II. Zsolnay Fesztivál - 2013. május 19. vasárnap

2013. május 19. 08:00 - Dél-Dunántúl

A II. Zsolnay Fesztivál vasárnapi programja:

retextil.jpg10.00-18.00 Inkubátor Ház
A pécsi székhelyű Retextil Alapítvány tevékenysége során háztartási textilhulladékból öko-design lakberendezési
tárgyakat és divattermékeket állít elő megváltozott munkaképességű és fogyatékkal élő emberek bevonásával. A munkafolyamatokban egyszerre van jelen művészeti tevékenység, közösségi- és munkaterápia, rehabilitáció.

10.00-12.00, 15.00-17.00 Mindenki tud rajzolni!
Barabás Zsófi és Moizer Zsuzsa tavaly megjelent könyve azzal biztat minden gyereket és felnőttet, hogy: Mindenki Tud Rajzolni! A II. Zsolnay Fesztiválon egy foglalkozás keretén belül győzik meg a résztvevőket mottójuk igazáról. Végzett képzőművészként céljuk, hogy minden gyermek felhasználja a benne rejlő kreativitást, és bátran használja a fantáziáját tervezés és rajzolás közben!

10.00, 11.00, 14.00, 15.00, 16.00, 17.00 Kaleiodoact - Underwater Mirage (F/H)

lakat_1.jpg10.00 Bóbita Bábszínház - A Bűbájos Lakat
Élt egyszer egy szegény asszony, aki olyan szegény volt, hogy még az egerei is a szomszédba jártak kéregetni.
Ennek az asszonynak volt egy fia. Ez a fiú olyan okos volt, hogy túljárt még az ördögök eszén is: elcsente legféltettebb kincsüket, a bűbájos lakatot. Jól is ment a sora ezután a szegény legénynek, még a király lányát is feleségül vette. Ám az ördög sosem alszik! Berze Nagy János gyűjtése alapján bábszínpadra írta Nagy Viktória Éva és Schneider Jankó.

10.00-18.00 Zsolnay Kézműves Piac
A Zsolnay Kézműves Piacon helyi művészek és alkotók kézműves áruiból, iparművészeti, lakberendezési, divat-és használati tárgyaiból válogathatnak az érdeklődők.

11.00 Boka Gábor: János vitéz története képekben elbeszélve
Boka Gábor előadásában Petőfi Sándor közismert történetét festett táblaképek illusztrálják. A „képmutogató”
előadás során a közönség aktív részese a játéknak, mivel folyamatos a párbeszéd az előadók és a nézők között, ráadásul a publikum közreműködésével felidézhetők olyan hangulatok, események, melyek mozgalmassá teszik az egyébként statikus képeket. Mindenki ismeri János vitéz történetét, mindenki emlékszik a hős kalandjaira, vagy legalábbis azt hiszi. A helyzetkomikumoknak köszönhetően a nézők vidám pillanatok részesévé válnak, ám a váratlan események sem tudják eltéríteni Kukorica Jancsit útjáról…

11.00 és 17.00 Gyárturisták II.

10.30, 13.30, 15.30, 17.30 Detectivity

14.00-18.00 Változz mesehőssé!

15.00-18.00 Fényfestő workshop - Laboda Planetárium (Labor Műhely)

trio.jpg15.00 Trio Á
Az együttes 2010 márciusában alakult Pécsett. Olyan formációt kívántak létrehozni, amely a jazztriók hagyományait követve számos szituációban megállja a helyét. Repertoárjuk átfogja a műfaj történetét: a korai,
szvinges darabok és bebop-sztenderdek mellett a jazz mai, modern értelmezéseit is megszólaltatják. Az együttes hazai tevékenysége mellett a 2010–2011- es időszakban három hónapot töltött Dubajban.

ördögfióka.jpg16.00 Az Ördögfióka és a Tündér
Végy egy énekes színésznőt (Malek Andrea), egy autentikus népdalénekest, egy brácsaművészt, rakj hozzá három sokoldalú jazzenészt, és add hozzá a gyerekeket, akik e két családban így is, úgy is részesei a zeneírásnak és a próbáknak! A koncerten Lackfi János, Nemes Nagy Ágnes, Bella István, Varró Dániel, Kovács András Ferenc, Eörsi István és Ranschburg Jenő versek szólalnak meg.

16.30 Moldvai táncház a Juhos Együttessel
A kaposvári Juhos együttes moldvai csángó népzenét játszik, táncházakat tart és koncertezik. Céljuk, hogy továbbgondolják, és minél szélesebb közönséggel megismertessék és megszerettessék a csángó magyarok évszázadokon át megőrzött muzsikáját és táncát. Táncházi hangulat, sodró zene és tánc, amit bárki elsajátíthat!

17.00 Dolcissimo Sospiro
A lanttal kísért szólóének tradíciója a középkorig nyúlik vissza. A kottanyomtatás feltalálása után (1509) már
néhány évvel megjelentek az első lant-dal gyűjtemények, s hamarosan a század folyamán Európa-szerte több tucat napvilágot látott. A 17. század elején új vokális műfajok születtek, világi és szakrális szólisztikus dalok, strófikus és végigkomponált áriák. A zenészek a barokk korának legjelentősebb dalszerzőinek műveiből úgy válogattak, hogy eme bensőséges zenei világnak egy változatos keresztmetszetét mutathassák be a közönségnek.

18.30 A Zsolnay Színház bemutatja
A Színművészeti Egyetem hallgatóinak mozgásvizsgája. A Színművészeti Egyetem hallgatói ezúttal színpadi
mozgástudományukról tesznek tanúbizonyságot Gyöngyösi Tamás koreográfus vezetésével.

19.00 Szophoklész: Antigoné
„Mindenkor győztes Erósz, prédára csapó szilaj Isten,/
Te az éjszaka leple alatt ott hálsz a leány puha arcán;/
Te bejárod a tengereket, s nagy messzi tanyákat,meg nem/
menekül teelőled se az istenhad, se halandó: mind a bolondod.

jordan.jpg20.00 Széllel szembe - Poénok és poémák - Jordán Tamás stand up estje
Jordán Tamás beszél színházról, életről, saját magáról nyers öniróniával. „Nagyon sok remek történetem van. Sok bajom van a stand up műfajjal. Alig-alig van jó, a többsége komoly szenvedést okoz. Ezt még el is lehetne viselni. Az igazi katasztrófa az, hogy a közönség ezekért is odavan. Felébredt bennem egy dacos düh. Elhatároztam, hogy én is csinálok egy speciális stand up-ot, amelynek az a lényege, hogy a remek történeteim közé becsempészek verseket is. Hiszen a vers is közlés, sok esetben történet is, megpróbálom úgy belopni, hogy egy-egy vers jelenléte magától értetődő legyen.” (Jordán Tamás)

20.00 Stereo MC's DJ Set vs. Bam - Jungle Brothers (UK)
A Stereo MCs több mint 20 éve meghatározó szereplője a pop- és tánczenének. Több millió példányszámban
eladott albumokkal, több Brit Awards díjjal és Mercury-jelöléssel a hátuk mögött mára Anglia legsikeresebb hiphop zenekara. A Stereo MCs Dj formációjához, azaz Rob Birchhez és Nick ‚the Head’ Hallamhoz ezúttal csatlakozott régi barátjuk, Afrika Baby Bam aka Bam, akit az amerikai hiphop csapatból, a Jungle Brothers-ből ismerhetnek a műfaj szerelmesei. Tánccipő kötelező!

zagar.jpg22.00 Žagar - lemezbemutató koncert
2002-ben a Local Broadcast c. albummal Európa közepén egy meghatározó zenei világ vált ismertté Žagar néven, és kezdte meg a rock, a trip-hop és az elektronikus tánczenék különös elegyével stílusteremtő útját. A zenekart jelenleg Magyarország egyik legütőképesebb exportcikkjének tartják. Már harmadik számuk kerül be az amerikai CSI - helyszínelők című sorozatba. Legújabb lemezük, a Light Leaks áprilisban jelenik meg Magyarországon, ennek bemutatóját hallhatjuk Pécsett. A zenekészítés hagyományos megjelenési platformjait unalmasnak találták, ezért az új album első számát, a Space Medusa-t hangonként rakatták össze a Facebookon háromezer rajongóval. A Space Medusa a Petőfi Rádió Toplistáján egészen az első helyig repült.

22.00 Barabás Lőrinc - Looper set
Barabás Lőrinc trombitás Eklektric nevű, egyedülállóan sikeres jazz-funk-pop zenekarának 2010-es leállása
után most szólóban folytatja. Pontosabban: saját magából alkot sokszólamú egyszemélyes zenekart a modern technika (looper) segítségével. Bár elsőre azt gondolhatnánk, a trombita hangszíne meghatározza a megszólalást, műfajok tekintetében továbbra is teljes az eklektika: tempók és hangszínek tekintetében Lőrinc továbbra sem szab magának korlátokat. Az új műsor alapvetően jazzben fogant, komolyzenei és tánczenei hatások tömkelegét felvonultató, korokon és stílusokon átívelő muzsika.

00.00 Wattican Punk Ballet (ARM)
A lehengerlő örmény geg-tánc-punk testvérpáros székhelye egyrészt Moszkva és Jereván, másrészt Budapest. Az Arutyunyan testvérek felénk leginkább az egykori legendás örmény pszichedelikus zenekar, a Deti Picasso két oszlopaként váltak ismertté. Bátran és ezer színben vegyítik a nyers erőt, a funky diszkó ritmusokat és a kaukázusi zenei hatásokat egy elképesztő energiájú koncertélménnyé. Olyan hírességekkel dolgoztak együtt, mint Bobby McFerrin, Tony Levin, Nikola Sekulovic (Laibach), Jason Webley, Masfél, Grencsó István, stb. Felléptek többek között a Depeche Mode, a Massive Attack, a The Verve és mások elő-zenekaraként.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthondeldunantulon.blog.hu/api/trackback/id/tr785302926

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása