége Szabó Máté és Lipics Gergő virtuóz, elemi erővel ható hegedűjátéka, valamint Czupi Veronika különleges énekhangja. A zenekar tagjai eredendően valamennyien népzenészek, táncházi muzsikusok. Fiatalos, lendületes, időszerű zene, igazi, jó értelemben vett világzene.

gyárturisták.jpg
11.00-18.00 Gyárturisták II.

A tavalyi fesztivál egyik legnagyobb sikere a Zsolnay Negyed „saját produkciója”, a Gyárturisták rendhagyó idegenvezetése volt. A szellemes színházi performansz keretében a közönség számos információt megtudhatott a Negyedről és annak „sötét titkairól”. Új útvonalon, új titkokkal, de a régi csapat várja a II. Zsolnay Fesztivál közönségét: Köles Ferenc és Ottlik Ádám (Pécsi Nemzeti Színház), Matta Lóránt (Bóbita Bábszínház), Ács Norbert (Budapest Bábszínház), Várnagy Kinga.

18.30 Kamaramuzsika felsőfokon

Budapesti Vonósok muzsikusai, Várdai István és Murin Jaroszláv közös kamarakoncertje

18.30 Zsolnay Színház bemutatja

Beszédvizsga Térey János Nibelung lakópark c. darabja nyomán

20.00 Nouvelle Vague (F)

A Bossa Nova magával ragadó eleganciája, a New Wave melankolikus dallamai, a filmhez való sajátos viszony: a francia formáció, a Nouvelle Vague mindezek ötvözete. A ragyogó énekesnőkkel kiegészülő duó, Marc Collin és Olivier Libaux kettőse úgy nosztalgikus, hogy egyetlen pillanatig sem ciki, és úgy tölti meg újra élettel a hetvenes-nyolcvanas évek punkját és újhullámát, hogy még az is átadja magát a varázsnak, aki egyébként zsigerből rühelli a nosztalgiát, a punkot, a bossa novát vagy a feldolgozásokat. Angolszász punk és New Wave klasszikus slágerek leheletfinom bossa novákba, elegáns akusztikus hangszerelésekbe oltva, ahol az eredeti nyers vadság helyett inkább a hűvös és melankolikus elegancia a vezérelv.

20.00 Jazzrael Együttes

Magyarország egyedülálló világzenei formációja 2006-ban alakult Jáger Bandi vezetésével. Közismert izraeli, szefárd, jiddish dalok újraértelmezése, tradicionális zsidó zenei folklór különleges interpretálása. Az együttest országosan elismert jazz zenésze  alkotják, a dalok instrumentális és énekes formában hangzanak el. A zenekar híd szerepét kívánja betölteni kelet és nyugat között, egyesíteni a népek zenéjét, kultúráját, megismertetni a világ fiataljaival a zsidó zene gyöngyszemeit és értékeit.

columbo.jpg
22.00 Mrs. Columbo

A Mrs. Columbo megmutatja a jazz napos oldalát! A különleges összetételű zenekar (Galambos Dorina – ének, Sárközy Fanni – zongora, Hudák Zsófi – nagybőgő) pop dalokat dolgoz át „mrs. Columbo” stílusba, egyfajta átjárást kínálva a könnyűzenei műfajok között. Könnyed, vidám, bohókás, mégis igényes, játékos és kreatív, hiszen a jazz világából indul ki. Teszi mindezt úgy, hogy a dallamok a nem zeneértő fül számára is valahonnan ismerősen csengenek. A zenekar fennállása óta számos hazai és külföldi klubban, zenei- és borfesztiválokon ejtette ámulatba a jazz és más könnyűzenei műfajok rajongóit.

22.00 Tudósok

A Tudósok napjaink legeszementebb szuper-gruppja: a mikrofonnál kegyetlen írónk és festőnk, a zenekar- alapító drMáriás énekel és fúj, jobbján Tövisházi Ambrus, a Péterfy Bori and Love Band kitűnő vezetője játszik billentyűs hangszereken, balján a Brains kiváló basszusgitárosa, Endrei Dávid nyomja a szédítő futamokat, míg a doboknál Jeli Gergely, a Dunakanyar legjobb dobosa zúzza a bőröket. Pécsre legújabb, „A legszebb szerelmes dalok” című lemezükkel érkeznek, melynek frissessége, szellemessége és páratlan lendülete sok-sok könnyes kacagást, önfeledt éneklést és felindultságból elkövetett szexuális táncot ígér minden kedves hallgatójának.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthondeldunantulon.blog.hu/api/trackback/id/tr385302764

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása