Som..som...Somogy megye

2013. október 17. 10:00 - Dél-Dunántúl

IMG_4235-Som.jpg

A hétvégén olvastam egy cikket egy hetente megjelenő vidéki lapban a som jótékony hatásairól ilyenkor, őszidőben. Az írás nem feledkezett meg arról sem, hogy bizony Magyarország zöld szívének neve is innen eredeztethető.

A som eredetileg Észak-Amerika keleti részén, Japánban és Koreában honos. Európa számos országában megtaláható, hazánkban is honos néhány fajtája, például a Nyírségben. A latin neve a szarv szóból származik, ami a fa keménységére utal. Som településünk és Somogy megye neve is arra utal, hogy somban bővelkedő területről van szó.


Habár itt az ősz, azért a fürdésen kívül is van mit csinálni Somogyban. Somogyország a magyar tengeren kívül számos értéket rejt:

Kaposvár.jpg

A Zselici-dombság ölelésében fekszik Kaposvár. A „festők városában” született Rippl-Rónai József, az impresszionista festészet kiemelkedő alakja. Villája a Róma-hegyen ma múzeum. Vaszary János, Galimberti Sándor, Kunffy Lajos - valamennyien jeles, nemzetközileg is elismert festőművészek, akik több szállal kötődnek a városhoz, annak korabeli kulturális életéhez. Műveik a Rippl-Rónai Múzeumban megtekinthetők. A Csiky Gergely Színház emblematikus épülete és előadásai messze földről vonzzák az érdeklődőket, csakúgy, mint a farsang időszakában rendezett Dorottya-napok. Kaposvár belvárosa igazi békebeli promenád hangulatát árasztja, nagyrészt a 19-20. század fordulóját megelőző és követő időkben épült ki. Az 1911-ben megnyílt Csiky Gergely Színház épülete, a Szivárvány Kultúrpalota, a Kaposvári Tudomány és Technika Háza mind egy-egy gyöngyszeme annak a szecessziós stílusnak, melyet Kaposváron belvárosában több mint 300 homlokzat őriz. A főtér elnyerte 2010-ben a „Magyarország legszebb főtere” címet.

Kaposvár élményfürdője, a Virágfürdő a maga 3.462 négyzetméteres egybefüggő vízfelületével az ország egyik legnagyobb ilyen létesítménye.
A város lovas életét meghatározza a Pannon Lovasakadémia és világversenyei. A hobbi lovasokat a Meistro Lovastanya várja. Szép kiránduló úticél a Deseda-tó és az arborétum, akár a Tourinform irodában kölcsönözhető kerékpárokkal. Nyáron a fürdőruha ne maradjon otthon!

Bőszénfa szarvasfarmján testközelből megmutatják mind az öt magyar nagyvadat. Több ezren laknak ők itt, és párat közülük meg is lehet simogatni, például Icirit és Picirit, a két szarvasfiút.

Szenna.jpg
A Kaposvár melletti Szennán kialakított, Europa Nostra-díjas Szabadtéri Néprajzi Gyűjtemény talpasházaiban, füstöskonyhás épületeiben és portáin emlékezhetünk a hagyományos paraszti gazdálkodásra.

A patcai Katica-tanya gyerekközpontú, a természetközeli és a hagyományos életmódot felelevenítő Aktív Pihenés Központ. Ötvenféle programot kínálnak a kézművesség, a természetismeret,a  hagyományőrzés és a gazdálkodás területén. Tucatnyi kül- és beltéri játék, hatalmas, több szintes rönkvár, hancúrpajta, kétszintes játszóház, akadálypálya, kőhajító gépek várják a látogatókat. A tehénfejés, a kenyér és langallósütés, a paraszti erő és bátorságpróba, a lovaglás bemutatja elődeink hagyományait és tudását. Hétvégéken Jeles napok címmel rendeznek az adott időszakhoz kapcsolódó családi programokat. Szálláshely is akad itt bőven, kis családnak, nagy csoportoknak egyaránt. 

A közeli Kaposmérőn Kassai Lajos többszörös világbajnok és Guinness rekorder birodalmában a lovasíjászatba, az ősi magyar harcművészetbe nyerhetünk a lehető legautentikusabb vezetéssel betekintést.

A szomszédos Bárdudvarnok egyik kúriája a hazai üvegművészek alkotótelepe.

Kutas-Kozmapusztán található a Hertelendy Kastélyszálló, a régió egyetlen 5 csillagos luxus wellness szállodája és öt patkós lovardája.

Zselic.jpg
A Sefag Erdészeti és Faipari Zrt. területe, a Zselic erdőkben, nagyvadakban gazdag, természeti különlegességekkel büszkélkedő táj. Európában elsőként nyerte el a Nemzetközi Csillagoségbolt park címet. A Zselici Tájvédelmi Körzetben, Kaposvártól 20 km-re található Kardosfa. Ebben a különleges, varázslatos környezetben, távol minden forgalomtól épült a Hotel Kardosfa Ökoturisztikai és Konferenciaközpont, remek vadételeket kínáló konyhával, wellness részleggel.
Aki a Dráva menti tájat, természeti értékeket is meg szeretné ismerni, keresse Alexandrapusztát, ahol az erdészet legújabb, modern stílusú vendégháza fogja várni.

Lassan itt az őszi szünet, kiránduljunk egyet Somogyban!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthondeldunantulon.blog.hu/api/trackback/id/tr555567713

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása