A Zsolnay Kulturális Negyedben rekord számú látogató bizonyította, hogy szamárság lett volna otthon maradni

2013. augusztus 28. 10:00 - Dél-Dunántúl

00O26A7230 copy.jpg

A Zsolnay Kulturális Negyed családi rendezvénysorozata, a Szamárfül Családi Fesztivál idén második alkalommal került megrendezésre augusztus végén. Rendkívül széleskörű programválasztékból válogathatott a több, mint 12.000 látogató, melyek között leginkább kisgyermekes családokkal találkozhattunk.

Az eseménysorozat háziasszonya Szalóki Ágnes (a Nagy Tündérfül) zenész-előadóművész volt, aki kiválóan sikerült családi koncertjeiről, gyerekjóga foglalkozásairól így nyilatkozott: „Remekül éreztem magam, nagyon inspiráló volt ez a két nap - noha még nem is ért teljesen véget. Nem csak a gyerekek, én is sokáig fogom emlegetni a Szamárfül Fesztivált, hiszen ennyi élményt időbe telik feldolgozni! A Zsolna Kulturális Negyed egy igazi meseváros, nagyon vonzó helyszín. Jó lett volna egyszerre mindenütt jelen lenni, de engem a jóga épp arra tanított meg, hogy ott és akkor érezzem jól magam, ahol vagyok. Ezt egyébként a gyerekek ösztönösen is tudják, ezért sok mosolygó arcot láttam mindenütt. Számos feladatom akadt Nagy Tündérfülként, amiket ajándéknak fogtam fel. Márta Istvánt ismerve biztosan folytatódik a Szamárfül Fesztiválok sorozata a jövőben, amit tényleg mindenkinek csak ajánlani tudok, nem csak pécsieknek, hanem az egész országban.”

13O26A6833 copy.jpg

 A két napos rendezvény alatt számos kézműves- és táncfoglalkozáson, zenés és színházi előadáson, könyvbemutatón vehettek rész a közel 100 közreműködő jóvoltából a látogatók. Az események között nagy népszerűségnek örvendett a Török hódoltság korát megidéző játszóház, a sokféle feladat, játék során az ott kalandozók alaposan megismerhették a korabeli életet.

A zenei események közül kiemelhető az Alma együttes nagy sikert aratott koncertje: egy tűt is nehéz lett volna leejteni a tánctérré váló Pirogránit udvarban. A Bóbita Bábszínházhoz fűződő Metamorfózis Bábfesztivál nyolc előadással várta az érdeklődőket, mindegyik előadás telt házzal zajlott. A kiállítások közül nagyon sokan voltak kíváncsiak a Pécsi Gyors Vasútmodellező Klub vasútmodelleire, illetve a Pécsi Ércbányász Modellező Klub által készített repülőmodellekre.

11O26A7068 copy.jpg

Az örökmozgó, sportkedvelő gyerekek nagy számban tették próbára magukat a slackline, peonza, illetve gokart versenyeken. Nagy sikernek bizonyult az űrhajóskiképzésben is használatos 3D karika: feje tetejére állt a világ, természetesen balesetek nélkül, s az ég felé fordulók a Planetáriumban tovább olthatták tudásszomjukat ismeretterjesztő előadásokon.

Különleges kalandban volt része annak a 300 gyermeknek és felnőttnek, akik részt vettek az első napon megrendezett „fellőttük a pizsamát” című éjszakai felderítőútnak, melynek vezetője Márta István volt.

A fesztivál védnökei Páva Zsolt, Pécs polgármestere, és Habsburg György főherceg voltak, utóbbi kisfiával együtt a fesztivál napjának aktív résztvevője volt, s maga is festett kerámiát, és kipróbálta a különböző játékokat. 

04O26A8694 copy.jpg

"Várakozáson felül sikerült az idei Szamárfülfesztivál. Nagy öröm számomra, hogy immáron nemcsak a turisták, a régió és város lakói, hanem pizsamás, szamárfüles, örömtől sugárzó gyerekarcok fedezték fel, hogy kulturális örökségünk milyen önfeledt kikapcsolódást nyújthat. Értékeinkhez való kötődést élményeken keresztül vehették birtokba, s terveink szerint így marad ez jövőben is." – mondta el a fesztiválról Márta István, a Zsolnay Örökségkezelő NKft ügyvezetője.
/Szöveg és fotók: Zsolnay Kulturális Negyed, Méhes Károly/





Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthondeldunantulon.blog.hu/api/trackback/id/tr895477507

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása