Az "Év Fája" címre két Dél-dunántúli is pályázik

2013. szeptember 12. 10:00 - Dél-Dunántúl

image004_1.jpg

Szeptember 10. és november 5. között a közönség negyedik alkalommal választhatja meg az Év Fája verseny győztesét. A versenyre idén 41 fát neveztek különböző civil csoportok, magánszemélyek, családok és önkormányzatok. A nevezett fák közül egy szakmai zsűri választotta ki azt a 12 fát, melyekre most bárki szavazhat.

Az Év Fája versenybe 2010 óta neveznek olyan fákat a körülöttük élő közösségek, melyek valamiért fontosak a számukra. Az Ökotárs Alapítvány által négy éve kezdeményezett versenyben eddig több mint 300 fa történetét gyűjtötték össze és mutatták be a közönségnek a szervezők. A kezdeményezés ezekre a különlegesen értékes és érdekes fákra és az őket védő közösségekre felhívja a figyelmet, így erősítve ember és természet kapcsolatát.

A verseny győztese elnyeri az Év Fája címet, melyhez egy egészségi állapot felmérés és kezelés is jár: egy speciális ápolásra, gondozásra feljogosító utalványt kap. A versenyben két külön kategória győztese is díjat kap. A „Hős Fa" címet egy olyan fa nyeri el, melynek élete vagy élőhelye veszélyben van, és amelynek megmentéséért a jelölők sikeresen küzdöttek vagy küzdenek.

Nézzük, nálunk mely fák "küzdenek"!

tapsony_-_szilfa.jpg

Tapsonyi öreg szilvafa

Tapsony község Somogy megyében a Marcali-hát déli lankáin helyezkedik el.
A „nagyfa” ott áll a falu legelőjén, büszkén, védtelenül, viharok és villámok ostromában, a domb tetőn. Ez az öreg vénic szilfa, mely korábban biztosan magányos volt, mivel törzse nem nyúlt meg túlságosan, volt helye terebélyesedni. Ez a fa túlélte az országban sok szilfát elpusztító szilfavészt, dacolt viharral, széllel, szárazsággal. Talán szerencséje volt, magja jó helyen eresztett gyökeret, vagy gondos gazda jó helyre ültette, pásztorok dédelgették, állatok békén hagyták. Hűs árnyat adó lombjával hálálja meg a gondoskodást. Látványa lenyűgöz mindenkit, erőt sugároz. Eötvös Károly a „Magyarok fája”-ként emlegette. „Utazás a Balaton körül” című, 1905-ben íródott művében.

lakoink_oleleseben_1.jpg

A mi hársunk

Sulkovszky Viktor herceg 1920-ban építette kastélyát Gyönk szívében, melynek tövében már ott magaslott a mostanra 10 ember ölelésével átérhető hársfánk. 130 cm-es magasságban mérve kerülete 647 cm. Az egyre vastagodó hárs alatt számos ifjú pár készített  már fotót házasságkötéskor. A hárs egyre nőtt, koronájának nagysága mostanra eléri a kastély méreteit, magassága már a kastélyépület kétszerese. Még a padlásról fotózva sem lehet egy fotóval az egész fát befogni. Mostanra a hársfa a település egyik jelképe is lett, festőket, grafikusokat és textilművészt is alkotásra ihletett.

Az Év Fájára szavazni pedig itt lehet: http://evfaja.okotars.hu/dontosfak

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthondeldunantulon.blog.hu/api/trackback/id/tr225506880

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása