Megújult a Pintér-kert Arborétum

2013. december 05. 10:00 - Dél-Dunántúl

2128_large.jpg

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság hatvanmillió forint KEOP pályázati támogatás segítségével valósította meg a pécsi Pintér-kert rekonstrukcióját.
 
A mintegy száz éve létesített, és több mint 30 éve országos védelem alatt álló pécsi Pintér-kert teljes körű rehabilitációjára azért volt szükség, mert az elmúlt évtizedekben a kertben előretörtek az agresszív növényfajok, miközben a védett vagy fokozottan védett növény- és állatfajok élőhelyeinek területe csökkent. A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Program támogatási rendszeréhez benyújtott „A pécsi Pintér-kert rekonstrukciója az értékmegőrzés és a fenntartható kezelés biztosítása érdekében” elnevezésű KEOP pályázatán 60 596 469 Ft támogatást kapott.
 
A pályázati támogatás segítségével megújult az arborétum kerítése, mely a kert alapításának időszakát, az 1920-as évek stílusát idézi. A kert bejárati részén létrehoztuk a főként vakok és gyengénlátók részére kialakított illatösvényt. Meghatározott növényfajok és állományok ritkítását végeztük el, valamint új élőhelyeket létesítettünk. A kert növényei mellett új zománctáblákon tüntettük fel a növények magyar és tudományos nevét, valamint származási helyét. A gyűjteményes kert mellett egy rendezvényteret is kialakítottunk, mely a jövőben szabadtéri kamarakoncertek, művészeti performanszok helyszíne lehet.
 
Több évtized után mostantól ismét látogatható a kert felső része, mely a jellegzetes mecseki karsztbokorerdő látványát kínálja a vendégeknek. A parkerdő és természetszerű bokorerdő jelleg megőrzése mellett a gyűjteményes karaktert folyamatos telepítésekkel fokozatosan itt is kialakítjuk. A hegyoldalon több kilátópont is található, ahonnan a Tettye és a környező területek látványa tárul a látogatók elé. A meredek hegyoldalon a túrázók részére rozsadementes acél korlátok adnak biztonságot.
 
Pécs városa ezáltal új értékkel gazdagodott, a megszépült kert eredményesen szolgálhatja a természeti és a történeti értékek megőrzését, a szemléletformálást, az oktatási feladatok színvonalasabb ellátását. Mindezeken túl, felüdülést, kikapcsolódást nyújt a város polgárai és a városba látogatók számára.
A kert nyitva tartása: április 1 - október 31.: munkanapokon H-Cs: 8.00-16.00, P: 8.00-14.00; Szo-V és ünnepnapokon: 10.00-18.00; november 1 - március 30.: munkanapokon H-Cs. 8.00-16.00, P: 8.00-14.00.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthondeldunantulon.blog.hu/api/trackback/id/tr985667161

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása