"Fűben-fában..." a Szennai Skanzenben

2013. július 03. 15:57 - Dél-Dunántúl

skanzen.jpg

Mit csináljunk a hétvégén? Ha jól láttam az időjárás előrejelzést, esőt mondanak szombatra és vasárnapra is; habár nem jelentőset, ezért napozás helyett el lehet menni kirándulni, például Szennára...

A szennai Szabadtéri Néprajzi Gyűjtemény Somogy megyeszékhelyétől, Kaposvártól 8 km-re található az országban egyedülállóan, helyi kezdeményezésre egy élő faluban létrejött falumúzeum. Célja, a Somogyban napjainkig fennmaradt talpas-favázas népi építészet emlékeinek az utókor számára történő megőrzése a szabadtéri néprajzi gyűjteménybe történő áttelepítésével. Az áttelepítés a hitelesség igényével, az eredeti faelemek lehető legnagyobb mértékű megtartásával, a hagyományos anyagok és technika alkalmazásával történt.

Az első lakóépületet 1975-76-ban telepítették át, és 1978-ban nyitották meg. Ma már öt porta áll az egy utcából álló, múltidéző épületsoron. A gyűjteménybe áttelepített lakó és gazdasági építmények Belső-Somogy falvaiból, a Zselicségből és a Dráva mentéről származnak. Az áttelepített öt lakóház külső megjelenésében az 1848 utáni népi építészet emlékanyagát hordozza. A telkeken elhelyezett gazdasági építmények a ház lakóinak vagyoni állapotára utalnak. Az épületek berendezési tárgyai a hagyományos paraszti kultúra eszközkészletét idézik fel. A lakóházakon, és a hozzájuk tartozó gazdasági épületeken kívül több pince és présház is megtekinthető.

A múzeum területén található Somogy egyik legszebb műemléke, az 1785-ben népi barokk stílusban épült festett, kazettás mennyezetű református templom, mely igazi ékköve a megyének. A templom máig aktív szerepet tölt be a falu életében.

A falumúzeum a történeti falusi épületek sikeres újra telepítéséért 1982-ben megkapta az Európa-Nostra Díjat.
A Szabadtéri Néprajzi Gyűjtemény egész évben várja látogatóit színvonalas hagyományőrző programjaival: az esztendő jeles napjaihoz kötődő játszóházakkal, nyári táborokkal, kézműves bemutatókkal és táncházakkal.


szenna2.jpg

Ezen a hétvégén például (július 6-7) a "tesz-vesz" hétvégék keretében "Fűben fában..." kézműves foglalkozások lesznek.

Ha már itt járunk, van még egy-két programtippem:
Patca a gyerekek paradicsoma, ahol mindent szabad: átváltozhatnak vitézzé a rönkvár falait védve, vagy huszárrá a lovardában. A hancúrpajta tetőtől-talpig szénájában mindenki kitombolhatja magát. A Katica Tanyán középkori hétvége lesz címerfestéssel, kaloda- és deres próbával, lehet íjászkodni és vívni; sőt még a hajítógépet is megmutatják nekünk a helyiek!

augusztus.jpg

Szarvasfarmnak ad otthont a hangulatos kis falu, Bőszénfa. A több mint 2 évtizede kutatási programként indult zárttéri vadtenyészet mára már Közép-Európa egyik legjelentősebb állományává nőtte ki magát. Az 1300 hektáron elhelyezkedő birtok több mint 1500 gímszarvasnak, 300 vaddisznónak, 200 dámvadnak, 150 muflonnak és mintegy 50 őznek nyújt élőhelyet.

41.jpg

Kisgyerekekkel a bőszénfai Meseszállót érdemes szálláshelyül választani, mivel itt minden róluk szól: a mese hősök megelevenednek a szobák falán, akárcsak a játszótér vitorláshajója. A kisállatfarm tagjai alig  várják a simogató, gondos gyerekkezeket. A táblával is megjelölt stresszmentes övezetben vidám, családias hangulatban telik az idő.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthondeldunantulon.blog.hu/api/trackback/id/tr165389406

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása