Múlt – jelen – jövő a Dráva mentén

2013. december 19. 09:28 - Dél-Dunántúl

SEERiver_Workshop2_Sellye (5).JPG
A Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság szervezésében ismét randevút adtak egymásnak a szakemberek és a Dráva mentén élők, hogy közösen fogalmazzák meg a Dráva és közvetlen térsége, a Dráva folyó folyosó jövőjével kapcsolatos elvárásaikat, elképzeléseiket. Az újabb munkaértekezlet célja az, hogy segítse a döntéshozókat a komplex Dráva-kép megismerésében, a sokoldalú megközelítés lehetőségeinek feltárásában, abban, hogy döntéseiket a Dráva fejlesztésére az ott élők, és az érintett szakmák véleményének és érdekeinek figyelembevételével hozhassák meg.

Míg az első pécsi találkozáson a több mint harminc résztvevő egy Dráva jövőképet és a Drávával kapcsolatos konfliktusokat igyekezett megfogalmazni, addig a mostani, Sellyén megrendezett munkamegbeszélésen a Drávához kötődő szakmák képviselői szakterületenként próbáltak közös nevezőre jutni a legfontosabb kérdésekben.

SEERiver_Workshop2_Sellye (2).JPG
Háromféle szempontból vizsgálták meg a korábban beazonosított problémákat: vízügyi, ökológiai és emberi oldalról. A néha heves viták során számos olyan témát érintettek a hozzászólók, melyek hol egyetértést, hol ellentéteket váltottak ki a különböző területek képviselőiből. Folyószabályozás, medersüllyedés, vízmegtartás, holtágak kezelése, hajózhatóság, ártéri gazdálkodás, hagyományos állattartás, feldolgozóipari fejlesztés, helyi közösségek szerepe témák voltak többek között terítéken. A környezetügyi, erdészeti, halászati, élelmiszeripari, önkormányzati, természetvédelmi szakemberek és civil képviselők abban valamennyien egyetértettek, hogy ezeket a kérdéseket nem egymástól elszigetelten, hanem egységben kell kezelni, a közös nevező pedig a tájhasználatban rejlik. Ha a tájhasználat módjában egyetértés születik, ahhoz igazítható a vízszabályozás, folyószabályozás kérdése. Egységes volt a vélemény abban is, hogy bármilyen beavatkozásról előzetes és részletes vizsgálatok után születhessen csak meg a végleges döntés.

SEERiver_Workshop2_Sellye.JPG

Az egész napos tanácskozás után Nagy Attila Sellye polgármestere bemutatta a város legújabb 21. századi ipari és egészségügyi fejlesztéseit, melyek egyedülállóak a térségben, de megcsodálhatták a vendégek a múlt értékeit is, a talpasházat és a Draskovich kastély arborétum parkját is.

SEERiver_Workshop2_Sellye (4).JPG

A sellyei tanácskozás a SEE River európai projekt magyarországi alprojektjének második munkamegbeszélése volt. A Dráva, mint nemzetközi folyó, öt országot érint, így a  SEE River projekt is öt országot köt össze. Magyarországon és a Horvát Köztársaságon kívül Olaszország, Ausztria és Szlovénia vesz részt benne, valamint további öt nemzetközi, délkelet-európai folyó mentén további 7 ország dolgozik együtt a projektben. A magyarországi alprojekt felelőse a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság és a Nemzeti Környezetügyi Intézet.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthondeldunantulon.blog.hu/api/trackback/id/tr75699116

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása